Μάθε τι σημαίνει να έχεις γεννηθεί σε Πανσέληνο ή Νέα Σελήνη
Πώς επηρεάζεται η προσωπικότητά σου;
Γενικά, οι φάσεις της Σελήνης σχετίζονται με την προσωπικότητα και το ρόλο των άλλων στη ζωή μας. Ας δούμε πιο ειδικά τις επιμέρους φάσεις, ώστε να καταλάβουμε τι σημαίνουν για την προσωπικότητα του ατόμου που γεννιέται σε μια από αυτές.
1. Στη φάση της Νέας Σελήνης
Η Σελήνη κάνει σύνοδο με τον Ήλιο. Έχει κλείσει ένα προηγούμενο κύκλο δραστηριότητας κι ετοιμάζεται για έναν νέο. Υπάρχει μία εσωστρέφεια και ο στόχος είναι να επιλεχθεί μια καινούργια κατεύθυνση εξωτερίκευσης. Οι άνθρωποι που γεννιούνται στη Νέα Σελήνη είναι καλοί στο να χαράσσουν νέα πορεία και να κάνουν επιλογές. Όμως δεν έχουν την απαιτούμενη ενέργεια να τις υλοποιήσουν και χρειάζονται τη βοήθεια και των άλλων ανθρώπων.
2. Στη φάση της γέμισης προς το πρώτο τέταρτο
Η Σελήνη τείνει να κάνει γωνία 45 μοιρών με τον Ήλιο. Από αυτή τη γωνία ξεκινάει μία πρώτη διαφοροποίηση μεταξύ της ατομικής μας θέλησης και του τρόπου που θα την εξωτερικεύσουμε προς τα έξω. Αρχίζουμε και βλέπουμε κάποιες διαφορές ανάμεσα στο τι θέλουμε και τι μπορούμε ή τι είναι αποδεκτό από τους γύρω μας. Ακόμα δεν είναι ωστόσο σαφείς οι αντιθέσεις και είμαστε σε διερευνητικό στάδιο. Η Σελήνη είναι ακόμη ταυτισμένη σε μεγάλο βαθμό με το τι θέλουμε εμείς και ακόμα δεν είναι επαρκώς δεκτική στο τι θέλουν οι άλλοι. Αν η Νέα Σελήνη είναι ο σπόρος, το γέμισμα για το πρώτο τέταρτο είναι το ξεπέταγμα του βλαστού.
3. Στη φάση του πρώτου τετάρτου
Η Σελήνη κάνει γωνία 90 μοιρών με τον Ήλιο. Με τη συμπλήρωση του πρώτου τετραγώνου είναι σαφής πλέον η διαφορά του θέλω μας από το τι θέλει το περιβάλλον και του τι πρέπει να κάνουμε για να «περάσει» το δικό μας. Το τετράγωνο μας βάζει εμφατικά στο πρώτο δίλημμα επιλογής, αν θα κάνουμε αυτό που θέλουμε ή θα προσαρμοστούμε, για να νιώσουμε ασφάλεια μαζί με τους άλλους και το άτομο βρίσκεται στη δύσκολη θέση να μπαίνει άλλοτε τη θέση των άλλων και να τους δικαιολογεί κι άλλοτε στη δική του και να διεκδικεί. Στη φάση αυτή η ζωή έχει αναπτυχθεί μορφικά, αλλά δεν έχει ακόμη «ανθίσει».
4. Στη φάση της γέμισης προς την Πανσέληνο
Η Σελήνη πάει να σχηματίσει όψη 135 μοιρών προς τον Ήλιο. Αρχετυπικά η γωνία αυτή γίνεται στο ίδιο στοιχείο, δηλώνοντας δυσαρμονία που οφείλεται στο υπερβολικό «ξόδεμα» της ενέργειας. Σε σχέση με το πρώτο τέταρτο η δυσαρμονία της θέλησης και της αποδοχής είναι ξεκάθαρη αλλά πλέον η τάση είναι να φύγουμε από τα εσωτερικά διλήμματα και την αλλαγή θέσης πότε από δω και πότε από κει και να οδηγηθούμε προς ανοικτή σύγκρουση, η οποία θα οδηγήσει είτε σε ασυμφωνία, είτε σε συμβιβασμό. Στη φάση αυτή προκαλούμε. Στη φάση αυτή ξεκινάει η ανθοφορία.
5. Στη φάση της Πανσελήνου
Η Σελήνη είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο. Αυτό που έχουμε φτιάξει ως κατάσταση στις σχέσεις, στη δουλειά στο περιβάλλον, στην εργασία, στέκει ξαφνικά απέναντι μας και διαπιστώνουμε πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που είχαμε κατά νου να κάνουμε στην αρχή. Διαπιστώνουμε πώς τα πράγματα έχουν τελικά τη δική τους πορεία και δεν είναι ποτέ πλήρως υπό τον έλεγχο μας. Αυτό μας οδηγεί είτε στο να απορρίψουμε αυτό που προσπαθήσαμε ως τώρα ή να αποφασίσουμε να το γνωρίσουμε από την αρχή, ως ανεξάρτητη οντότητα όμως κι όχι σαν κάτι που νομίζουμε (όπως νομίζαμε) ότι εκπορεύεται από μας. Σε φάσεις αντίθεσης στα προοδευτικά ωροσκόπια για παράδειγμα διαπιστώνουμε πόσο αντίθετος είναι ο σύντροφος μας σε σχέση με αυτό που νομίζαμε όλο αυτό τον καιρό. Αυτό μπορεί να μας χωρίσει, αλλά μπορεί και να μας δώσει το έναυσμα να τον γνωρίσουμε από την αρχή σαν αυτό που είναι κι όχι αυτό που εμείς προβάλλαμε επάνω του.
Το σημαντικό της Πανσελήνου είναι ότι όλα πλέον είναι επί τάπητος. Είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχουν εννοούμενα. Αν είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα, η Πανσέληνος βοηθάει στη ζωή μας, αλλιώς γκρεμίζει τον υποκειμενισμό μας. Στη φάση αυτή γίνεται η επικονίαση του άνθους.
6. Στη φάση της χάσης προς το τελευταίο τέταρτο
Η Σελήνη ξαναέρχεται σε γωνία 135 μοιρών με τον Ήλιο. Εδώ πλέον δεν προκαλούμε εμείς αλλά οι άλλοι. Εμείς προσπαθούμε από την αντίθεση που συνέβη να διασώσουμε ότι είναι δυνατό, αλλά η «Σελήνη» μας προκαλεί με τη συμπεριφορά της. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να βγάλουμε αποτέλεσμα και συμπεράσματα και να επωφεληθούμε υλικά από ότι είχαμε καταφέρει ως την Πανσέληνο. Η περίοδος είναι περίοδος που δημιουργούνται οι καρποί.
7. Στη φάση του τελευταίου τετάρτου
Η Σελήνη είναι πάλι σε τετράγωνο με τον Ήλιο. Εδώ, αρχίζουμε και νοσταλγούμε τη Σελήνη που έχει αρχίσει να χάνει τη δύναμή της. Εάν έχουμε χάσει το σύντροφό μας, ίσως κάνουμε κάποιες τελευταίες κινήσεις να ξαναθυμηθούμε την παλιά κατάσταση, να ξαναμπούμε στη θέση του. Ωστόσο, στο τέλος είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα και να δούμε ότι ο κύκλος δεν μπορεί να ξαναγυρίσει προς τα πίσω. Στη φάση αυτή οι καρποί αποχωρίζονται πλέον από το σώμα.
8. Στη φάση της χάσης προς Νέα Σελήνη όψη 45 μοιρών
Στη θέση αυτή πλέον αρχίζουμε και αποσυρόμαστε πάλι από τον εξωτερικό κόσμο και βλέπουμε τους άλλους σαν μία «ενόχληση» που όμως δεν διαπερνά την υποκειμενικότητα μας. Οι συναισθηματικές απαιτήσεις του περιβάλλοντος δεν έχουν συνήθως εδώ μεγάλη διάρκεια, καθώς τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει ο Ήλιος που κλείνει τον κύκλο. Εδώ έχουμε τη φάση της συναισθηματικής ωριμότητας. Οι καρποί ωριμάζουν μέσα στη Γη.
Με αυτές τις παρατηρήσεις κλείνουμε τον κύκλο ερμηνείας των φάσεων της Σελήνης. Αξίζει ίσως τελειώνοντας να αναφερθούμε και σε μία παράμετρο ερμηνείας που αμελήσαμε στην πρώτη δημοσίευση. Αυτή έχει να κάνει με την ταχύτητα της κίνησης της Σελήνης. Ενώ η μέση ταχύτητα κίνησης της Σελήνης είναι γύρω στις 12,5 μοίρες, στην πράξη άλλες φορές φαίνεται να κινείται πιο γρήγορα κι άλλες πιο αργά λόγω της περιστροφής της γύρω από τη Γη. Στις περιπτώσεις λοιπόν που έχουμε πιο γρήγορη κίνηση, θεωρούμε ότι το άτομο μπορεί και αντιδρά γρήγορα στις καταστάσεις της ζωής. Αντίθετα, αν η Σελήνη του είναι αργή, αντιδρά πιο αργά και λιγότερο βιαστικά, μπορεί όμως να μην αντιδρά και αρκετά έγκαιρα.
Διάβασε επίσης: