Ή αλλιώς ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι. Συνήθως λέγεται για όποιον αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και δεν μπορεί να απαλλαγεί απ' αυτές. Και αυτός ο μεταφορικός λόγος είναι βέβαια βγαλμένος από την πραγματικότητα ενός παλιού σιδηρουργείου: Από τη μια το σφυρί-Άρης κι από την άλλη το αμόνι-Κρόνος, με τον σιδερά να σφυρηλατεί τις δημιουργίες του, δηλαδή τους... παθόντες!
Κάπως έτσι δείχνουν να πηγαίνουν τα πράγματα κι αυτές τις ημέρες. Το τρίγωνο του Ήλιου με τον Άρη και το τετράγωνο του με τον Κρόνο μπορεί να μας φέρουν κάπου εκεί ανάμεσα στα δυο θεριά με το χέρι της μοίρας να μας «σφυρηλατεί» ανελέητα. Να σφυρηλατεί τα θέλω με τα πρέπει μας, τις ορμές με τις αναγκαιότητες και τους περιορισμούς της ζωής μας.
Το «παίρνω φόρα και κτυπάω στον τοίχο» είναι μια ακόμη... πειστική απεικόνιση της κοινής δράσης Άρη-Κρόνου, δύο πλανητών που παραδοσιακά συνδέονται με ατυχήματα και ρήξεις. Και όπως συνάγεται επίσης από το ομόλογο «κτυπάω γροθιά στο μαχαίρι», η γενική αίσθηση που απορρέει είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι ο Κρόνος βγαίνει πάντα νικητής, με το τελικό δίδαγμα να είναι του τύπου κάτσε στα αυγά σου και μην πας γυρεύοντας.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι κι όχι μόνον επειδή ο Άρης μπορεί να... πάρει παραμάζωμα τον Κρόνο. Η νικηφόρα ορμή που συντρίβει κάθε εμπόδιο είναι επίσης μια εκδοχή του δίπολου Άρη-Κρόνου κι έχει αποτυπωθεί σε ρητά και γνωμικά της... άλλης πλευράς: Στη βράση κολλάει το σίδερο, ο τολμών νικά κλπ.
Το έχει πει και ο μέγιστος Καζαντζάκης
«Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.»
Ωστόσο θεωρώ ότι το πολυτιμότερο μήνυμα κρύβεται στην φράση του Χένρι Μίλερ:
«Ο κανονικός άνθρωπος εμπλέκεται στη δράση. Ο ήρωας δρα. Βασική διαφορά.»
Γιατί μένοντας στο αρχικό παράδειγμα του σιδηρουργείου, δεν έχουμε παρά να πάψουμε να θεωρούμε σώνει και καλά τους εαυτούς μας άψυχα υλικά στο έλεος της μοίρας, εκεί όπου οι δύο πλανήτες δικαιώνουν την φήμη του «κακεργέτη».
Βάζοντας τους εαυτούς μας στην θέση του «ήρωα» σιδερά αλλάζουμε αυτομάτως τους όρους του παιχνιδιού. Αυτός ορίζει την δύναμη και τον σκοπό του, τον Άρη του και τον Κρόνο του δηλαδή. Κι εμείς είμαστε εκείνοι που αξιοποιώντας την εμπειρία και την ορμή μας, καλούμαστε να δράσουμε συνειδητά κι όχι απλά να εμπλακούμε στη δράση.
Υδροχόοι, Λέοντες, Ταύροι, Σκορπιοί, Ζυγοί, Κριοί, Καρκίνοι και Αιγόκεροι καλούνται πρώτοι να πάρουν τη θέση του «σιδηρουργού», ώστε να μην γίνουν έρμαια της μοίρας τους.
Παράλληλα, όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας, ώστε να μην μας την κλέψουν άλλοι. Να συνδυάσουμε τις αρετές των δύο πλανητών σε ένα δημιουργικό πεδίο που γνωρίζουμε καλά κι ο «ηρωισμός» μας δεν θα είναι αποκοτιά.
Κι αν εξακολουθεί να μας προβληματίζει η εν γένει ορθή διαχείριση της ενέργειας του Κρόνου και του Άρη, εδώ και χιλιάδες χρόνια ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, έχει βάλει τον κάθε... κατεργάρη στον πάγκο του:
«Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει.»
Κατεβάστε τώρα το νέο μας application, για iphones, ipads και ipods εδώ.
Θέλετε να μάθετε τι προβλέπουν για εσάς τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.