Σχέσεις - Οι «δαιμονικές» εμμονές του Πλούτωνα

Δύναμη και αδυναμία συγχρόνως
Παπασταύρου Λίντα
Σχέσεις - Οι «δαιμονικές» εμμονές του Πλούτωνα

από τη Βασιλική Κόντη



konth


Μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να παραδεχθούμε οι μαθητές-ερευνητές της Αστρολογίας είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν κάποια ξεχωριστά ωροσκόπια με «μεθοριακές» συμπεριφορές. Αναφέρομαι στα πολύ μαγνητικά-γοητευτικά εκείνα άτομα που ο Πλούτωνας έχει εξέχουσα θέση στη ζωή (και στο χάρτη τους)

Αρχικά, στην ενασχόληση μου με την Αστρολογία δεν έδινα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ως συνήθως κάτι που δεν κατέχουμε οι ίδιοι, μας είναι και πολύ δύσκολο να το αναγνωρίσουμε. Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν την ικανότητα να τραβούν την προσοχή πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα! Ίσως γιατί διαθέτουν έντονα μαγνητικές προσωπικότητες, ίσως γιατί η δύναμή τους είναι τόσο έκδηλα γοητευτική και ελκυστική που σχεδόν κανείς μας δεν μπορεί να τους αντισταθεί.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας ή καλύτερα χαρακτηρίζοντας ένα άτομο Πλουτώνιο (ή Ουράνιο ή Κρόνιο κλπ); Συνηθίζουμε να αποκαλούμε Πλουτώνιο ένα άτομο όταν η πιο κλειστή γωνία προσωπικού πλανήτη του χάρτη του είναι με τον πλανήτη Πλούτωνα. Πλουτώνιο επίσης θεωρείται και όποιο άτομο έχει τον Πλούτωνα σε γωνιακή –εξέχουσα θέση στο ωροσκόπιο του, του σε γωνία δηλαδή με τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα, μια και τα δύο αυτά σημεία είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και των κεντρικών επιλογών της.

Με την ίδια λογική έχουμε Κρόνια, Ουράνια ή Ποσειδώνια άτομα που καθημερινά συναντάμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και που η επιρροή του πλανήτη που έχει αυτή την εξέχουσα θέση στο χάρτη του τα χαρακτηρίζει και τα «στιγματίζει» τόσο πολύ που σχεδόν ξεχνάμε το Ηλιακό τους ζώδιο! Έτσι συχνά βλέπουμε Κριούς να μην είναι καθόλου βιαστικοί ή παρορμητικοί, έχοντας ως εξέχοντα πλανήτη τον Κρόνο ή Καρκίνους καθόλου μαζεμένους και συνεσταλμένους που έχουν τον Ήλιο τους πολύ κοντά με τον πλανήτη Άρη και χρωματίζονται πλήρως με όλη την ένταση και την ...φούρια του πλανήτη.

Δύναμη και αδυναμία συγχρόνως

Τα Πλουτώνια άτομα αποτελούν πάντα ιδιαίτερες περιπτώσεις, λόγω του ότι παρουσιάζουν ακραίες και περίπλοκες συμπεριφορές ανάλογα με τη φάση που βρίσκονται! Η δύναμη και η αδυναμία τους εναλλάσσονται και περνούν από την απόλυτη βεβαιότητα στην απόλυτη καχυποψία. Κορυφαία τους συμπτωματολογία οι ...δαιμονικές εμμονές που τους καρφώνονται στο μυαλό-και λέω δαιμονικές γιατί πραγματικά τους μεταλλάσουν από τα καλύτερα και πιο δοτικά παιδιά που μπορεί να είναι- σε δαίμονες ελέγχου και κυριαρχίας στις ζωές των κοντινών τους προσώπων.

