Με την ελπίδα πως ο Άρης ολοκλήρωσε τα κατορθώματα του και ξαποσταίνει στο ουράνιο άντρο του, βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα ενδιαφέρον και για κάποιους πολύ τυχερό Σ/Κ, αφού ο Δίας σκοπεύει να σφραγίσει με την παρουσία του την καθημερινότητα μας. Πριν όμως τρυγήσουμε τα άνθη του «ευεργέτη πλανήτη» και γευθούμε το κοσμικό μέλι, καλούμαστε να αναζητήσουμε την τροφή μας -συναισθηματική ή υλική- κάτω από δύσκολες συνθήκες, ομίχλη, αναποδιές και απρόοπτα, δοκιμάζοντας τις ικανότητες μας τόσο σε τακτικές μάχες, όσο και στον «ανταρτοπόλεμο».
Γιατί μπορεί το μεσοβδόμαδο τρίγωνο του Ερμή με το Δία, να μας δώσει μια αίσθηση άνεσης και τη βεβαιότητα μιας καθαρής νίκης, τίποτα όμως δεν θα τελειώσει πριν το τελικό... σφύριγμα του διαιτητή. Και λαμβανομένων υπόψη των υπόλοιπων συνθηκών, δεν αποκλείεται να πάθουμε κάποια «κασκαρίκα» όπως ο λαγός στον αγώνα δρόμου με τη χελώνα.
Εκτός από το γνωστό «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» του Σόλωνα προς τον Κροίσο, έχουμε και τη λαϊκή σοφία να επισημαίνει ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Όπου εδώ η ουρά γράφει στην ούγια «από τον Κρόνο με αγάπη».
Ο άρχων των περιορισμών σφιχταγκαλιάζει την Αφροδίτη σε μια «κρυφό» τετράγωνο που δρομολογεί κρίσεις και επικρίσεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ενώ παράλληλα σφίγγει κι άλλο τα λουριά σε οικονομικά θέματα.
Εδώ η εκτίμηση μου είναι ότι όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που ο «Χοντρός» και ο «Παππούς» ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή, ο κόσμος θα χωριστεί στα δύο παραδοσιακά στρατόπεδα των τυχερών και των άτυχων, όπου οι μεν θα καρπώνονται χωρίς ιδιαίτερο κόπο, οι δε θα πληρώνουν τα σπασμένα της... δύσμοιρης ώρας που γεννήθηκαν!
Όμως, δεν είναι όλα πεπρωμένο ή για να το διατυπώσω πιο σωστά το «πεπρωμένο» διαμορφώνεται από τις επιλογές μας. Κι εδώ το πρώτο ζητούμενο είναι να περιορίσουμε τις ακρότητες, είτε προς την κατεύθυνση της επιπολαιότητας, είτε προς εκείνη της ασφυκτικής απαισιοδοξίας. Παράλληλα, αν αντιληφθούμε ότι κάποιοι γύρω μας τείνουν να τα φορτώσουν στον κόκορα σε βάρος των άλλων και ημών, καλό είναι να μην υποκύψουμε αμαχητί στο τετελεσμένο αίτημα τους. Όχι τίποτε άλλο αλλά μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι χωρίς να φταίμε, την ίδια ώρα που οι καλοί... κοπανατζήδες θα πίνουν εις υγείαν των κορόιδων σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.
Κι αντίστροφα, αν νιώσουμε ότι η αυστηρότητα μας κτυπάει κόκκινο κι έχουμε καβαλήσει το καλάμι του «αίροντος τις αμαρτίες του κόσμου τούτου», καλό είναι να σκεφτούμε ότι τελικά η Δευτέρα Παρουσία δεν είναι και τόσο κοντά, ώστε να δικαιολογεί την σπουδή μιας καθαρτήριας σταύρωσης. Κι αύριο μέρα είναι...
Όσον αφορά ειδικά τις σχέσεις, μέχρι και την Τετάρτη «παίζουν» ποικίλα ενδεχόμενα, αφού ο Κρόνος έχει πολλά ποδάρια.
Ένα κακό σενάριο είναι βέβαια η απογοήτευση κι η πίκρα από την στάση ενός αγαπημένου μας προσώπου, ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα. Γιατί το να κάνεις το στρατιωτικό σου μέσα σε μια νέα σχέση εκτός από βασανιστικό είναι και χρονοβόρο, χώρια που χάνεις άλλες καλύτερες ευκαιρίες.
Είπαμε να βοηθήσουμε τους κατατρεγμένους, κακοπαντρεμένους ή τους αναφανδόν προβληματικούς της επικράτειας, όχι όμως να τους βάλουμε και στο κρεβάτι μας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, η ψυχανάλυση καλό είναι να πληρώνεται...
Από την άλλη πλευρά, οι κρίσεις εντός μιας σχέσης δεν είναι τυχαίες. Για να πάει κάτι στραβά, φαίνεται πως κάτι δεν κάναμε ή δεν κάνουμε σωστά κι ας νομίζουμε το αντίθετο. Έχω ξαναγράψει για την παρεξηγημένη εκδοχή που θέλει κάθε «Κρόνιο» τύπο να σκύβει το κεφάλι και να υπομένει τα βασανιστήρια στον τροχό της ατυχίας. Συνήθως κάτι τέτοιο διογκώνεται όταν το θύμα βασανίζεται από ενοχές και τύψεις που η αφετηρία τους χάνεται στα βάθη της παιδικής ηλικίας του ή όταν θεωρεί πως όλοι έχουν την δική του υπεύθυνη στάση απέναντι στα πράγματα. Κι έτσι υπομένει στωικά τις κακουχίες και τις ιδιοτροπίες ενός «βολεψάκια» συντρόφου, προσδοκώντας ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος... Φευ!
Ο «εξελιγμένος Κρόνιος» έχει μάθει πλέον από την ίδια τη ζωή πως η πολιτική του «υποχωρώ και δεν βγάζω τσιμουδιά, μήπως και σωθεί η σχέση», οδηγεί κατευθείαν σε επιπλέον βάρη, αφού ο άλλος σε περνάει πλέον για κορόιδο.
Θέλει λοιπόν αρετή αλλά και τόλμη η ισοτιμία, με δεδομένο ότι χωρίς αυτήν καμιά σχέση δεν παρέχει την ευτυχία.
Βεβαίως, μια Κρόνια καθημερινότητα στις σχέσεις δεν είναι σπαρμένη μόνον με προβλήματα αλλά και με την επίλυση τους, στο πνεύμα του γνωστού Ρωμαϊκού «σκληρός ο νόμος αλλά νόμος». Έσφαλες κύριε; Θα εκτίσεις πρώτα την ποινή σου και ύστερα τα ξαναλέμε. It’ s not personal, just business, που λένε και στις ταινίες.
Γιατί αλλιώς πως θα καταλάβει ο καλομαθημένος ότι υπάρχουν και όρια;
Σκορπιοί, Ζυγοί, Υδροχόοι, Λέοντες, Ταύροι, Κριοί, Καρκίνοι και Αιγόκεροι είναι οι βασικοί αποδέκτες αυτής της Κρόνιας ενέργειας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιποι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Φυσικά, οι Αιγόκεροι το ‘χουν όσο να ‘ναι το πλεονεκτηματάκι τους, αφού μπορούν και διαχειρίζονται ανάλογες καταστάσεις με μια σχετική ευκολία.
Κι εδώ πλεονέκτημα εστί όχι μόνον η δικαίωση μιας επιλογής ή στάσης αλλά και η αλίευση ερωτικών συντρόφων στα αγαπημένα πλαίσια του ζωδίου, δηλαδή την διαφορά ηλικίας συνυφασμένη με το κύρος και τη σοφία του αφέντη.
