Πόλεμος πατήρ πάντων - Η φύση του Άρη

Βρασμός, εγωισμός, μάχη, επίθεση, πρωτοβουλία, αυθαιρεσία,

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ο Άρης είναι ο πλανήτης της ενστικτώδους ενέργειας. Από αυτήν την άποψη συνδέεται με το ένστικτο της επιβίωσης, τη σεξουαλικότητα και τη ...ζούγκλα της καθημερινότητας.

Συνδέεται όμως γενικότερα με όλες τις μορφές ενέργειας, που απαντώνται και στη Φύση: Την ενέργεια της φωτιάς, της γης, του αέρα η του νερού.

Και κάθε μορφή ενέργειας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Η πύρινη μας ζεσταίνει και μας καίει

Η γήινη μας οργανώνει και μας περιορίζει

Η αέρινη μας ανυψώνει και μας παρασύρει

Η υδάτινη μας γλυκαίνει και μας πνίγει

Από αυτήν την άποψη η παρουσία του σε όλα τα ζώδια και σε όλους τους οίκους επισημαίνει μια ιδιαίτερη δυναμική αλλά και το είδος των κινδύνων που απειλούν το άτομο.

Ο Άρης μερικές φορές υποδηλώνει και φόβους, σχετικούς με το ζώδιο η τον οίκο που τον φιλοξενεί.

Η δημιουργική πλευρά του πλανήτη μπορεί να συνοψιστεί σε δύο-σοφές-παροιμίες:

1) «Πέτρα που κυλάει, χόρτα δεν μαζεύει», που είναι μια καθαρή αναφορά στα καλά της εξέλιξης.

2) «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο», αυτό δηλαδή που συχνά αποκαλείται «υγιής ανταγωνισμός».

Υπάρχει όμως και ένα αρχαίο ρητό: «Πόλεμος πατήρ πάντων» απεφάνθη ο Ηράκλειτος και σίγουρα κάποιος Άρης του το ψιθύρισε...

Οι λέξεις κλειδιά που βοηθούν στην κατανόηση της φύσης του είναι:

Βρασμός, εγωισμός, μάχη, επίθεση, πρωτοβουλία, αυθαιρεσία, ανταγωνισμός, διεκδίκηση, αντάρτικο, κατάκτηση, τραύματα, ατυχήματα.

Η θέση και οι όψεις του Άρη στο ωροσκόπιο μας δίνουν πληροφορίες για το πως και που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο καθένας μας αλλά και ποιά είναι η ...αρένα, το πεδίο συγκρούσεων δηλαδή, που καλείται να βιώσει. Γιατί ο Άρης πάντα χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό κίνητρο για να φουλάρει τις μηχανές του κι αν δεν υπάρχει από μόνο του το ...δημιουργεί! Ωστόσο, ο τρόπος που δρα ποικίλει, ανάλογα με το ζώδιο που βρίσκεται και τις όψεις του.

Ένας έντονος (από ζώδιο η όψεις) Άρης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και είναι άμεσος, εξαιρετικά παρεμβατικός και ...φουριόζος.

Αντίθετα, ένας μετριοπαθής Άρης είναι πιο διακριτικός ως προς την εξωτερική πολιτική του, «ειδικεύεται» στην άμυνα και την οργάνωση η δίνει προτεραιότητα στις πνευματικές αρετές.

Στην αστρολογική παράδοση ο Άρης στα περισσότερα «αρσενικά» ζώδια θεωρείται εξωστρεφής, ενώ αντίθετα στα «θηλυκά» εσωστρεφής. Και σε κάποια ζώδια «καλός», ενώ σε άλλα «προβληματικός».

Εδώ όμως χρειάζεται κάποια προσοχή στην αξιολόγηση, τόσο σε σχέση με την εξωστρέφεια ή την εσωστρέφεια του πλανήτη και τα αποτελέσματα της εκάστοτε στάσης, όσο και στο θέμα των «εγγενών» πλεονεκτημάτων του, τα οποία είναι πάντα σε συνάρτηση με το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου και τις αρχές που το διέπουν.

Κατ' αρχάς, ανάλογα με το σύνολο της προσωπικότητας ενός ατόμου (που προσδιορίζεται άμεσα από τον Ήλιο, την Σελήνη και τον Ωροσκόπο) ο Άρης μπορεί να είναι το ίδιο εσωστρεφής ή εξωστρεφής σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται, αφού αυτό δεν εξαρτάται μόνον από την δική του θέση.

Για παράδειγμα, ένας Άρης στον Αιγόκερω μπορεί να λειτουργεί «επιθετικά» προς τα έξω διεκδικώντας μια καλύτερη θέση στην ιεραρχία, ενδέχεται όμως να αναπτύξει και φοβίες -αποτέλεσμα μιας εσωστρεφούς λειτουργίας- ακριβώς για το ίδιο θέμα, με αποτέλεσμα να δρα τελικά μόνον σε ένα περιβάλλον που νοιώθει ως ασφαλές.

Όσον αφορά τις «καλές» και «κακές» θέσεις του πλανήτη, η γνώμη μου είναι πως στην σύγχρονη αστρολογία δεν θα πρέπει να παίρνονται κατά γράμμα, αφού πλέον το πολιτισμικό περιβάλλον που δρα ο πλανήτης αλλά και το πλήθος των εφαρμογών που έχει στην διάθεση του, πρακτικά αναιρούν την παραδοσιακή οπτική, η οποία προσδιορίζει τον Άρη πάνω σε έναν πολύ συγκεκριμένο «καμβά» κοινωνικών-ηθικών προαπαιτούμενων, που στο σύνολο τους έχουν να κάνουν με μια ανδροκρατική αντίληψη.

Και ενοποιώντας τις παραπάνω θέσεις, μπορώ να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα ενός καθ’ όλα εσωστρεφούς -και επιρρεπούς σε συμπλέγματα- Άρη στον Κριό, ο οποίος σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς έχει σοβαρό θέμα με την ύπαρξη και την ταυτότητα του, ξεσπώντας τελικά με τρόπους που άπτονται της ...εγκληματολογίας.

Αν στην θέση του ήταν ένας «αδύναμος» Άρης, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Φυσικά υπάρχουν θέσεις του Άρη -κυρίως σε οίκους- που είναι εξ ορισμού πιο δύσκολες εξ αιτίας των περιεχομένων και των τομέων που εξουσιάζουν.

Σαν τέτοιοι μπορεί να θεωρηθούν για διαφορετικούς λόγους ο 4ος και ο 12ος. Ο πρώτος γιατί διαμορφώνει έντονες και συχνά σκληρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του ατόμου και ο δεύτερος λόγω της σχέσης του με τον ψυχισμό, τις ισορροπίες ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο αλλά και τις συνωμοσίες-δολοπλοκίες. Όλα αυτά με τον Άρη παρόντα ενδέχεται να αποδειχθούν μεγάλος μπελάς ή να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.

Όσα φέρνει ο Άρης...

Εντάσεις, θυμοί, εχθρότητες, πόνοι, πρηξίματα, πυρετοί καυγάδες και αντιπαλότητες σε οξεία αλλά βραχύβια έκδοση, είναι κάποιες από τις πολλές ειδικότητες του «κόκκινου πλανήτη».

Η συχνότητα των παραπάνω είναι μεγαλύτερη όταν ο Άρης σχετίζεται με τα Φώτα η άλλους προσωπικούς πλανήτες.

Αντίθετα οι όψεις του με τους αργούς πλανήτες μειώνουν τη συχνότητα αλλά αυξάνουν τη σοβαρότητα των περιστατικών.

Κι αυτό γιατί ο πλανήτης δεσμεύεται και αναγκάζεται να «μαζέψει» την ενέργεια του, η οποία εξωτερικεύεται μονομιάς.

Στις συναστρίες ο Άρης ευθύνεται γι αυτό που περιγράφεται ως «κεραυνοβόλημα» και είναι ένας από τους βασικούς δείκτες συμβατότητας, ιδιαίτερα σε όψεις με την Αφροδίτη, την Σελήνη, τον Ήλιο και τον Ωροσκόπο του άλλου ατόμου.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αν δεν σε εξιτάρει ο σύντροφος σου και δεν σου ...σπάζει λίγο τα νεύρα τι να τον κάνεις;

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved