Κινέζικη Αστρολογία: 9 ενδιαφέροντα πράγματα που σίγουρα δε γνωρίζεις!
Θα βρεις πολλές διαφορές και ομοιότητες από την Δυτική αστρολογία
O Κινέζικος ζωδιακός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κινεζικού πολιτισμού. Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της Κινέζικης και της Δυτικής αστρολογίας, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές.
Παρακάτω θα διαβάσεις εννιά ενδιαφέροντα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Kινέζικη αστρολογία.
1. Ο ζωδιακός κύκλος αποτελείται από 12 ζώδια, που το καθένα διαρκεί ένα χρόνο
Παρόμοιος με τον Δυτικό ζωδιακό είναι και ο Κινέζικος που έχει 12 ζώδια-ζώα: αρουραίος, βούβαλος, τίγρης, κουνέλι, δράκος, φίδι, άλογο, κατσίκα, πίθηκος, κόκορας, σκύλος και χοίρος. Ενώ στη Δυτική αστρολογία κάθε ζώδιο διαρκεί 1 περίπου μήνα, στην Κινέζικη διαρκεί 1 χρόνο. Θεωρητικά, είναι εύκολο να βρεις το Κινέζικο ζώδιό σου λοιπόν, ανάλογα με το έτος που γεννήθηκες.
2. Σε κάθε Κινέζικο ζώδιο αποδίδονται συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας
Όπως και στη Δύση, έτσι και στην Κινέζικη αστρολογία, τα ζώδια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, προτερήματα, δυνατά σημεία και αδυναμίες. Παρ’ όλο που αυτά σίγουρα δεν καθορίζουν τον καθένα από εμάς, έχουν μια βάση για την προσωπικότητά μας. Μαθαίνοντας τα γνωρίσματα που έχει το ζώδιό μας, ενδυναμώνουμε και κατανοούμε περισσότερο τον εαυτό σας.
3. Το Γιν και το Γιανγκ συνδέονται άμεσα με τον Κινέζικο Ζωδιακό
Δεν είναι μόνο το ζώδιο που επηρεάζει την προσωπικότητά μας, τουλάχιστον αυτό πιστεύεται στην Κινέζικη αστρολογία. Κάθε ένα συνδέεται με έναν αριθμό και αυτοί αντιστοιχούν με την επίδραση του Γιν και του Γιανγκ, δύο αντίθετων δυνάμεων που όμως λειτουργούν σαν σύνολο. Ακόμη και η χρόνια επηρεάζεται. Τα έτη του Βούβαλου (2), Κουνελιού (4), Φιδιού (6), Κατσίκας (8), Κόκορα (10) και Χοίρου (12) θεωρούνται χρονιές Γιν και συνδέονται με το σκοτάδι, την αρνητικότητα, την βιοπάλη και τη Σελήνη. Τα έτη του Ποντικιού (1), Τίγρης (3), Δράκου (5), Αλόγου (7), Πιθήκου (9) και Σκύλου (11) ανήκουν στο Γιανγκ και συνδέονται με το φως, τη θετικότητα, τη γιορτή και τον Ήλιο.
4. Τα Κινέζικα Ζώδια κάποτε τα χρησιμοποιούσαν για να ξέρουν τι ώρα είναι
Οι άνθρωποι της αρχαίας Κίνας, όπως είναι φυσικό, δεν είχαν ρολόγια για να μετρούν τον χρόνο. Γι’ αυτό δημιούργησαν ένα ταμπλό, όπου τοποθέτησαν τα 12 ζώδια, το οποίο τελικά έγινε το ρολόι όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Κάθε ζώδιο αντιστοιχούσε σε 2 ώρες.
5. Κάθε Κινέζικο ζώδιο σχετίζεται με ένα Στοιχείο
Κάθε ένα από τα 12 ζώδια της Δυτικής αστρολογίας συνδέεται με ένα από τα 4 στοιχεία της Φύσης: γη, φωτιά, νερό και αέρα. Ο Κινέζικος ζωδιακός κύκλος χρησιμοποιεί όμως συνολικά 5 στοιχεία: ξύλο, νερό, γη, φωτιά και μέταλλο.
6. Ο Δράκος, ο Ποντικός και ο Πίθηκος θεωρούνται τα πιο τυχερά ζώδια
Ενώ όλα τα ζώδια έχουν τα θετικά τους, ο Δράκος, ο Πίθηκος και ο Ποντικός, σύμφωνα με την Κινέζικη αστρολογία, το «τρίγωνο της συμβατότητας», καθιστώντας τα πιο τυχερά από όλα τα υπόλοιπα. Ο Δράκος είναι γνωστό ότι αποτελεί σύμβολο τύχης στην κινεζική κουλτούρα και λέγεται ότι έχει τέτοια αυτοπεποίθηση που θα επιτύχει σε ό,τι κάνει. Ο Ποντικός είναι άτομο ευκίνητο, του οποίου η ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη θα τον πάει πολύ μακριά. Τέλος, ο Πίθηκος είναι πολύ έξυπνος, ικανός να βρει τον τρόπο να κάνει οποιαδήποτε κατάσταση να λειτουργήσει προς όφελός του.
7. Θεωρείται για ένα άτομο, όταν έρχεται το Έτος του ζωδίου του
Κάθε 12 χρόνια θα είναι και το έτος του ζωδίου που συνδέεται. Οπότε, με ένα γρήγορο υπολογισμό, το Έτος του ζωδίου σου θα είναι στα 12, στα 24, στα 36 σου χρόνια, κλπ. Αυτά τα χρόνια, οι κινέζοι αστρολόγοι θεωρούν ότι δεν είναι τυχερά και πρέπει να είναι ο καθένας εξαιρετικά προσεκτικός. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του, όπως το να μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα, στροφή στην καριέρα του ή γάμο, προτείνουν να το αποφύγει το έτος του ζώδιου του.
8. Το Κινέζικο έτος βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο
Εμείς ως ημερολογιακό έτος ορίζουμε το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου, όχι όμως και οι Κινέζοι που χρησιμοποιούν το Σεληνιακό ημερολόγιο, του οποίου η Πρωτοχρονιά ξεκινά είτε αργότερα τον Ιανουάριο είτε στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με το πότε γίνεται η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο. Όποιος γεννήθηκε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, δυσκολεύεται να βρει το ζώδιο που ανήκει αφού μπορεί να μην είναι το ίδιο που αντιστοιχεί με το έτος γέννησής του.
9. Τα ζώδια μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις τον/ην τέλειο/α σύντροφο
Στην αρχαία Κινεζική κουλτούρα, τα ζώδια χρησιμοποιούνταν τακτικά για να διαπιστωθεί αν δύο άτομα ταίριαζαν, ώστε να προχωρήσουν σε γάμο. Τώρα πια δε γίνεται σε τέτοιο βαθμό, ωστόσο, αρκετοί εξακολουθούν να συμβουλεύονται το ζώδιο τους, για να δουν κατά πόσο είναι συμβατοί με ένα άλλο πρόσωπο, είτε επειδή το πιστεύουν είτε απλά για λόγους ψυχαγωγίας.
Βρες ΕΔΩ το Κινέζικο ζώδιό σου!
Διάβασε επίσης: Ετήσιες Κινέζικης αστρολογίας 2019: Το Έτος του Χοίρου της Γης