Ο Κρόνος γνέφει στην Αφροδίτη, σιγοτραγουδώντας το γνωστό άσμα «έλα στον παππού» και από αυτήν την άποψη, ανεξαρτήτως ζωδίου, μπορεί να βγουν ωφελημένοι όλοι οι εκπρόσωποι της τρίτης, τέταρτης και... πέμπτης ηλικίας!
Την Τετάρτη και την Πέμπτη όμως, το ουράνιο παιχνίδι ανοίγει με την δραστική, συμμετοχή νέων παικτών. Η «κρυφή» σύνοδος του Ερμή με τον αστρικό Ποσειδώνα αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο απάτης, αυταπάτης, ακυρώσεων ή λαθών και το μόνο που μένει να διαπιστωθεί είναι αν όλα αυτά οδηγούν σε ένα αίσιο αποτέλεσμα ή όχι. Γιατί πολλές φορές βρισκόμαστε κατά λάθος νικητές ή προστατευμένοι -εν αγνοία μας- από τα χειρότερα, ύστερα από μια «Θεία» παρέμβαση.
Από αυτήν την άποψη μπορούμε να πούμε ότι η προσευχή... σώζει αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη όψη έχει εξ ορισμού κι άλλα πλεονεκτήματα που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Ο σοφός λαός έχει αποτυπώσει αυτήν την πραγματικότητα στο «αυτός κοιμάται κι η τύχη του δουλεύει» κι εδώ το μήνυμα είναι απλό. Αν δεν είσαι καλλιτέχνης, του «εναλλακτικού» χώρου ή εν γένει «φευγάτος», καλύτερα κοιμήσου κι άσε τα πράγματα να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Κι αν τύχει να χαθούν έγγραφα, αντικείμενα ή να μην παίρνει μπρος το ρημάδι με τίποτα, η πιο σοφή απάντηση κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι η... σιγή Ιχθύος! Δηλαδή, η βεβαιότητα ότι με κάποιο μαγικό τρόπο όλα θα έρθουν στη θέση τους, γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε...
Ζωδιακά, οι Υδροχόοι, οι Λέοντες και οι Παρθένοι των πρώτων ημερών καλούνται πρώτοι να διαπραγματευτούν με τα φαντάσματα, κάτι βέβαια το οποίο γνωρίζουν άπταιστα οι συμπαθείς Ιχθύες. Από εκεί κι ύστερα, το πως θα χρησιμοποιήσουν το πλεονέκτημα τους είναι μια καθαρά δική τους υπόθεση. Ευχή για όλους είναι να μην... μπαφιάσουν στον καπνό την ομίχλη αλλά να αναζητήσουν το όνειρο και το θαύμα, όπου κι αν κρύβεται.
Την Πέμπτη, η αυτοκρατορία του Πλούτωνα αντεπιτίθεται, χωρίς να ξέρουμε εξ αρχής αν ηγείται η πριγκίπισσα Λέα ή ο Νταρθ Βέιντερ. Γεγονός είναι πως τα περιθώρια της αθωότητας μας στενεύουν και καλούμαστε να πάρουμε θέση απέναντι σε τετελεσμένα γεγονότα. Οι δυνάμεις του τέλους και της αναγέννησης συγκροτούν ένα πανίσχυρο δίπολο που μπορεί να σημαδέψει τις ζωές μας με «μοιραίο» τρόπο, είτε τον βιώσουμε ως καταστροφή, είτε ως απελευθέρωση. Εδώ το μήνυμα έχει δύο όψεις, όπως και τα νομίσματα: Στη μια γράφει «φύγε μπροστά, αφού τίποτα δεν αξίζει να σε κρατήσει πίσω», ενώ στην άλλη «υποτάξου στη μοίρα σου, ανθρωπάκο, γαντζώσου στους φόβους και τις δηλητηριώδεις εμμονές σου», όπως θα έλεγε κι ο Βίλχελμ Ράιχ.
Τα τέσσερα παρορμητικά (Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι) καλούνται πρώτα να υπογράψουν το κλείσιμο ενός κύκλου, με την ελπίδα πως δεν θα υποκύψουν στον χειρότερο εαυτό τους. Μαζί τους και οι γεννημένοι στις πρώτες ημέρες των σταθερών (Ταύροι, Λέοντες, Σκορπιοί και Υδροχόοι) που λόγω της φύσης της ποιότητας τους θα πιεστούν περισσότερο για να αποφασίσουν αν στο «όλα ή τίποτα» συμπεριλαμβάνεται και το αυτόβουλο τους.
Την Παρασκευή και λίγο πριν ο Δίας αναλάβει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να κεράσει τους πιστούς του με γέλιο, χαρά και ποικίλες «λιχουδιές», ο Κρόνος σε μια ύστατη προσπάθεια περιφρούρησης του νόμου και της τάξης, αναλαμβάνει να μας βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και μάλιστα στενό.
Το τετράγωνο του με τον Ερμή είναι από τις όψεις που λες «άντε πια να ξεκουμπιστεί», αφού συνήθως συνδυάζεται με καθυστερήσεις, εμπλοκές, αρνήσεις και απαγορεύσεις.
Βέβαια, κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί αλλά από την άλλη πλευρά τι πράττει ή τι έχει πράξει γι’ αυτό; Τσέκαρε, εφοδιάστηκε με τα αναγκαία ή περιμένει να βρει πυξίδα, παγούρι και φακό στην κορυφή του Ολύμπου; Εδώ μπαίνουν σφήνα η «δικαίωση του προνοητικού» και η ανταμοιβή του νομότυπου που δεν έχει παραλείψει να μεταφέρει στις αποσκευές του ακόμη και την τελευταία τελεία της... τελειότητας.
Για τους υπόλοιπους μια εξωστρεφής δραστηριότητα, ένα ταξίδι ή μια απλή επίσκεψη ρουτίνας σε κάποια υπηρεσία, ενδέχεται να εξελιχθούν σε μίνι Γολγοθά, είτε το αξίζουν, είτε όχι.
Τα τέσσερα σταθερά ζώδια έχουν και πάλι την πρωτοκαθεδρία στις κοπιαστικές και ενδελεχείς προσπάθειες να πείσουν τον ξεροκέφαλο Κρόνο ότι «είναι καλά παιδιά» και δεν αξίζουν τέτοιας μεταχείρισης, όμως η σωστή «τρίπλα» απέναντι στο ντουβάρι του δογματισμού και της τυπολατρίας δεν είναι αυτή. Τι θέλει ο Κρονάκος, δουλειά; Πάρε να’ χεις!
Κατ’ αρχήν, δίνοντας προτεραιότητα σε λεπτομερείς εργασίες, ταξινομήσεις, καταχωρήσεις και κάθε τι που κάνει την καρδιά του να φτερουγίζει, ξεχνά πάραυτα ποινές και τιμωρίες, χαϊδεύοντας πατρικά το κεφάλι του κάθε μαθητή. Αν μάλιστα του δείξουμε και την πολύτιμη βίδα που είχαμε κρατήσει με σπουδή στο συρτάρι μας «για ώρα ανάγκης», είναι ικανός να μας συγχωρέσει κάθε αμαρτία για τις επόμενες τρεις ενσαρκώσεις.
Αν όμως επιθυμούμε πραγματικά να μας στέψει συγκυβερνήτες στο βασίλειο του, θα πρέπει να ξεπεράσουμε την ανασφάλεια με την οποία αυτός μας προίκισε, αντικαθιστώντας την με τη βεβαιότητα μιας αυθεντίας. Διαφορετικά το «έχω πάθει κι έχω μάθει» θα παραμένει αιωνίως ένα κενό γράμμα.
*Θέλετε να μάθετε τι προβλέπουν για εσάς τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.