Πολιτικοί: Γεννιούνται ή γίνονται;
Τα αστρολογικά default της πολιτικής
«Οι πολιτικοί και οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν τις περιφέρειες τους...»
Πίσω από αυτήν την διάσημη ατάκα του Μαυρογιαλούρου - Λάμπρου Κωνσταντάρα κρύβεται και μια ...αστρολογική πραγματικότητα: Η Σελήνη, είναι ο κοινός παρονομαστής, των πολιτικών και των γυναικών, αφού τελικά συνδέεται τόσο με τους πρώτους, όσο και με τις δεύτερες, όχι μόνον ...περιφερειακά. Και από αυτήν την άποψη σε κάθε ωροσκόπιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας σημαντικός πολιτικός δείκτης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Τι είναι εκείνο που ωθεί κάποιους να ασχοληθούν με τα κοινά; Όσον αφορά τα ζώδια, η γενική αίσθηση είναι πως ο Υδροχόος συνδέεται με την πολιτική, κάτι που δεν είναι ψέμα. Το ζώδιο αλλά και ο οίκος που του αντιστοιχεί -ο 11ος- συνδέονται άμεσα με κάθε μορφή συλλογικής δραστηριότητας, κατ’ επέκταση και την πολιτική. Ο Ζυγός πάλι, το ζώδιο της διπλωματίας αλλά και των αντιπαραθέσεων διεκδικεί δικαιωματικά την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό γίγνεσθαι και σίγουρα ανάλογες ιδιότητες εμπεριέχονται και στον 7ο οίκο. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως είναι οι μοναδικοί δείκτες μιας πολιτικής δράσης. Οι Δίδυμοι και ο Τοξότης επίσης «το ‘χουν», συνδέοντας μάλιστα την πολιτική με την δικηγορία και τα media ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον Καρκίνο και τον Αιγόκερω που για διαφορετικούς λόγους συμμετέχουν επίσης στην διαμόρφωση μιας πολιτικής προσωπικότητας. Η λαϊκή βάση και η διοικητική μέριμνα που χαρακτηρίζουν αντίστοιχα τα δύο ζώδια, διαμορφώνουν τον σκελετό πάνω στον οποίο μπορεί να κτιστεί μια πολιτική καριέρα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια.
Στην πράξη βέβαια, βλέπουμε σημαντικούς πολιτικούς να ανήκουν τελικά σε όλα τα ζώδια κι αυτό είναι φυσιολογικό αφού στον χορό μπαίνουν και οι πλανήτες, όχι μόνον ως προς την θέση τους σε ζώδιο αλλά και στους οίκους. Για παράδειγμα ο Κρόνος στον Ζυγό ή τον Υδροχόο είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας «πολιτικής ταυτότητας» αλλά το κατά πόσον θα δώσει μια πολιτική καριέρα εξαρτάται από την οικοθεσία άλλων πλανητών και κυρίως της Δήμητρας και του Ουρανού.
Η παρουσία αυτών των δύο σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους του ωροσκοπίου δίνει μια σημαντική ώθηση στο ενδιαφέρον για τα κοινά. Και ο μεν Ουρανός -φυσικός κυβερνήτης του Υδροχόου- μεταφέρει μαζί του την ανατρεπτική φύση που τον χαρακτηρίζει, με αποτέλεσμα οι «Ουράνιοι» πολιτικοί να συνδέουν συχνά το όνομα τους με αλλαγές ή ανατροπές. Η Δήμητρα όμως είναι ουσιαστικά «ουδέτερη» (ουσιαστικά σχετίζεται με κάθε είδους εκλογή) και παραπέμπει σε μια πολιτική παρουσία εξαρτώμενη πλέον από το ζώδιο που βρίσκεται ο πλανήτης και τις όψεις που σχηματίζει.
Γενικά οι όψεις της με τον Ήλιο ή την Σελήνη ορίζουν μια προσωπικότητα η οποία δεν έχει μόνον το ενδιαφέρον για τα κοινά αλλά και μια δεδομένη λαϊκή ανταπόκριση. Ανάλογη «βοήθεια» μπορεί να προκύψει και από τις όψεις της με τον Ερμή. Από εκεί και ύστερα, ο Άρης και ο Ουρανός την κάνουν πολύ πιο μαχητική, ο Πλούτωνας απόλυτη, ο Ποσειδώνας οραματίστρια και ο Κρόνος πιο «συντηρητική». Και όσον αφορά την ζωδιακή της θέση η πλέον «ενθαρρυντική» για μια ενασχόληση με την πολιτική φαίνεται πως είναι στον Καρκίνο.
Από τα υπόλοιπα ουράνια σώματα, η Σελήνη μπορεί να είναι ένας επίσης καταλυτικός δείκτης, αφού εκτός από τις γυναίκες συνδέεται συνολικά με το κοινό, δηλαδή με τον λαό. Δυνατές όψεις με τον Πλούτωνα, βοηθούν τον πολιτικό -γυναίκα ή άνδρα- να «διεισδύσει» στο λαϊκό αίσθημα, έχοντας μια συγκριτικά μεγάλη εμβέλεια.
Ο Ποσειδώνας με την σειρά του διαμορφώνει το ιδεολογικό πλαίσιο-όραμα, το οποίο συνήθως περιβάλλει μια πολιτική δράση.
Ο κάθε πλανήτης βάζει το δικό του λιθαράκι, αυξάνοντας είτε τις ακραίες-ριζοσπαστικές, είτε τις πιο συμβιβαστικές τάσεις. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν βεβαίως ο Άρης, ο Ουρανός και ο Πλούτωνας, ενώ στην δεύτερη ο Κρόνος. Ο Δίας ως ...συνήθως παίζει παντού και μαζί με τον Ποσειδώνα είναι εκείνος που συμβάλλει στις μεγαλοστομίες και τα «θα» των πολιτικών. Και οι δύο μαζί ορίζουν το προφίλ του δημαγωγού πολιτικού, ο οποίος υπερβάλλει τόσο στις υποσχέσεις του, όσο και στα ψέματα. Παράλληλα βέβαια, ο «ευεργέτης πλανήτης» δεν παύει να στηρίζει τους εκλεκτούς του ανεξάρτητα από τον -συνήθως χαμηλό- βαθμό αξιοπιστίας τους. Πολλές φορές οι «Δίιοι» πολιτικοί, όταν δεν εκλέγονται, απλά... διορίζονται, αφού έχουν την στήριξη του αρχηγού ή άλλων κέντρων εξουσίας.
Στον αντίποδα, οι «Κρόνιοι» όχι μόνον φορτώνονται όλα τα προβλήματα αλλά την ώρα της κρίσης γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Και όλα αυτά βέβαια, από την στιγμή που οι γενέθλιοι χάρτες αρκετών πολιτικών είναι γνωστοί, θα μπορούσαν να είναι ένα ουσιαστικό κριτήριο επιλογής για τον ψηφοφόρο, ο οποίος μονίμως παρασύρεται από αυτά που φαίνονται και χάνει την ουσία.