Η Αφροδίτη στέκει μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να διαλέξει τη σιγουριά ενός δεσμώτη έρωτα, ή να προτιμήσει την γοητεία του απρόβλεπτου;
Τον σύζυγο ή τον εραστή;
Την σύζυγο ή την ερωμένη;
Την λογική ή το συναίσθημα;
Από τη μια πλευρά ο Χείρωνας την καλεί να καμφθεί από την απόλαυση εκείνων των φιλιών που ξέρεις ότι σε τυλίγουν σαν αλυσίδες.
Από την άλλη ο Ουρανός της δίνει τα κλειδιά της χώρας των αδεσμεύτων, εκεί που το γλυκό πουλί του έρωτα πετάει από τη μια φωλιά στην άλλη.
Ο ένας την θέλει κλασική, παραδοσιακή κι ο άλλος μοντέρνα χωρίς ταμπού.
Σκέτο τρελοκομείο...
Καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει. Στην πραγματικότητα, όπως κι εσύ, τα θέλει και τα δύο, κι ας δείχνουν τόσο αντιφατικά μεταξύ τους.
Θα την βοηθήσεις να βρει μια λύση στο πρόβλημα της;
Σίγουρα ναι, αφού εσύ είσαι που θα μεταλάβεις τους καημούς της, θα τους βιώσεις και θα τους μετουσιώσεις.
Στριμωγμένος ανάμεσα στην θηλυκή και την αρσενική φύση σου, ίσως σκεφτείς να τις τιμήσεις και τις δύο. Με δύο διαφορετικά πρόσωπα φυσικά, αφού αλλιώς δεν βγαίνει...
Πώς γίνεται να χωρέσεις την ανεξαρτησία σου μέσα σε μια σφικτή και μητρική αγκαλιά;
Να είσαι ταυτόχρονα και «κολλητός» και «φευγάτος»;
Κι ακόμη, πώς γίνεται να ανατρέψεις τα ήθη μένοντας πιστός στην παράδοση;
Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό, ένα μαγικό που θα ενώσει την ίδια στιγμή το παλιό με το νέο και το παραδοσιακό με το μοντέρνο; Υπάρχει κάτι που θα σε κάνει ταυτόχρονα έναν νοικοκυραίο του έρωτα κι έναν ακτιβιστή του;
Μου λες πως δεν γίνεται, όμως στην εξέλιξη σου το έχεις κάνει ήδη μια φορά. Πάντρεψες τον υπέρτατο έρωτα με την ελευθερία. Ίσως όχι εσύ ο ίδιος αλλά σίγουρα κάποιοι πρόγονοι σου. Έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό συνειδητό σου και δεν χρειάζεσαι πια παρά μόνον μια υπενθύμιση.
Ακολουθώντας το νήμα αυτής της παράδοξης επιρροής, θα σου γράψω για τον ιπποτικό έρωτα, που άνθησε στην Μεσαιωνική Ευρώπη, κάπου στον 12ο αιώνα.
Γιατί αν καταφέρεις και μπεις στο πνεύμα του, τότε θα περπατήσεις το μονοπάτι του έρωτα που σου αρμόζει τούτες τις ημέρες, ανακαλύπτοντας το άγιο δισκοπότηρο του.
Έχεις διαβάσει κι έχεις ακούσει πολλά για τους ιππότες και τις δεσποσύνες τους. Το πιθανότερο είναι πως στο μυαλό και την φαντασία σου πλάθονται ρομαντικές ιστορίες, όπου η τιμή, η αφοσίωση κι η λεβεντιά πλέκουν μαζί το στεφάνι του έρωτα.
Εκείνο όμως που ίσως να μην γνωρίζεις είναι το ότι σε εκείνη την μακρινή εποχή αναγνωρίστηκε και κατά κάποιο τρόπο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η αρχοντιά και η ανώτερη φύση του θηλυκού. Μαζί και κάτι ακόμη... Αυτό που σήμερα θα ονόμαζες απιστία αλλά τότε φερόταν σαν τιμή.
Κατ' αρχήν, οι δέσποινες των ιπποτών ήταν... όνομα και πράγμα, σε αντίθεση με τα μέχρι πρότινος ήθη, όπου οι γυναίκες λίγο απείχαν από το να θεωρούνται εντελώς αναλώσιμες. Να λοιπόν ένα επαναστατικό Ουράνιο στοιχείο: Η αλλαγή των ρόλων, στην κατεύθυνση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.
Για να καταλάβεις, απευθύνονταν σε αυτές, αποκαλώντας τις «άρχοντα μου» και «κύριε μου»...
Τις περισσότερες φορές μάλιστα, στα πλαίσια αυτού του πρώιμου φεμινισμού, οι ιππότες εραστές τους θεωρούσαν ως καθήκον τους να περάσουν από τρία στάδια μέχρι να τις κατακτήσουν ολοκληρωτικά. Γίνονταν υπηρέτες της, πρώτα μνηστήρες, ύστερα ικέτες και τελικά δόκιμοι στον ναό του έρωτα τους.
Κοιμόντουσαν μαζί τους χωρίς να τις αγγίζουν, παρά μόνον φιλικά, όπως θα ήθελε ο Ουρανός. Μα τις αγαπούσαν ζεστά και παθιασμένα, όπως θα ήθελε ο Χείρωνας.
Επιπλέον, δεν είχε καμιά σημασία αν η ευνοούμενη ενός ιππότη ήταν παντρεμένη με έναν άλλον άνδρα. Ίσα-ίσα που θεωρούνταν τιμή για αυτήν την γυναίκα, κάτι στο οποίο θέλοντας ή μη συμφωνούσε κι ο σύζυγος της.
Ο ιππότης θεωρούνταν κάτι σαν μέλος της οικογένειας, προς μεγάλη χαρά του Χείρωνα αλλά και του Ουρανού.
Φυσικά ένας ιππότης χαρακτηρίζονταν από αρχές κι αξιοσύνη, δεν ήταν δα κι ο πρώτος τυχαίος. Αυτό ήταν που του έδινε τα ξεχωριστά δικαιώματα του.
Αυτό είναι που μπορείς να γίνεις κι εσύ. Είτε μοντέρνος ιππότης, είτε δέσποινα του σήμερα, ο έρωτας σε περιμένει.
Όπως βλέπεις η εφευρετικότητα σου είναι ανεξάντλητη και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να συνδυάσεις, όχι σε δύο πρόσωπα αλλά σε ένα. Μπορεί φυσικά ο δικός σου τρόπος να είναι αλλιώτικος από τον ιπποτικό έρωτα του τότε. Μπορεί να βρεις κάτι καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση όμως το κλειδί είναι να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις τόσο του Χείρωνα, όσο και του Ουρανού.
Να είσαι ταυτόχρονα ερωτικός σύντροφος, μα και φίλος. Σύζυγος μα κι εραστής ή ερωμένη. Σοφός μα και παθιασμένος, αφοσιωμένος κι ελεύθερος.
Κατέβασε τώρα το application του astrology.gr, για iphones, ipads και ipods εδώ.