Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια: από 5 έως 7 Ιανουαρίου
Συμβιβασμός ή ρήξη;
Άρης-Κρόνος... Από τη μια, οι ορεξάτοι φορείς του «εδώ και τώρα» κι από την άλλη οι απανταχού θιασώτες του «σπεύδε βραδέως». Η λειτουργική -ή όχι- αυθαιρεσία μάχεται με τον νόμο και την τάξη, το ρίσκο με την ανασφάλεια κι ο εγωισμός με το δογματισμό. Τα έξαλλα νιάτα κόντρα στα περήφανα γηρατειά, οι επιθυμίες απέναντι στα πρέπει, η κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στη σκληροπυρηνική άμυνα και πάει λέγοντας...
Τυπικά ο Άρης είναι ένας φουριόζος πολιορκητής, ενώ ο Κρόνος ο υπερασπιστής ενός κάστρου που το έκτισε με κόπο και θυσίες. Και φαντάζομαι ήδη τον κόσμο μας χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα με τους μεν να εξακοντίζουν φλεγόμενα βέλη και να κάνουν γιουρούσια και τους δε να έχουν κλειστεί στο κάστρο τους, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια του κόσμου τους.
Όμως προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Κάθε πρόβλημα εμφανίζεται μαζί με τη λύση του, ανεξάρτητα αν εμείς έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο το πρώτο.
Ανάλογα είναι τα πράγματα και με κάθε δίπολο αντιθέτων. Το ένα οφείλει την ύπαρξή του στο άλλο, μαζί συγκροτούν μια δημιουργική λύση και χώρια δεν επιβιώνει κανένα.
Το τετράγωνο Άρη-Κρόνου, που σχηματίζεται με ακρίβεια ανήμερα τ’ Αγιαννιού είναι μια «κλασική» όψη σύγκρουσης/σύνθεσης, που στην αστρολογική βιβλιογραφία έχει αποδοθεί εύστοχα ως «γκάζι - φρένο» και στην ανεπιθύμητη εκδοχή του συμβάλλει σε συγκρούσεις, ατυχήματα και ρήξεις κάθε είδους. Επιπλέον, μπορεί να υποδηλώνει ένα μπλοκάρισμα ενέργειας, μια κατάπτωση ή έναν ευνουχισμό της βούλησης, ανάλογο με αυτόν ενός θηρίου κλεισμένου σε κλουβί. Όμως γιατί το θηρίο είναι στο κλουβί; Ποιός το έβαλε εκεί και γιατί; Αυτό οφείλουμε να αναρωτηθούμε πρώτα, αφού πίσω από την απάντηση κρύβεται κι η ουσία του θέματος.
Γιατί αν έχουμε ξορκίσει την αλήθεια μας και την έχουμε καταπλακώσει κάτω από τόνους σκοπιμότητας, αυτή όταν σπάσει τα δεσμά της, θα μας φερθεί όπως ένας τυραννισμένος σκλάβος φέρεται στους δεσμώτες του.
Και αντίθετα, αν αγνοούμε συστηματικά την κοινωνική-συλλογική μας διάσταση και συμπεριφερόμαστε ως ανήμερα θηρία κατασπαράσσοντας οτιδήποτε στο διάβα μας, τότε αργά ή γρήγορα είτε θα βρεθούμε στο κλουβί, είτε στους ουρανούς να κάνουμε... παρέα στους προγόνους μας.
Μια όψη Άρη-Κρόνου, έχει την δικαιοδοσία να ορίζει τέτοιες «ώρες κρίσης», με τα αποτελέσματα όμως να εξαρτώνται από τον υπ αριθμόν 1 αστάθμητο παράγοντα του σύμπαντος, την ελεύθερη βούληση μας και την άσκηση της τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν.
Επειδή οι άνθρωποι είμαστε -λέμε τώρα- σοφά όντα, έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να φιλτράρουμε τις κοσμικές αντινομίες, καταλήγοντας σε ένα καθ’ όλα δημιουργικό αποτέλεσμα. Το σύμπαν δεν κατασκευάζει ευθείες και ορθογώνια παραλληλόγραμμα, εμείς όμως το κάνουμε. Γεγονός είναι πως, αν «κρατήσουμε» από τους δύο πλανήτες τα πιο πρωτόγονα στοιχεία τους, θα βιώσουμε τελικά τον νόμο της ζούγκλας αυτοπροσώπως ή τουλάχιστον κάποια από τις παραλλαγές του, αφού ο μεν Κρόνος θα βγάλει σκληρότητα κι ο Άρης απύθμενο θράσος, που ενδέχεται να τον οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη νίκη αλλά και σε μια επαίσχυντη τελική ήττα. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, ο παλιός τον νέο, η εξουσία τους αντάρτες αλλά και ο Κρόνος τα παιδιά του.
Εκείνο που καλούμαστε να πράξουμε είναι να αναζητήσουμε μια μέση οδό μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατανοώντας ότι μια σύγκρουση δεν συμφέρει κανέναν. Αντίθετα, οφείλουμε να αφήσουμε χώρο και στις δύο τάσεις, τιθασεύοντας τις προς τη σωστή κατεύθυνση. Κτίζουμε δηλαδή και δεν αποδομούμε, ούτε εμάς ούτε τους άλλους.
Όλα τα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη αλλά και το σύμπαν συνολικά διέπονται από την αναπνοή. Εισπνέουμε και εκπνέουμε αδιάλειπτα, κερδίζοντας χρόνο ζωής και δημιουργίας. Και φυσικά όπου δεν υφίσταται αυτός ο παλμός, δεν υπάρχει και ζωή.
Μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε την ανάσα μας για 1-2 λεπτά το πολύ ή να φυσήξουμε δυνατά αδειάζοντας τους πνεύμονες μας, αν όμως το παραξηλώσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι μια ξεγυρισμένη ασφυξία. Ούτε βέβαια μπορούμε να φουσκώνουμε αέναα με περισσότερα κυβικά αέρα, παριστάνοντας τα κοσμικά μπαλόνια.
Όταν ένα σύστημα αναπνέει, διατηρεί τα ζωτικά του στοιχεία, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και φυσικά δεν έθεσε ποτέ κανείς ζήτημα αν ή εισπνοή και η εκπνοή είναι εξ ορισμού «καλές» ή «κακές», παρότι κατ‘ ουσία συμπεριφέρονται ως αντίρροπες δυνάμεις. Φανταστείτε να είχε χωριστεί η ανθρωπότητα στους αποκλειστικά εισπνέοντες και τους αντίστοιχους εκπνέοντες.... Σίγουρα δεν θα είχε μείνει κανείς για να μας περιγράψει το αποτέλεσμα αυτού του «πολέμου».
Το ότι η εισπνοή και η εκπνοή μπορεί να αλλάξουν το ρυθμό τους εξυπηρετώντας την άλφα ή βήτα σκοπιμότητα, είναι βέβαια μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία δίνει και το μέτρο μιας όψης Άρης-Κρόνου.
«Δρούμε, όταν πρέπει», αυτό είναι το μήνυμα της όψης κι όχι «όταν μας έρχεται».
Διαφορετικά, όπως «μας ήρθε», έτσι «θα έρθει» και στους άλλους, επιφέροντας τελικά όλες τις ανεπιθύμητες συνέπειες ενός bad timing.
Γιατί τα ανάλογα ισχύουν και με τα περιεχόμενα ή τις ενέργειες που εμφορούνται στην ψυχή μας.
Ούτε η δράση-πρωτοβουλία, ούτε ο κάθε περιορισμός είναι εξ ορισμού «καλά» ή «κακά» πράγματα. Το όλο θέμα εξαρτάται κυρίως από το timing και σε κάθε περίπτωση κι εμείς έχουμε το δικαίωμα επιλογής του.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Σ/Κ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το πράσινο φως που ανάβει σε κάθε είδους συνδιαλλαγή η «κρυφή» αντίθεση του αστρικού Ήλιου με την τροπική Δήμητρα. Η συγκεκριμένη όψη προάγει την συνεννόηση και τις διαπραγματεύσεις, σε κάθε είδος σχέσης, προσωπικής ή επαγγελματικής.
Αντίθετα, το επίσης «κρυφό» τετράγωνο του Ήλιου με τον αστρικό Κρόνο, που σχηματίζεται με ακρίβεια το Σάββατο, θα μας φέρει πιθανότατα σε αμυντική θέση, αναπαράγοντας φόβους και ανασφάλειες όχι γενικά κι αφηρημένα αλλά εξ αιτίας συγκεκριμένων περιορισμών που θα μας επιβληθούν. Και επειδή κάτι τέτοια βλέπει ο Άρης και γίνεται... τούρμπο, καλό είναι να κρατήσουμε τις ισορροπίες εξ αρχής, μειώνοντας μεν τις απαιτήσεις μας αλλά όχι εκμηδενίζοντας τις. Εκείνο που πραγματικά πάσχει αυτές τις ημέρες είναι η επέκταση, πολύ περισσότερο αν δεν στηρίζεται σε γερές βάσεις. Οπότε κρατάμε μικρό καλάθι για να είμαστε εντός των πλαισίων.
Όσον αφορά στα ζώδια, οι βασικοί διαχειριστές της ενέργειας του δίπολου Άρη-Κρόνου είναι οι εκπρόσωποι των σταθερών ζωδίων (Ταύροι, Λέοντες, Σκορπιοί και Υδροχόοι), που καλούνται να προσέχουν όχι μόνον τις δικές τους κινήσεις αλλά κι αυτές των άλλων. Δεν αρκεί δηλαδή να είμαστε «τύπος και υπογραμμός» αλλά να έχουμε το νου μας και σε έξωθεν αυθαιρεσίες.
Γιατί καλές είναι οι θεωρίες επί της ψυχολογίας μας αλλά εδώ τίθενται και καθαρά πρακτικά θέματα. Το να στρίψεις απότομα στην εθνική οδό, χωρίς να προσέξεις ποιός και τι έρχεται από πίσω ή απέναντι σου είναι η μια εκδοχή ενός ενδεχομένως καταστροφικού λάθους. Η άλλη είναι να πράξει το ίδιο κάποιος φουριόζος συνοδοιπόρος, την ώρα που εσύ τηρείς κατά γράμμα τον νόμο και την τάξη του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Κι εδώ το ποιός έχει δίκιο ή άδικο θα αρχίσει να μας ενδιαφέρει αν δεν συμβεί κάτι δραματικό. Διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα, αφού το κακό θα έχει γίνει.
Προσοχή λοιπόν στα ατυχήματα κι όχι μόνον στους δρόμους. Μια αδέσποτη μπανανόφλουδα που κάποιος απρόσεκτος ή βιαστικός Άρειος «παράτησε» στο κράσπεδο του πεζοδρομίου, μπορεί να αποδειχθεί μια επίσης επικίνδυνη απειλή.
Εκτός όμως από τους τέσσερις «σταθερούς», το καμπανάκι κτυπά και για τινές εκ των παρορμητικών ζωδίων (Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους), οι οποίοι μάλιστα ενδέχεται να έχουν το πιο δύσκολο έργο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ο αστρικός Κρόνος θα δημιουργήσει τετελεσμένα, που δεν επιδέχονται κάποιας αρχικής «διαπραγμάτευσης». Πρόκειται για όσες ή όσους έχουν τον Ήλιο τους κοντά στην 16η μοίρα του ζωδίου τους, που πρακτικά καλούνται να ξεκινήσουν με μειονέκτημα ή με ποινή ανάλογη με αυτή που επιβάλλεται στους άξιους αλλά παράτυπους πιλότους της F1: Στο τέλος της κατάταξης και βλέπουμε, γιατί όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα…
*Θέλετε να μάθετε τι προβλέπουν για εσάς τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.