Η Δικαιοσύνη – Κάρτα Νο 8
Η κάρτα της Δικαιοσύνης σχετίζεται με τον Ζυγό
Αστρολογικός κυβερνήτης: Ζυγός
Μια σοβαρή γυναίκα κάθεται στο θρόνο της, πλαισιωμένη από μια λευκή και μια μαύρη στήλη λωτού. Με λωτούς είναι διακοσμημένος και ο θρόνος, μπροστά στον οποίο υπάρχουν σκαλοπάτια που συμβολίζουν τους τρεις κόσμους.
Στο κεφάλι της φέρει σιδερένιο στέμμα, σύμβολο αδιαλλαξίας. Τα μάτια της είναι δεμένα, σημάδι ότι δε δίνει καμία σημασία στην κοινωνική θέση του ατόμου το οποίο δικάζει. Στο δεξί της χέρι κρατάει ένα δίκοπο σπαθί με την αιχμή προς τα επάνω και στο αριστερό μια απόλυτα ισορροπημένη ζυγαριά (αποδίδει δικαιοσύνη και τιμωρεί). Φοράει πράσινο μανδύα –το χρώμα της Αφροδίτης– πάνω από ένα κόκκινο φόρεμα –το χρώμα του Άρη– που συμβολίζουν την ισορροπία ανάμεσα σε δυο αντίρροπες δυνάμεις. Το γυμνό πόδι της πατάει ένα φίδι, που συμβολίζει την αδικία.
Η δικαιοσύνη είναι μια απ' τις αρετές που απεικονίζονται στο Ταρό. Αυτός ο Θρίαμβος υπονοεί το δίκαιο, δηλαδή την ισορροπία δυνάμεων που είναι γνωστή ως αίτιο και αιτιατό.
Όταν υποφέρουμε και θεωρούμε ότι κάτι είναι άδικο, είναι το αποτέλεσμα μιας αιτίας την οποία έχουμε προκαλέσει εμείς οι ίδιοι. Ακόμα κι αν έχουμε ενεργήσει έχοντας τα καλύτερα κίνητρα, ενδέχεται να βρεθούμε σε μια κατάσταση φαινομενικά άδικη, η οποία αποτελεί απόρροια της πράξης μας. Συχνά, μάλιστα, βασανιζόμαστε από τα αποτελέσματα των πράξεών μας πολύ αργότερα, όταν πια έχουμε ξεχάσει την αιτία που τα πυροδότησε.
Αν κάνουμε κάτι κακό, αλλά γλιτώσουμε την τιμωρία επειδή η πλάστιγγα έγειρε προς τη δική μας πλευρά, η ζυγαριά της δικαιοσύνης θα ισορροπήσει κι εμείς θα λάβουμε αυτό που μας αναλογεί – θα θερίσουμε ό,τι σπείραμε. Ορισμένες φορές υποφέρουμε από τις πράξεις των άλλων, ακόμα και ξένων. Η ισορροπία είναι τόσο λεπτή, ώστε το κακό που έχουμε κάνει θα γυρίσει μια μέρα πίσω σ' εμάς, αν και όχι απαραίτητα από το άτομο το οποίο βλάψαμε. Ο νόμος της ισορροπίας λειτουργεί με εντελώς άγνωστους μηχανισμούς.
Όταν οι θεοί απονέμουν δικαιοσύνη, λαμβάνουν υπόψη τους τις πράξεις μας, αλλά και τα κίνητρα πίσω από αυτές, για παράδειγμα, εάν βοηθήσαμε κάποιον για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας, δηλαδή για εγωιστικούς λόγους, θα κριθούμε για το κίνητρο και θα λάβουμε την ανταμοιβή της ματαιότητας. Από την άλλη, αν διαπράξουμε ένα έγκλημα, έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, θα κριθούμε και πάλι για τα κίνητρά μας και δε θα τιμωρηθούμε. Έτσι, εξηγείται το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, που εξωτερικά δείχνουν καλοί και γλυκείς, υποφέρουν από ένα σωρό βάσανα, ενώ άλλοι έχουν την εύνοια μιας τύχης που στα μάτια των υπολοίπων, δεν τους αξίζει. Οι θεοί απονέμουν δικαιοσύνη με ψυχρή αμεροληψία. Στον κόσμο ορισμένοι ίσως φαίνεται ότι υποφέρουν άδικα στην πλάστιγγα του αποκρυφισμού, όμως τα παραπτώματά τους υπάρχει περίπτωση να βαραίνουν πολύ.
Για πολλές και άδικες πράξεις το τίμημα πληρώνεται όσο το άτομο βρίσκεται ακόμα στη ζωή, με αποτέλεσμα η κρίση μετά το θάνατο να είναι πιο ήπια. Όταν όμως το τίμημα δεν έχει καταβληθεί σ' αυτήν τη ζωή, η τιμωρία είναι πιο αυστηρή και το κάρμα (χρέος) που πληρώνεται στις επόμενες ζωές είναι πολύ πιο βαρύ.
Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε δυσκολίες και βάσανα τα οποία σας φαίνονται άδικα, ίσως δεν πρέπει να ρωτήσετε «γιατί σ' εμένα;», «τι έκανα για ν' αξίζω τέτοια τιμωρία;». Διότι, αν πιστεύετε στη μετενσάρκωση, οποιαδήποτε δοκιμασία μπορεί να είναι καρμική. Κατά συνέπεια, προτού σπεύσετε να κρίνετε, αναλογιστείτε πρώτα τι ενεργοποίησε τη ζυγαριά σ' αυτήν τη ζωή. Έχει σημασία να καταλάβετε ότι η γήινη δικαιοσύνη, που απονέμεται από τον άνθρωπο και τους νόμους του, είναι τελείως διαφορετική από τη δικαιοσύνη που απονέμεται από τις ανώτερες δυνάμεις. Ο δικαστής μπορεί να βγάλει την ετυμηγορία του βασισμένος μόνο στα στοιχεία που του παρουσιάζονται, ενώ η οι ανώτερες δυνάμεις, προτού αποφανθούν, λαμβάνουν υπόψη τους τα πάντα. Ο άνθρωπος μπορεί να εξαπατήσει τον εαυτό του ή τους άλλους, αλλά δεν μπορεί να εξαπατήσει τους θεούς.
Η κάρτα της Δικαιοσύνης σ' ένα ρίξιμο αποτελεί σημάδι ότι ο ενδιαφερόμενος πρόκειται να κριθεί, αλλά η δικαιοσύνη θ' απονεμηθεί απ' τους ουρανούς. Και η ετυμηγορία θα είναι ευνοϊκή γι' αυτόν, αν η κάρτα που συνοδεύει την κάρτα Νο 8 είναι θετική, αλλά θα είναι δυσμενής, αν η κάρτα είναι αρνητική.
Σε περίπτωση που η κάρτα της Δικαιοσύνης δεν τον ευνοεί, ο ερωτών έχει ανάγκη από έλεος κι αυτό το έλεος θα του δοθεί μόνο, όταν δεχτεί την ετυμηγορία και αποφασίσει ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση μαθαίνοντας απ' την αρχή το μάθημα αυτής της κάρτας, ώστε να ενεργεί σωστά στο μέλλον. Διότι το έλεος βρίσκεται πίσω απ' τη δικαιοσύνη, και το τέλος μιας κατάστασης σηματοδοτεί την αρχή μιας άλλης. Τα καλύτερα πράγματα, λοιπόν, μπορεί κανείς να τα βρει μόλις αλλάξει πορεία.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
• Δείχνει δύναμη του νου, αμεροληψία, εντιμότητα, ακεραιότητα, ανεξαρτησία πνεύματος, πειθαρχία, αποφασιστικότητα, ορθή κρίση και σταθερότητα στις αποφάσεις.
• Ειλικρίνεια, ισχυρό αυτοέλεγχο, ευθύτητα, ακρίβεια, μεθοδικότητα, λεπτολογία.
• Αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ισορροπία, μετριοπάθεια.
• Ταύτιση προσδοκιών και πραγματικότητας, επίλυση των προβλημάτων με τη λογική.
• Απονομή δικαιοσύνης, αθώωση ή καταδίκη ανάλογα με τις πράξεις του ενδιαφερομένου, ελπίδα και φόβο.
• Ισότητα στη σχέση, από την οποία όμως μπορεί να λείπει το συναίσθημα.
• Συμφωνίες που ενδέχεται να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
• Παιδεία, μόρφωση, διδασκαλία.
ΑΝΑΠΟΔΑ
• Αδικία, βιαστική κρίση, ανέντιμες συναλλαγές, ρουτίνα, συντηρητισμό, φοβία για νεωτερισμούς. Υπακοή, αλλά και ανικανότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών.
• Δυσκολία στην επίλυση των προβλημάτων και αποδιοργάνωση.
• Έλλειψη αρχών, σύγχυση, παρανομία, χωρισμό.
• Δικαστικές διαμάχες, καθυστέρηση μιας δίκης, αυστηρή κρίση και καταδίκη. Η άγνοια του νόμου ή η ανυπακοή θ' αποφέρει ποινές.
Από το βιβλίο Ταρό για όλους, Εκδόσεις Ερεχθηίδας.
Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή