Φάσεις της Σελήνης: Πώς επιδρούν στη σχέση μας με τους άλλους;

Αν έχουμε γεννηθεί σε κάποια φάση της Σελήνης, το περιβάλλον μας παίζει καθοριστικό ρόλο

Ένας σημαντικός παράγοντας στον γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου, στον οποίο ίσως δε δίνουμε την πρέπουσα προσοχή όταν κάνουμε την ερμηνεία του, είναι η φάση της Σελήνης κατά τη γέννηση. Οι φάσεις της Σελήνης είναι ένας από τους παλιούς ιστορικά παράγοντες ερμηνείας κι ίσως ένα από τα πρώτα ερεθίσματα του ανθρώπου να ασχοληθεί με την περιοδικότητα των γήινων δεδομένων και την αντιστοιχία τους στην κίνηση των ουρανίων σωμάτων.

Ο σεληνιακός κύκλος είχε, από νωρίς, βρεθεί ότι έχει κάποια επίδραση στον έμμηνο κύκλο των γυναικών, ενώ σε ναυτικές κοινότητες ήταν, επίσης, γνωστή και η σύνδεση του με τις παλίρροιες. Η ερμηνεία των γήινων φαινομένων και η διατύπωση της πρόβλεψης είχε βέβαια ενίοτε να κάνει και με στοιχεία της Σελήνης που δεν είχαν σχέση με τη φάση της, αλλά τη γενικότερη παρουσία της στον Ουρανό. Το χρώμα της Πανσελήνου, για παράδειγμα, θεωρούνταν από τα πιο σοβαρά στοιχεία ερμηνείας και ήταν καταγεγραμμένο ως τέτοιο ακόμα κι από τον ίδιο τον Πτολεμαίο.

Στην προσπάθεια τους να παρατηρήσουν ωστόσο τις φάσεις της Σελήνης, οι αρχαίοι είχαν ένα σημαντικό πρόβλημα. Μη έχοντας αστρονομικά όργανα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς τη θέση της Νέας Σελήνης. Καθώς η Νέα Σελήνη είναι το σημείο αυτό που η Σελήνη είναι τελείως σκοτεινή (καλυπτόμενη από τη Γη που παρεμβαίνει μεταξύ Σελήνης και Ήλιου, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με το μάτι, η ακριβής χρονική στιγμή της ευθυγράμμισης των ουρανίων σωμάτων (και άρα να βρεθεί ο ωροσκόπος). Για το λόγο αυτό οι αρχαίοι μετρούσαν τους σεληνιακούς μήνες ξεκινώντας από την πρώτη μέρα εμφάνισης μετά τη Νέα Σελήνη.

Η αστρονομική εξήγηση των φάσεων της Σελήνης, όπως ίσως την έχουμε διδαχθεί και στο σχολείο είναι ότι η περιστροφή της Σελήνης γύρω από τον εαυτό της έχει συγχρονιστεί πλήρως με την περιστροφή της γύρω από τη Γη (τάση που ενυπάρχει σε όλους τους πλανητικούς δορυφόρους) και γι’ αυτό η Σελήνη μας δείχνει συνεχώς την ίδια της πλευρά.

Σε σχέση με τον Ήλιο όμως, η θέση της Σελήνης αλλάζει (ακολουθώντας την κίνηση της γύρω από τη Γη), με αποτέλεσμα η ίδια αυτή πλευρά που μας δείχνει η Σελήνη να εμφανίζεται άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο φωτισμένη. Πιο κατανοητή θα ήταν ίσως αυτή η διαδικασία, αν μπορούσαμε να την παραστήσουμε με ένα σχήμα.

