Η μετάβαση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω στον Υδροχόο: Τα δύο σενάρια
Και να που ο Πλούτωνας στις 19 Νοεμβρίου εγκαταλείπει οριστικά τον Αιγόκερω για να μπει στον Υδροχόο όπου θα παραμείνει έως το 2044
Πολλά έχουν γραφτεί γι αυτήν τη μετάβαση και το τι μπορεί να φέρει αλλά πάντα η βαθύτερη κατανόηση του πλανήτη Πλούτωνα θα αποτελεί για μας ένα υπέρτατο μυστήριο!
Καταρχάς, είναι σημαντικό να δούμε, αν και πώς μπορεί να συνδέονται τα δύο ζώδια, δηλαδή να εξετάσουμε, αν υπάρχει κάποιο νόημα ή ακόμη περισσότερο κάποια συνέχεια στη μετάβαση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω στον Υδροχόο.
Είναι δυο ζώδια φαινομενικά αντίθετα. Το ένα εκφράζει συντηρητισμό και το άλλο επαναστατικότητα. Το ίδιο και οι κυβερνήτες τους, ο Κρόνος και Ουρανός, αν και παραδοσιακά τα κυβερνά και τα δύο ο Κρόνος, κάτι που επίσης έχει τη σημασία του.
Ωστόσο και τα δύο ζώδια, όπως και οι αντίστοιχοι κυβερνήτες τους, έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: τον κοινωνικό τους προσανατολισμό. Και τα δύο έχουν άποψη για το πώς πρέπει να είναι η κοινωνία και θέλουν να την επιβάλλουν!
Ο Αιγόκερως, στο όνομα της οργάνωσης, της «τάξεως και της ηθικής» και ο Υδροχόος, στο όνομα της αλλαγής και της ελευθερίας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως ο Πλούτωνας είναι πάντα με το μέρος των ισχυρών, ιδιαίτερα των ισχυρών της οικονομίας, ακόμη περισσότερο αν αυτή είναι και «υπόγεια». Στον Αιγόκερω πήρε το μέρος των ισχυρών και το ίδιο θα κάνει τελικά στον Υδροχόο.
Στο πέρασμά του από τον Αιγόκερω, πειραματίστηκε στην αλλαγή των κοινωνικών δομών μέσα από πλαίσια, περιορισμούς και απαγορεύσεις, με αιτιολογία την προστασία της κοινωνίας. Οτιδήποτε είχε έστω και την «ταμπέλα» του προοδευτικού, καταποντίστηκε, πριν προλάβει να σηκώσει κεφάλι!
Κλασική περίπτωση τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία για την οποία ήταν άλλωστε και ο βασικότερος ύποπτος αφού όπως έχω διαπιστώσει, η παρουσία του στον άξονα Καρκίνου-Αιγόκερω ήταν καθοριστική σχεδόν σε όλες τις πανδημίες, από τον λοιμό της αρχαίας Αθήνας έως σήμερα.
Στην πορεία του στον Υδροχόο θα επιχειρήσει πάλι μια ριζική αναδιάρθρωση των δομών της κοινωνίας, αλλά αυτή τη φορά στο όνομα της ελευθερίας.
Ήδη, στην πρώτη του εμφάνιση τους προηγούμενους μήνες, κλιμακώθηκαν οι εντάσεις και οι διαμάχες πάνω στο φαινόμενο του «δικαιωματισμού», που όμως πήρε ξεκάθαρα τα σκήπτρα της επικαιρότητας και έκανε ισχυρή την παρουσία του με πολλούς τρόπους.
Όλο αυτό φυσικά στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης» που είναι και η κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του ζωδίου. Εδώ βέβαια έχω μια μικρή ένσταση. Το «μότο» του Υδροχόου είναι «όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό». Ωστόσο αυτό το «όλοι μαζί», σχετίζεται με μικρές ομάδες. Όταν απλώνεται ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί μια υπερβολή που το υποβιβάζει αναπόφευκτα σε μια χαμηλότερη κλίμακα. Ας μην τα επαναλάβω. Τα έχει πει καλύτερα ο Gustave Le Bon πριν πολλές δεκαετίες στα βιβλία του για την ψυχολογία της μάζας.
Με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο, η πρόκληση ή ο σκεπτικισμός απέναντι σε κάποιες τέτοιες ομάδες, μπορεί να είναι αποδοχή και καταξίωση σε κάποιες άλλες. Αλλά και η ισοπέδωση του ατόμου απέναντι σε ιδέες ή κοινωνικές «επαναστάσεις» είναι δεδομένη.
Και ο Πλούτωνας θέλει τον έλεγχο με όλα αυτά τα γνωστά σενάρια που ήδη βλέπουμε να ξετυλίγονται ή άλλα που αναμένουμε ή ακόμη και αυτά που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ή της συνωμοσιολογίας.
Εδώ έρχεται στη σκέψη ο Orwell, ο «μεγάλος αδελφός», η δυστοπική κοινωνία όπου οι σημαντικές πληροφορίες και γνώσεις θα είναι στα χέρια των λίγων που θα ελέγχουν τον κόσμο.
Ο Huxley από την άλλη, περιγράφει μια άλλη δυστοπία όπου η πληθώρα της πληροφορίας σε συνδυασμό με τη ροπή του ανθρώπου στην αδράνεια και στην ηδονή, οδηγεί στην αποχαύνωση μιας ανούσιας ευχαρίστησης. Όλα είναι ελεύθερα αλλά ο άνθρωπος σκλάβος!
Κατακρίνουμε πολλά από αυτά αλλά τελικά όλα ξεκινούν από μια υπερβολή πριν περάσουν στην αντίθετη φάση και τελικά επέλθει η ισορροπία. Η πορεία του Πλούτωνα στον Υδροχόο θα οδηγήσει σε μια τέτοια υπερβολή. Ειδικά μια τάση προς το σενάριο του Huxley, θα δώσει και η ταυτόχρονη παρουσία του Ουρανού από το 2025 και για επτά περίπου χρόνια, που θα βρίσκεται στους Διδύμους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα επέλθει η ισορροπία.
Η τεχνητή νοημοσύνη που τόσο μας ανησυχεί και ίσως όχι άδικα, είναι ένα από τα πρώτα θέματα στην «ατζέντα» αυτού του συνδυασμού. Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ανάλογα φαινόμενα σε όλες τις εποχές όπως πχ στη βιομηχανική επανάσταση. Ο κόσμος αφού πέρασε μια κρίσιμη περίοδο, τελικά προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα.
Ιστορικά, ο Πλούτωνας στον Υδροχόο έφερε επαναστάσεις, αλλαγές και συγκρούσεις στα θρησκευτικά δόγματα ή εγκαθίδρυση νέων, όχι χωρίς να χυθεί άφθονο αίμα πολλές φορές αλλά και με έντονη την παρουσία διαφόρων μορφών εξουσίας! Έφερε και εφευρέσεις και ανακαλύψεις. Ο αλγόριθμος είναι μία από αυτές και φαίνεται πως με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή η έννοια κατ’ αναλογία, ανεβαίνει οκτάβα…
Τελικά θα μας καταστρέψει αυτό που φοβόμαστε ή αυτό που επιθυμούμε; Αυτό είναι το ερώτημα των δυο μεγάλων συγγραφέων! Ή μήπως ο συνδυασμός τους θα συμπλήρωνα;
Ωστόσο. αν μελετήσουμε πιο προσεκτικά, θα δούμε πως όλα τα μεγάλα έργα του πολιτισμού -όπως επίσης και κάποια έργα που ντροπιάζουν τον άνθρωπο- έγιναν από λίγους ανθρώπους ή κάποιες μικρές ομάδες και όχι από το σύνολο της κοινωνίας που τα οικειοποιείται. Δεν πήγε ο άνθρωπος στο φεγγάρι. Πήγαν μόνον αυτοί που το κατάφεραν.
Εκεί παίζεται το παιχνίδι του Πλούτωνα στον Υδροχόο και είναι σίγουρο πως θα δείξει και τα δυο του πρόσωπα!
Διάβασε επίσης: