από τον Δρ Χρήστο Παΐζη
Συνεχίζοντας την εκτενή παρουσίαση όλων των αστεροειδών-πλανητοειδών, θα εξετάσουμε την Ήρα αστρονομικά, μυθολογικά και φυσικά αστρολογικά ώστε να μπορέσουμε έπειτα να εντοπίσουμε τη λειτουργία της στα 12 ζώδια.
Η Ήρα αστρονομικά
Στη σειρά των πλανητοειδών-αστεροειδών η Ήρα έχει το νούμερο 3 και μ’ αυτόν τον αριθμό μπορείτε να τη βρείτε στα αστρολογικά προγράμματα. Είναι από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς, ανακαλύφθηκε το 1804 από το Γερμανό αστρονόμο Karl Harding, και καλύπτει το 1% της μάζας της ζώνης των αστεροειδών.
Η Ήρα μυθολογικά
Η Ήρα ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας, που γέννησαν το Δία, άρα και αδελφή του Δία, τον οποίον και παντρεύτηκε, γι’αυτό και ο ορφικός ύμνος την ονομάζει «Διός σύλλεκτρε», ομόκλινη δηλ. του Διός, μιας και ως παντρεμένη μ’ αυτόν κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι. Λέγεται πως τον παντρεύτηκε αφού πρώτα τη βίασε και στην αρχή την αγαπούσε με πάθος, γρήγορα όμως αυτό το πάθος του πέρασε, την απατούσε και γι’ αυτό και ο γάμος τους είχε εντάσεις. Λέγεται πως τον ζήλευε πάρα πολύ – και όχι άδικα – αλλά παρ’ όλα αυτά του ήταν ιδιαίτερα πιστή, υποδειγματική, αγωνίζονταν να διατηρήσει το γάμο της και γι’ αυτό θεωρείται υπόδειγμα συζύγου και συνδέεται με το γάμο και τις συνέπειές του, δηλαδή τον τοκετό, την εγκυμοσύνη και τη γέννηση.
Αυτά γενικά για τη μυθολογία της Ήρας που, όμως, είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε και την αστρολογική της λειτουργία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ποτέ το στίχο του Κάλβου που κι άλλες φορές από τη στήλη αυτή έχουμε αναφέρει: «ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας» (από την ωδή «Εις Σάμον»).
Η αστρολογική λειτουργία της Ήρας
Μην ξεχνάμε ποτέ πως οι μυθικές φιγούρες είναι κάποια αρχέτυπα, εικόνες δηλαδή που υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους (η λέξη αρχέτυπο άλλωστε προέρχεται από το «αρχή» και «τυπώνω» και δείχνει κάτι που είναι χαραγμένο έντονο από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης· τα αρχέτυπα έχουν μνήμη «πιο παλιά από το χρόνο», για να θυμηθούμε ένα στίχο του Στεργιόπουλου, Νεοέλληνα μεταπολεμικού ποιητή).
Τα αρχέτυπα τα είχε ιδιαίτερα μελετήσει ο μεγάλος Ελβετός ψυχαναλυτής K.G. Jung και, βέβαια, είχε μελετήσει και τις μυθολογικές φιγούρες που, κατά τη γνώμη του, συνδέονται μ’ αυτά. Έτσι λοιπόν την Ήρα την είχε συνδέσει με το αρχέτυπο της ερωμένης, της γυναίκας που είναι σε «δεύτερη μοίρα» (μην ξεχνάμε ο Δίας στην αρχή ήταν ερωτευμένος με την Ήρα, μετά έβαζε σε πρώτη μοίρα τις ερωμένες του και η Ήρα απλώς του στέκονταν σα «δεύτερη φωνή»). Ως, λοιπόν, «ερωμένη» (κατά Jung) η Ήρα είναι φυσικό να συνδέεται με το αρχέτυπο της ζήλειας, της εκδίκησης, του μίσους για τους άνδρες αλλά και του μίσους προς το θεσμό της οικογένειας, μιας και η οικογένεια ήταν γι’ αυτή κάτι ανύπαρκτο, σύζυγο είχε και δεν είχε, την οικογενειακή θαλπωρή και αρμονία δεν την πέτυχε ποτέ. Όμως ήταν σύζυγος και απόλυτη νόμιμη μάλιστα! Γι’ αυτό και εκτός και από αρχέτυπο «ερωμένης» είναι και αρχέτυπο του γάμου και των «συνεπειών» του που παραπάνω αναφέραμε. Ας δούμε, λοιπόν, συγκεκριμένη τι δηλώνει η Ήρα σ’ έναν αστρολογικό χάρτη:
-Δείχνει τη ζήλεια, αν αυτή είναι έντονη ή όχι, δείχνει επίσης και τον τρόπο που αυτή η ζήλεια εκφράζεται.
-Είναι ένδειξη φθόνου, δείχνει αν κάποιο άτομο φθονεί και τι είναι αυτό που φθονεί, πως επίσης εκφράζει το φθόνο του.
-Είναι ένδειξη επίσης του πώς θέλουμε το άτομο με το οποίο κάνουμε σχέση, ποια είναι τα στοιχεία που επιζητούμε να έχει.
-Δείχνει επίσης τους «κρίκους» που πρέπει να υπάρχουν για να διατηρηθεί μια σχέση καθώς και το χώρο από τον οποίο προκύπτουν οι όποιες σχέσεις.
-Είναι, τέλος, ένδειξη της φύσης της σχέσης, αν δηλαδή αυτή είναι νόμιμή ή παράνομη, φανερή ή κρυφή, εγκεφαλική ή σαρκική, έντονη ή χαλαρή, σταθερή ή με διακυμάνσεις.
Ας δούμε λοιπόν, για να εμπεδωθεί καλά, την αστρολογική λειτουργικότητα της Ήρας με λέξεις-κλειδιά.
-ζήλεια
-φθόνος
-«ιδεατός» σύντροφος
-φύση της σχέσης
-στοιχεία που κάνουν μια σχέση να «δέσει»
-αντιλήψεις για οικογένεια
-οργή (μην ξεχνάμε πως και μυθολογικά η Ήρα φημίζονταν για την οργή της)
-τρόπο διαχείρισης της ερωτικής εξαπάτησης
-τρόπος διαχείρισης της απόρριψης
-βαθμός, ποιότητα, ένταση εκδικητικότητας
Επειδή, λοιπόν, η Ήρα συνδέεται κατ’ εξοχήν με το γάμο γι’ αυτό και έχει καθοριστικό ρόλο σε μία συναστρία, όπως και οι αστεροειδείς Eros, Amor, Cupido για τους οποίους θα μιλήσουμε αργότερα, όταν κλείσουμε τη διαπραγμάτευση των 5 βασικών πλανητοειδών.
Από το επόμενο άρθρο λοιπόν αρχίζουμε τη διαπραγμάτευση της Ήρας, εξετάζοντας τη λειτουργία της στα ζώδια και θα διαπιστώσετε πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της σε ένα χάρτη, γι’ αυτό αξίζει να την υπολογίζουμε πολύ κυρίως σε θέματα που συνδέονται με ανθρώπινες σχέσεις και ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις (π.χ. οργή, ζήλεια, φθόνος, κ.ά.).
Εκπληκτική επίσης είναι η λειτουργία της στο προοδευτικό ωροσκόπιο (κυρίως το μοίρα-έτος και το ηλιακό τόξο) που, όταν συναντά γενέθλιους πλανήτες εκδηλώνεται όλη τη δυναμική της.