Οι ρίζες της προέλευσης του Ταρό
Τι σημαίνει ο πολυσυζητημένος όρος Ταρό που τόσο συχνά συναντάμε, και ποιες χώρες τον διεκδικούν;
Το Ταρό, αυτό το αριστούργημα που έχει επιβιώσει μέσα στους αιώνες, προέρχεται από τη μυστική σοφία του Ερμητισμού, της Αλχημείας, του Κυβάλιου και των διαφόρων μυθολογιών που πήραν μορφή μέσα στις 22 κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα.
Οι εικόνες στις κάρτες του Ταρό που είναι αινιγματικές σ’ εμάς, ήταν οικείες στους ανθρώπους της Αναγέννησης. Η εικονογραφία του Ταρό είναι ένα μίγμα πολιτισμών και λαϊκών παραδόσεων, ένα σταυροδρόμι επιρροών, ιστορίας και φιλοσοφίας.
Τι σημαίνει όμως ο πολυσυζητημένος όρος Ταρό, που τόσο συχνά συναντάμε και ποιες χώρες τον διεκδικούν;
Για την ονομασία του όρου Ταρό υπάρχουν πολλές δοξασίες· θ’ αναφερθούμε στις πιο αξιόλογες.
Ορισμένοι θεωρούν ότι προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη Tar-ros που σημαίνει «βασιλικός δρόμος». Tora όμως στην αρχαία Αίγυπτο ήταν και ο χρησμός.
Οι ερευνητές, πάλι, που συνδέουν τα Ταρό με τα μυστήρια της αρχαίας Αιγύπτου, υποστηρίζουν ότι το όνομά τους προήλθε από τον θεό Θωθ.
Κάποιοι πάλι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Tar, που σημαίνει «πολικός αστέρας».
Άλλοι υποστηρίζουν, ότι είναι αναγραμματισμός της λατινικής λέξης Rota, που σημαίνει «τροχός», γιατί οι κάρτες συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής από τη γέννηση στο θάνατο.
Ορισμένες εκδοχές τη συνδέουν με την εβραϊκή λέξη torah που σημαίνει «νόμος».
Η λέξη Ταρό όμως μπορεί να προέρχεται και από το ΤΑΟ, που σημαίνει «ατραπός», καθώς και την πρόοδο του ανθρώπου.
Στην Ιταλία τα ονόμασαν Tarocco και ισχυρίζονται ότι το όνομά τους το πήραν από τον ποταμό Ταρό της Β.Ιταλίας όπου όπως λένε, πρωτοεμφανίστηκαν.
Στη Γαλλία και σε άλλες χώρες τα ονόμασαν Taro.
Η πρωταρχική μορφή των καρτών του Ταρό παραμένει άγνωστη και στην πορεία του χρόνου έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Τα αρχαιότερα αντίτυπα δεν ήταν τέλεια σε συμβολισμό. Κάποιοι από τους μετέπειτα εικονογράφους εμπνεύστηκαν τα σύμβολα και τα εισήγαγαν στα δημιουργήματά τους.
Αυτά τα σύμβολα σιγά- σιγά επικράτησαν και ισχύουν μέχρι σήμερα. Και όπως κάθε ζωντανή γλώσσα, αυτό το μοναδικό και θαυμαστό έργο εξελίχθηκε, διαφοροποιήθηκε κι έφτασε σε εμάς με τις ποικίλες παραλλαγές του.
Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας.