Εκλείψεις-Αντιμέτωποι με το παρελθόν και το μέλλον μας
Από τον Βασίλη Παπαδολιά
Η αρχή της χρονιάς συνέπεσε με μία σημαντική έκλειψη Ηλίου στον άξονα Καρκίνου – Αιγόκερω. Ένα ζήτημα που θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να εξετάσουμε και που δεν λαμβάνεται πολύ υπόψη στη συνήθη μελέτη των εκλείψεων είναι η σχέση τους με την τρέχουσα ζωδιακή θέση των Δεσμών της Σελήνης.
Πιο συγκεκριμένα αυτό που παραβλέπεται συνήθως στη μελέτη των εκλείψεων είναι το αν αυτές συμβαίνουν προς την κατεύθυνση του Βόρειου ή του Νότιου Δεσμού. Είναι σημαντικό να έχουμε μία τέτοια πληροφορία, γιατί αυτή μας δίνει ένα σημαντικό κλειδί για την ερμηνεία της έκλειψης. Κι αυτό γιατί οι εκλείψεις κοντά στο Βόρειο Δεσμό θεωρούνται ότι είναι εκλείψεις που αφορούν κυρίως το μέλλον, ενώ οι εκλείψεις κοντά στο Νότιο Δεσμό αφορούν κυρίως το παρελθόν.
Αυτό που είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι η επίδραση του Σεληνιακού παράγοντα, ο οποίος δίνει στα πράγματα ιδιότητες της Σελήνης: Ασάφεια, αβεβαιότητα, κλονισμό σταθερότητας, ρευστότητα.
Ο τρόπος που αυτή η ασάφεια δηλώνεται όμως σε σχέση με τους δύο Δεσμούς είναι διαφορετικός. Στην περίπτωση του Βόρειου Δεσμού η αβεβαιότητα έχει να κάνει με μία αλλαγή που έρχεται αλλά δεν ξέρουμε τι είδους θα αλλαγή θα είναι, ενώ οι εκλείψεις του Νότιου Δεσμού αποσαρθρώνουν μία ήδη υπάρχουσα κατάσταση που μέχρι τότε φαινότανε διαρκής...
Οι εκλείψεις του Νότιου Δεσμού θα λέγαμε ότι αφήνουν ένα αίσθημα εσχάτης προδοσίας. Κάτι που θεωρούσαμε δικό μας φεύγει (συχνά κοροϊδευτικά -εξαρτάται κι από την εμπλοκή των άλλων πλανητών), κάποιος που στηριζόμασταν πάνω του μας πρόδωσε, η πορεία που είχαμε στη ζωή μας άλλαξε.
Αντίθετα οι εκλείψεις του Βόρειου Δεσμού φέρνουν ένα αίσθημα φόβου ή πανικού για το άγνωστο και αβέβαιο μέλλον.
Για όσους έζησαν τις εκλείψεις από το καλοκαίρι του 2010 και μετά μπορούν ίσως να αναγνωρίσουν την πορεία από την αποσάθρωση της Σεληνιακής έκλειψης (και μετά της Ηλιακής) του καλοκαιριού του 2010 στο αβέβαιο καινούριο που μας επιφυλάσσει το 2011. Οι εκλείψεις του καλοκαιριού, όταν ο Νότιος Δεσμός ήταν στο ζώδιο του Καρκίνου ήταν συνέχεια της έκλειψης του 2009, της χρονιά που μεταξύ άλλων αποσαθρώθηκε και το οικοδόμημα της τότε κυβέρνησης.
Αντίθετα οι εκλείψεις της αρχής του 2010 γίνονταν σε ένα καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον.
Ο άξονας Καρκίνου – Αιγόκερω συμβολίζει ένα σύστημα προστατευτισμού (συχνά επίπλαστου, όπως συνήθως γίνεται στο ζώδιο του Καρκίνου που δε θέλει να αποχωριστεί παλιές καταστάσεις). Η έκλειψη συνδυάστηκε με την κατάρρευση του και την είσοδο σε ένα σύστημα σκληρής ανταγωνιστικότητας.
Για το επόμενο εξάμηνο και μέχρι την ενεργοποίηση των εκλείψεων σε διαφορετικό άξονα Δεσμών πλέον, δείχνει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε αυτό το έργο.
Σε προσωπικό επίπεδο και ανάλογα με την οικοθεσία των Δεσμών στο χάρτη του καθενός από μας τέθηκαν επίσης θέματα να απώλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Ας δούμε μερικά παραδείγματα οικοθεσίας για να το καταλάβουμε καλύτερα:
1. Σε όσους ο άξονας των Δεσμών έπεφτε στον 1ο (Νότιος) και το 7ο οίκο (Βόρειος), χρειάστηκε να αφήσουν στην άκρη τον εαυτό τους και να εισέλθουν ενδεχομένως σε μία νέα σχέση , που δεν είχαν υπόψη τους πώς θα λειτουργήσει.
2. Αντίθετα σε όσους ο Νότιος Δεσμός έπεφτε στον 7ο οίκο και ο Βόρειος στον 1ο, χρειάστηκε να απεμπλακούν από σχέσεις προστατευτικές και να εισέλθουν σε μία κατάσταση φόβου, που θα έπρεπε να στηρίζονται στον εαυτό τους (αλλά και να αντέξουν ενδεχομένως τη μοναξιά)
3. Σε όσους ο άξονας των Δεσμών έπεφτε στο 2ο (Νότιος) και το 8ο οίκο (Βόρειος), υπέστησαν απώλειες σε θέματα αξιών ή χρημάτων. Έπρεπε να απεμπλακούν με επώδυνο τρόπο από τον τρόπο που έβλεπαν τα πράγματα ως τώρα και εισερχόμενοι στον 8ο οίκο, να μάθουν να μοιράζονται, συχνά επώδυνα.
4. Αντίθετα, αν ο Νότιος Δεσμός έπεφτε στον 8ο οίκο και ο Βόρειος στον 2ο, χρειάστηκε να μάθουν να πάψουν να στηρίζονται στην οικονομική βοήθεια άλλων και να αναζητήσουν προσωπικές πηγές εισοδήματος για να τα βγάλουν πέρα.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε και τις υπόλοιπες οικοθεσίες των Δεσμών.
Στον 3ο /9ο το ζήτημα ήταν να μάθει κανείς να επικοινωνεί με τους άλλους ή να εισέλθει σε μία κοινωνική δράση, που φοβόταν για αρκετό καιρό (να βγει έξω και να γίνει πιο κοινωνικός).
Στον 4ο/10ο να συμφιλιωθεί με τις ρίζες του ή αντίθετα να ξεφύγει από αυτές από ένα καταρρέων οικογενειακό περιβάλλον και να στήσει την προσωπική του πορεία.
Στον 5ο/11ο να δραστηριοποιηθεί δημιουργικά, φοβούμενος συχνά την αποτυχία, ή αντίθετα να εισέλθει σε μία ομάδα, φοβούμενος την αλληλεξάρτηση.
Και τέλος στον 6ο /11ο να εισέλθει για πρώτη φορά σε μία κατάσταση αυτοπειθαρχίας (ή και υπακοής), ή αντίθετα να αναζητήσει τη δική του προσωπική πίστη, όταν το ως τώρα θεραπευτικό περιβάλλον του (ενίοτε ονομάζεται και χώρος εργασίας) καταρρέει.
Αυτό που είναι σημαντικό να μείνει ως συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι εκλείψεις δημιουργούν απλά ένα κλίμα αποσάθρωσης για το παλιό ή αβεβαιότητας για το καινούριο. Οι πλανήτες που κάνουν όψεις με τις εκλείψεις μας δείχνουν την ποιότητα του αισθήματος.
Η συμμετοχή του Κρόνου μας δείχνει πόνο και δυσκολία αποχωρισμού, του Ποσειδώνα, απάτη ή εξιδανίκευση ή συναισθηματικό πόνο από την απώλεια, του Άρη θυμό και εκδίκηση, κλπ.
Δεν αρκεί όμως η μελέτη του χάρτη της έκλειψης για να προσδιορίσουμε την τελική κατάληξη των πραγμάτων. Πώς θα καταλήξει η διαδικασία αποχωρισμού ή πώς θα μορφοποιηθεί το νέο μέλλον. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις διελεύσεις των πλανητών από τα σημεία της έκλειψης το επόμενο διάστημα για να δούμε πώς ακριβώς θα καταλήξουν τα πράγματα.
Για παράδειγμα ο τρόπος διάλυσης της Σεληνιακής έκλειψης του Ιουνίου του 2010, δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνο με την τελευταία σύνοδο Άρη/Ερμή/Πλούτωνα Αιγόκερω στις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε η αποσάθρωση συνεχιζόταν.
Ομοίως η Ηλιακή έκλειψη της 4/1 δε θα γίνει φανερό τι θα φέρει πριν περάσει τουλάχιστον η αντίθεση Δία / Κρόνου στα τέλη Μαρτίου που γίνεται στη 14η μοίρα σε σύνοδο με την έκλειψη.
Η μελέτη των εκλείψεων επομένως απαιτεί να εξετάζονται και οι διελεύσεις τουλάχιστον του επόμενου εξαμήνου, για να γίνεται η πρόβλεψη στο σωστό βάθος χρόνου.