Στα ελληνικά οι ονομασίες των φάσεων ίσως είναι πιο κατανοητές:

- Νέα Σελήνη

- Σελήνη σε γέμιση προς πρώτο τέταρτο

- Πρώτο τέταρτο

- Σελήνη σε γέμιση προς Πανσέληνο

- Πανσέληνος

- Σελήνη σε χάση προς τελευταίο τέταρτο

- Τελευταίο τέταρτο

- Σελήνη σε χάση προς Νέα Σελήνη

Για τους πιο επιστημονικά προσανατολισμένους οι ονομασίες είναι:

- Νέα Σελήνη

- Αύξων Μηνίσκος

- Πρώτο τέταρτο

- Αύξων Αμφίκυρτος

- Πανσέληνος

- Φθίνων Αμφίκυρτος

- Τελευταίο τέταρτο

- Φθίνων Μηνίσκος

Τι σημαίνουν όμως αστρολογικά αυτές οι φάσεις; Τι σχέση έχουν με την προσωπικότητα του ατόμου που γεννιέται με την εκάστοτε φάση της Σελήνης στο χάρτη του;

Κατ' αρχάς, η ερμηνεία της φάσης της Σελήνης έχει να κάνει με τη σχέση που έχει το περιβάλλον μας (Σελήνη) με αυτό που πραγματικά θέλουμε εμείς (Ήλιος). Εάν αυτά τα δύο βρίσκονται σε αντίθεση (Πανσέληνος), τότε αυτό που θέλουν οι άλλοι από μας είναι αντίθετο από το δικό μας θέλω. Είναι όμως παράλληλα και τελείως ξεκάθαρο. Δεν χρειάζεται να εννοείται. Εάν βρίσκονται σε σύνοδο ταυτίζεται, αλλά δε διατυπώνεται με σαφήνεια, εννοείται. Εάν πάλι η Σελήνη βρίσκεται σε ενδιάμεσες φάσεις, υπάρχουν διάφορες δυσκολίες κατανόησης ανάμεσα σε μας και το περιβάλλον μας, που έχουν να κάνουν με το πόσο καταλαβαίνουμε εμείς τι θέλουν οι άλλοι ή πόσο συμφωνούν ή ανταποκρίνονται οι άλλοι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς.
Μία άλλη οπτική γωνία του πράγματος έχει να κάνει με το πόσο υλοποιούμε τις επιθυμίες μας. Αν ο Ήλιος δείχνει τι θέλουμε, είναι η Σελήνη που στην πραγματικότητα βρίσκει τρόπο να κάνει πράξη τα θέλω και τις επιθυμίες μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε την αντίθεση και την απόρριψη των άλλων ή της πραγματικότητας.

Η Σελήνη μας δείχνει το συναισθηματικά εφικτό και μέσα από αυτήν περνά η επιθυμία του Ήλιου για να γίνει πράξη. Παράλληλα δείχνει όμως σε τι βαθμό είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε μέρος του εαυτού μας για να πετύχουμε αυτή την υλοποίηση. Για κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε, πρέπει να δώσουμε και κάτι στους άλλους. Επομένως, όσα πιο πολλά πράγματα θέλουμε να κάνουμε στη ζωή, τόσο πιο πολύ πρέπει να δίνουμε κι εμείς και να ξοδευόμαστε.
Με άλλα λόγια, όσο πιο «εκδηλωτική» είναι η Σελήνη, τόσο ο άνθρωπος κάνει πράγματα στη ζωή του, αλλά και τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τον εαυτό του και ξοδεύεται προς τους άλλους.

Η φάση της Σελήνης δείχνει ακριβώς αυτή τη σχέση. Όσο πιο κοντά είναι η Σελήνη στον Ήλιο, τόσο το άτομο δεν έχει τη διάθεση να ξοδευτεί και προτιμά να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του και τα δικά του συναισθήματα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μην υλοποιήσει αυτά που θέλει. Από την άλλη, όσο πιο μακριά είναι η Σελήνη από τον Ήλιο, τόσο πιο πολύ εκδηλώνεται και εξελίσσεται, αλλά διατρέχει και τον κίνδυνο να βγει εκτός της δικής του πορείας.

Διάβασε επίσης:

Η Πανσέληνος σε κάνει πιο γόνιμη

Σελήνη και Γονιμότητα

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved