Lunar Dance: Η κριτική και ο πόνος της απόρριψης
Η Σελήνη στην Παρθένο δημιουργεί στους ανθρώπους την τάση για υπερβολική κριτική, για ψυχρή αντιμετώπιση και αναλυτική εξαντλητική συζήτηση.
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013
Ήλιος στον Αιγόκερω/Σελήνη στην Παρθένο
Είναι γεγονός πως με τον συνδυασμό Αιγόκερω/Παρθένου, οι ημέρες τίθενται κάτω από το πρίσμα ενός απαιτητικού ματιού και οι καταστάσεις γύρω μας αντιμετωπίζονται με γήινη, πρακτική λογική.
Επειδή ξεκίνησα να δουλεύω από την εφηβεία μου, η κριτική ήταν μέρος της επαγγελματικής μου ζωής, καθώς έπρεπε να υποδεικνύω την ωριμότητα του χαρακτήρα μου. Εκεί που έπρεπε να ανοίξω τα φτερά μου, κρίσιμες λέξεις ξεχυνόταν από το στόμα του εκάστοτε αφεντικού μου. Κι εκεί που είχα την αίσθηση, ότι είχα δώσει τον καλύτερο μου εαυτό, άκουγα το αφεντικό μου να λέει: "Τι ήταν αυτό; Μόνο αυτό μπορείς;". Η απόρριψη ήταν ένα μέρος της επαγγελματικής μου ζωής που με ανάγκασε να γίνω σκληρόπετση, ώστε να σταματήσω να τα παίρνω όλα προσωπικά και να αποδείξω την αξία μου.
Αυτό το είδος της κριτικής ήταν σχεδόν πάντα εποικοδομητικό, σπάνια προσωπικό. Στόχος του αφεντικού ήταν να με κάνει να αποδώσω τόσο καλά, που τελικά έγινα παράδειγμα προς μίμηση. Έμαθα για το πώς να γίνομαι παραγωγική και να είμαι η καλύτερη σε καθετί που κάνω. Σπουδαίο μάθημα.
Μαθαίνοντας να λαμβάνουμε εποικοδομητική κριτική όμως δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά σίγουρα εξοφλείται με βελτίωση του χαρακτήρα ή μιας δεξιότητας μας. Η ταλαιπωρία της συνεχούς αρνητικής κριτικής είναι μια άλλη ιστορία. Το Εγώ μας τότε, δέχεται συνεχόμενες ήττες και η αυτοεκτίμηση μας υποφέρει. Και δυστυχώς έτσι τίποτα δεν κερδίζεται. Αυτή του είδους η "κριτική", δεν είναι τίποτα άλλο από φραστικές επιθέσεις που μπορούμε να επιλέξουμε να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε.
Τώρα, γιατί όλη αυτή η αναφορά και που θέλω να καταλήξω; Η Σελήνη στην Παρθένο δημιουργεί στους ανθρώπους την τάση για υπερβολική κριτική, για ψυχρή αντιμετώπιση και αναλυτική εξαντλητική συζήτηση.
Όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι μέσα στον γενέθλιο χάρτη μας, όλοι έχουμε την Παρθένο σε κάποιο τομέα της ζωής μας. Και όπως υπάρχει λοιπόν ένας Παρθένος σε κάθε έναν από εμάς, υπάρχει και ένας επικριτικός. Πώς θα χειριστούμε αυτήν την επικριτική μας διάθεση; Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλοι οι Παρθένοι δεν είναι σούπερ-αναλυτικοί και επικριτικοί. Δεν υπάρχουν στερεότυπα ζωδιακού κύκλου που ορίζονται εδώ. Η κριτική είναι ένα μέρος της ζωής όλων μας. Είμαστε όλοι επικριτικοί.
Ίσως είστε ένας Παρθένος, ο οποίος σας έχουν πει ότι είστε πάρα πολύ λεπτολόγος ή επικριτικός. Ίσως είστε ένας Δίδυμος, ένας Ιχθύς ή ένας Τοξότης που σας έχουν πει το ίδιο πράγμα. Δεν πειράζει. Το σημείο αυτό δεν είναι σημαντικό. Η ικανότητα να προσφέρουμε και να δεχόμαστε την κριτική, με απόχρωση Παρθένου όμως, είναι.
Εδώ, είναι μερικοί δείκτες για το πώς να προσφέρουμε την κριτική, που καλό θα είναι να θυμόμαστε τέτοιες μέρες:
• Κοιτάζουμε το σύνολο. Εάν τα πρώτα λόγια από το στόμα μας είναι αρνητικά, τότε σταματάμε. Μπορεί να ετοιμαζόμαστε να τραβήξουμε την σκανδάλη του όπλου, προτού καν εξετάσουμε το σύνολο των λεγόμενων. Ας μην εστιάζουμε μόνο στα λίγα ζιζάνια που υπάρχουν σε έναν όμορφο κήπο και το «να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας» είναι πάντα μια εποικοδομητική σκέψη που πρέπει να θυμόμαστε.
• Μένουμε συγκεντρωμένοι. Εάν οι λέξεις μας είναι εξευτελιστικές ή θιγούν κάποιον, σταματάμε. Αυτό είναι μια προσωπική επίθεση. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να προκύψει από την επίθεση μας. Η εποικοδομητική κριτική έχει ως στόχο να βελτιώσει, χωρίς να κρίνουμε κάποιον προσωπικά. Προσπαθούμε με καλοσύνη.
• Και το πιο σημαντικό, ίσως πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Εάν έχουμε προσφέρει αυτές τις ίδιες επικρίσεις ξανά και ξανά, ας σκεφτούμε ότι ο άλλος μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Μην τους κάνετε αποδιοπομπαίους τράγους.
Μερικοί τρόποι για να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε την κριτική:
• Κρατάμε ανοικτό μυαλό. Μπορεί να υπάρχει κάτι αξιόλογο που μπορεί να μας βοηθήσει.
• Να μην αφήνουμε το συναίσθημα να μας καταβάλει. Οι επικριτικοί άνθρωποι θα χτυπήσουν την Σελήνη μας. Ακούμε με τον Ερμή μας. Αναλύουμε την κριτική. Αφήνουμε την Παρθένο να διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
• Εξετάζουμε την πηγή. Είναι αυτός κάποιος του οποίου την γνώμη σεβόμαστε; Είναι υποδειγματικός στον τομέα του ή έχει υψηλά πρότυπα ποιότητας που θέλουμε να μιμηθούμε;
Ο Βούδας είπε ότι η κριτική είναι ένα δώρο. Μπορούμε να επιλέξουμε να την αποδεχτούμε ή να την απορρίψουμε. Η επιλογή είναι πάντα δική μας.
Εύχομαι λοιπόν σε μέρες που μας πιάνει η κριτική μας διάθεση, να βουτάμε την γλώσσα μας πρώτα στο μυαλό και μετά να αρθρώνουμε λέξεις που δεν θα πληγώνουν κανέναν.
*Θέλετε να μάθετε τι προβλέπουν για εσάς τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.
*******************************