Οι εμμονές αυτές μπορεί να είναι πολλών ειδών και να αφορούν διαφορετικούς τομείς της ζωής ή να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Άλλες φορές πάλι εναλλάσσονται ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση και τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο Πλούτωνας (πάντα)! Μικροβιοφοβίες και πάσης φύσεως φοβίες που σχετίζονται με αρρώστιες και ακλόνητη πίστη ότι θα νοσήσουν όπου να ‘ναι και θα πεθάνουν μόνοι κι αβοήθητοι ή ότι θα χάσουν κάποιον δικό τους είναι τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που τους απασχολούν, συνοδευόμενα συνήθως από τον ανάλογο συναισθηματικό πανικό. Αν τώρα το φέρουν έτσι τα πράγματα, ώστε να ...αντικαταστήσουν τα παραπάνω με εμμονές σε σχέση με συγκεκριμένα άτομα, τότε το πράγμα περνά σε ένα άλλο επίπεδο και εστιάζεται σε χειριστική-ελεγκτική συμπεριφορά που σκοπό έχει να μην αφήσουν το άλλο πρόσωπο να τους επαληθεύσει αυτά που καλλιεργούν μέσα στο μυαλό τους με φοβερό ...πάθος (ότι θα τους παρατήσουν, θα απιστήσουν, ότι τους λένε ψέματα κλπ). Συνεργάτες και φίλοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο αλλά συνήθως το ...φόρτε τους είναι οι ερωτικοί σύντροφοι ή -ακόμη χειρότερα- τα παιδιά τους...

Μπερδεύοντας την αγάπη με την εμμονή

Γιατί μερικά άτομα δεν ερωτεύονται απλώς αλλά παθαίνουν εξάρτηση από το σύντροφό τους; Γιατί βασανίζονται από έμμονες ιδέες στον έρωτα και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ερωτικές σχέσεις;

Η περίοδος της έλξης:

Η αρχική φάση της διαδικασίας των σχέσεων που βασίζεται σε εμμονές και όχι σε πραγματικά αισθήματα χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική και πολύ έντονη έλξη απέναντι σε ένα άτομο. Σε αυτό το σημείο το άτομο που έχει την τάση να γίνεται εξαρτημένο από τις σχέσεις του παθαίνει «εξάρτηση-κόλλημα», δίνοντας ακόμα και σε ένα ελάχιστο ρομαντικό ενδιαφέρον, μια γιγάντια διάσταση.

Η περίοδος του άγχους:

Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη φάση που συνήθως συμβαίνει μετά την σύναψη μιας σχέσης-δέσμευσης. Σε μερικές περιπτώσεις, το εξαρτώμενο άτομο μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά του συντρόφου του. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα λειτουργούν κάτω από μια προαποφασισμένη λογική που στοχεύει στην «τέλεια σχέση» και βέβαια εδώ είναι που αρχίζει να γίνεται προφανέστατο το έλλειμμα ...δημοκρατίας και ισοτιμίας. Το τι λέει και πράττει το άλλο άτομο δεν έχει σχεδόν καμία σημασία.

Κι έτσι αρχίζουν τα ...παρατράγουδα!

Δίκην CIA εγείρει διαρκώς αβάσιμες υποψίες απιστίας και έχει την απαίτηση από τον/την σύντροφο να δίνει αναφορά για το καθημερινό του πρόγραμμα.

Διακατέχεται από υπερβολικό φόβο εγκατάλειψης και με την πολύ καλή δικαιολογία του «νοιαξίματος» σχεδόν επιβάλλει την διαρκή επαφή.

Εμφανίζει έντονα συναισθήματα δυσπιστίας που του δημιουργούν κατάθλιψη, και εκνευρισμό.

Ελεγκτική συμπεριφορά που διαρκώς κλιμακώνεται με παράλληλη εμμονή στο ότι δεν παίρνει την αλήθεια (που θα ήθελε...)

Υπεραναλύει κάθε λέξη του συντρόφου του/της και περνάει από κόσκινο κάθε τι που δεν του αρέσει, ενώ περνάει φλου όλα τα θετικά.

Και βέβαια εννοείται πως επειδή η κρίση του λειτουργεί πάνω στις βασικές αρχές της ...Γκεμπελικής προπαγάνδας, ρίχνει το φταίξιμο στο άλλο άτομο.

Η περίοδος της εμμονής

Εδώ έχει κορυφωθεί η εμμονή και η τάση ελέγχου έχει ξεφύγει από τα πρακτικά ζητήματα κι έχει περάσει ακόμα και στον έλεγχο της συμπεριφοράς, του τόνου της φωνής, τι λέει , τι αισθάνεται κλπ. Ο σύντροφος μπαίνει στο μικροσκόπιο και αρχίζει πλέον να διαμαρτύρεται, απομακρύνεται και φτάνει στο χωρισμό. Σε αυτή τη φάση κυριαρχούν:

Νευρωτικές έμμονες συμπεριφορές που καταντούν ενοχλητικές (πχ άπειρα τηλέφωνα, μηνύματα κλπ)

Κατηγορίες απιστίας κατά ...συρροήν!

Ελεγκτικές συμπεριφορές (τσεκαρίσματα στο σπίτι του συντρόφου του να δει ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει).

Παρακολούθηση του αγαπημένου προσώπου με οποιοδήποτε τρόπο.

Ακραίες τακτικές ελέγχου, ανακρίσεις, όρκους αφοσίωσης κλπ.

Η περίοδος της καταστροφής

Αυτή είναι η τελική φάση της διαδικασίας των σχέσεων που βασίζονται σε έμμονες ιδέες και όχι σε αληθινά αισθήματα. Πρόκειται για τη διάλυση της σχέσης εξαιτίας συμπεριφορών που έχουν προηγηθεί. Το άτομο που υποφέρει εξαιτίας του πατροναρίσματος του συντρόφου του, αποχωρεί από τη σχέση και αυτή είναι μάλλον η πιο επικίνδυνη στιγμή γιατί το εξαρτημένο άτομο πέφτει σε βαριά κατάθλιψη ή σε μανιοκατάθλιψη εξαιτίας αυτής της εγκατάλειψης.

Έτσι διακατέχεται από:

Έντονο συναίσθημα κενού και μηδενιστικές τάσεις.

Ολική απώλεια αυτοεκτίμησης, η οποία ωστόσο μπορεί να εναλλάσσεται με την εκδικητική μανία.

Ακραία συναισθήματα αυτο-κατηγορίας, ακόμα και μίσους για τον ίδιο του τον εαυτό.

Θυμό, οργή για το πρόσωπο που τον εγκατέλειψε.

Άρνηση να δεχτεί ότι η σχέση τελείωσε, υποσχέσεις αλλαγής της συμπεριφοράς και πίστη ότι θα κερδίσει το χαμένο έδαφος

Χρήση αλκοόλ, φαρμάκων, φαγητού ή σεξ για να απαλύνει το συναισθηματικό πόνο που όμως μετά από αυτά γίνεται μεγαλύτερος.

Αδυναμία να δει τα λάθη του που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Ας δούμε τους βασικούς άξονες του Πλούτωνα, όπως μπορεί να εκφράζονται μέσα από τις όψεις του με τους προσωπικούς αστρολογικούς δείκτες, ξεκινώντας από τα ...στραβά.

Πλούτωνας - Ήλιος

Ψυχολογική βία-παιχνίδια εξουσίας. Αυτοκαταστροφικές εμμονές ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Αρχομανία και υπέρμετρος εγωισμός συνδυασμένα με ακατανίκητη εσωτερική δύναμη του δημιουργούν το απόλυτο όραμα της πλήρους κυριαρχίας. Αν δεν την έχει, τυφλώνεται και καταδυναστεύει όσους βρίσκονται κοντά του.

Πλούτωνας-Σελήνη

Απόλυτες συναισθηματικές επιλογές που συνδέονται με ακραίες λύσεις καθώς κι έλλειψη αυτοελέγχου που δημιουργούν έντονα μίση, πάθη και καταστροφικές σχέσεις. Σε επόμενη φάση «πάγωμα» των συναισθημάτων.

Πλούτωνας-Ερμής

Έμμονες ιδέες καχυποψία, ειρωνεία, εκδικητικότητα. Κατασκοπία, παρακολουθήσεις. Έλλειψη αυτοκυριαρχίας σε φάσεις που διεκδικεί πράγματα και δεν του δίνονται, με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται επιθετικό και βίαιο, κυρίως ψυχολογικά.

Πλούτωνας-Αφροδίτη

Απόλυτη κτητικότητα και ταύτιση με το ...ζόρι! Φόβος απώλειας, κλειστοφοβία. Μοιραία γεγονότα. Έλλειψη ψυχραιμίας και αυτοκυριαρχίας που βγαίνουν με αχαλίνωτη ένταση όταν ζητά αποδείξεις κι επιβεβαιώσεις ότι τον αποδέχονται και τον αγαπούν.

Πλούτωνας-Άρης

Αθεράπευτη σεξουαλικότητα, ένταση και πάθος που δεν καλύπτονται με ...τίποτα.

Τα ένστικτα είναι ανεξέλεγκτα και βγάζει βία και σαδομαζοχιστικά φαινόμενα. Ευθιξία, δογματική και πεισματική συμπεριφορά, όταν του χαλάνε χατίρια και δεν επιβεβαιώνεται ο άκρατος εγωισμός του. Συχνά οι εμμονές παρουσιάζονται ύστερα από μια σεξουαλική ανικανότητα ή υπερδραστηριότητα και μέσα από ψυχοπαθολογικά αίτια.

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη της Πλουτώνιας πραγματικότητας, η σκοτεινή πλευρά της, που παρά τις όποιες φαταλιστικές αντιλήψεις δεν είναι καθόλου «μοιραία» αλλά ορίζεται από εμάς τους ίδιους σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητο σε όλα τα παραπάνω να ερευνηθούν τα ζώδια αλλά και οι οίκοι που φιλοξενούν τους παραπάνω συνδυασμούς έτσι ώστε να δούμε επακριβώς τις δυνατότητες έκφρασης και απελευθέρωσης των ενεργειών ή αντίθετα τις απορροφητικές δυνάμεις του συνολικού χάρτη που μπορεί να μειώσουν την δυναμική των όψεων του Πλούτωνα (είτε ο Κρόνος, είτε ο Ποσειδώνας - για διαφορετικούς λόγους- μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό). Το πιο σημαντικό όμως είναι να στρέψουμε την ενέργεια του πλανήτη σε τομείς όπου το ερευνητικό δαιμόνιο μπορεί να έχει ουσία περιεχόμενο και προοπτική, αποδεσμεύοντας την από τα στενά πλαίσια της καθημερινότητας. Γιατί είναι όλως διόλου διαφορετικό να αναρωτιέσαι για τα αίτια της δημιουργίας του σύμπαντος, από το να ψάχνεις τα προσωπικά είδη του συντρόφου σου. Διαφορετικά μεγέθη, άλλες ποιότητες εφαρμογών και βέβαια άλλη ...κλάση, που κάνει και την διαφορά ανάμεσα στο αίσθημα πληρότητας και την αδηφαγία, ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την παράνοια!

Από την στιγμή που κάποιος κατορθώνει να λειτουργήσει την ενέργεια του Πλούτωνα σε μια πιο δημιουργική κατεύθυνση, τότε ο πλανήτης αποκαλύπτει τα δώρα που κρύβει κάτω από τον ...πάτο του βαρελιού. Δηλαδή, την ουσιαστική του δυνατότητα να ξεκινά από το μηδέν, την εξαιρετική του αποτελεσματικότητα απέναντι σε κάθε «βρώμικο», την ερευνητική του δεινότητα, την διεισδυτικότητα του στο κοινό ή την επιτυχημένη διεκπεραίωση κάθε «επικίνδυνης αποστολής».

Και βέβαια σε συναισθηματικό επίπεδο την υπέρμετρη ασφάλεια, την βεβαιότητα εκείνου ή εκείνης που έχει γνωρίσει τα πράγματα από την καλή και από την ανάποδη και δεν αναλώνεται πια σε υπαρξιακές «ασκήσεις», ταλαιπωρώντας τους γύρω του και τον εαυτό του. Ο ισορροπημένος Πλουτώνιος τύπος δεν απαιτεί την ταύτιση, αφού πλέον γνωρίζει ότι από την στιγμή που το άτομο ανακαλύψει τον εσωτερικό του πυρήνα και συμφιλιωθεί με τα αρχέγονα περιεχόμενα του, περνώντας από την «κόλαση» στον «παράδεισο» και αντίστροφα, αυτή θα έρθει από μόνη της. Ο «σωστός» σύντροφος ανθίζει στον κήπο της ζωής μας όταν υπάρξουν οι γόνιμες συνθήκες και δεν είναι δυνατόν να «εφευρεθεί».

Γιατί η ταύτιση -αυτό που και ο Γιουγκ όρισε ως «Ταυτό» - ξεκινά πρώτα από εμάς και ύστερα καθρεφτίζεται στις σχέσεις μας.





©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved