Όψεις - Η κρυφή γοητεία των τετραγώνων
Oι ενεργειακές πιέσεις που ασκούνται μέσω ενός τετραγώνου μας καλούν να συνειδητοποιήσουμε καταστάσεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες
Το εργαλείο της εξέλιξης
Όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο της ίδιας ενότητας (Η αβάσταχτη ελαφρότητα των τριγώνων), η όψη του τετραγώνου είναι παραγωγική και δημιουργική, δίνοντας μαζί με το όποιο πρόβλημα και την λύση του. Κάτι που σημαίνει πως οι ενεργειακές πιέσεις που ασκούνται μέσω ενός τετραγώνου μας καλούν να συνειδητοποιήσουμε καταστάσεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, που μπορεί να εξελίξουν τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τον κόσμο γύρω μας.
Η δράση λοιπόν και οι εφαρμογές που απορρέουν από αυτήν είναι τα κλειδιά της διαχείρισης του τετραγώνου. Αν παρ' ελπίδα παραμείνουμε άπραγοι, τότε θα μοιάζουμε με κάποιον που βλέπει, για παράδειγμα, την φωτιά να έρχεται καταπάνω του, χωρίς να κάνει τίποτε. Αν δεν σκαρφιστεί μια λύση, αν δεν χρησιμοποιήσει, αν δεν εφεύρει τα μέσα για την κατάσβεση της, τότε σίγουρα διατρέχει άμεσο κίνδυνο, είτε φυσικό, είτε ψυχολογικό.
Καμία άλλη όψη δεν απαιτεί τόσο επιτακτικά την ενεργητική μας συμμετοχή, το ποσοστό της οποίας πρακτικά είναι ανάλογο με την επιτυχία της προσπάθειας μας. Κι εδώ «κρύβεται» η διπλή υπόσταση του τετραγώνου. Η αδράνεια ισοδυναμεί με ζημιά, η δράση με κέρδη, αν όχι σε πρώτη φάση, σίγουρα στην πορεία.
Χωρίς την παραγωγή έργου, τα «δεινά» των τετραγώνων κρέμονται μόνιμα ως απειλή πάνω από το κεφάλι μας, διαμορφώνοντας και συντηρώντας μια συμπλεγματική ή φοβισμένη συμπεριφορά, που με την σειρά της στήνει έναν φαύλο κύκλο αποτυχιών.
Ψυχολογικά, κάθε τετράγωνο γίνεται πολύ «βαρύ» όταν δεν χρησιμοποιείται, δικαιώνοντας απόλυτα την κακή του φήμη και όχι μόνον όσον αφορά τις «κακοτυχίες» που οφείλονται σε προσωπικούς χειρισμούς. Τα «ανένταχτα» τετράγωνα, λειτουργούν επίσης ως «προβαλλόμενα», βλέπουμε δηλαδή τις επιπτώσεις τους μέσω τρίτων.
Για παράδειγμα, ένα τετράγωνο ανάμεσα σε δύο πλανήτες που φιλοξενούνται στον 3ο και τον 12ο οίκο ενός ωροσκοπίου, μπορεί να αναδείξει θέματα μέσω των αδελφών, συγγενών κλπ.
Για τον «άνθρωπο των τετραγώνων», ο κόσμος δεν είναι ποτέ συντονισμένος με τις επιθυμίες του. Θα πρέπει λοιπόν να παρέμβει, ώστε να φέρει το «σύστημα» στα ίσα. Κι εδώ είναι που ισχύει το «αν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».
Φυσικά, η «επιστράτευση» απέναντι σε έναν συγκεκριμένο στόχο, συνδυάζεται αναπόφευκτα με την εμφάνιση κάποιων υπερβολών, αυτή είναι όμως η φύση του τετραγώνου, το να εξελισσόμαστε μέσα από αυτές.
Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο πως οι εφαρμογές που προκύπτουν από την πίεση ενός τετραγώνου είναι μεν από μόνες τους μια ψυχοθεραπευτική αγωγή αλλά συνήθως δεν αρκούν για να θρέψουν εντελώς το ψυχικό κενό, που δημιουργείται από την όψη. Χρειάζεται δηλαδή παράλληλα και μια «επιτήρηση» από το ίδιο το άτομο, που έχοντας γνώση της ιδιαιτερότητας του, μπορεί να παρεμβαίνει συνειδητά, για να διορθώνει τις όποιες ακρότητες. Και για να γίνει αυτό απαιτείται η αυτογνωσία, μια άλλη θεσπέσια αρετή των τετραγώνων.
Εκπαιδεύοντας τον Κρόνο
Ένας τετραγωνισμένος Ήλιος θα πρέπει να ενσωματώσει στο είναι του την «δυσαρμονική» επιρροή που δέχεται -για παράδειγμα από τον Κρόνο- «σφίγγοντας τα λουριά» στη ζωή του ατόμου, αφού κάθε αποτυχία βιώνεται ως μέγιστη. Έτσι, διαλέγοντας τον δύσκολο δρόμο του καθήκοντος, θα καταλήξει να τα φτιάχνει όλα στην εντέλεια, σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιηθεί. Και με αυτήν την νοοτροπία, η δικαίωση είναι θέμα χρόνου. Αν όμως δεν το πράξει, θα παραμείνει εσαεί ενοχικός και καταπιεσμένος, βλέποντας κάποιους άλλους «τυχερούς» να τον προσπερνούν, χωρίς να διαθέτουν ούτε ένα ψήγμα από τα προσόντα του.
Όμως η δράση και η αδράνεια, πέρα από τον εξωτερικό κόσμο, αναφέρονται και στον ψυχισμό μας. Έτσι λοιπόν παράλληλα το άτομο θα πρέπει να έχει συνείδηση της «ειδικής» θέσης στην οποία βρίσκεται και να «επιτηρεί» τον Κρόνο κάθε φορά που αυτός αναπαράγει τα ανασταλτικά χαρακτηριστικά της όψης, όπως την μειωμένη αυτοεκτίμηση, τα ενοχικά σύνδρομα ή την τυπολατρεία. Στην περίπτωση του Κρόνου όλα αυτά έχουν συνήθως τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία και μια ψυχαναλυτική προσέγγιση βοηθά αποφασιστικά στον εντοπισμό και την θεραπεία τους. Όπου «θεραπεία» είναι η προσωπική ενδυνάμωση μέσα από τις απτές αποδείξεις που προσφέρει η εμπειρία. Όταν ο Κρόνος περάσει από την σώνει και καλά μαθητεία, στην σφαίρα της αυθεντίας, όλα πια βρίσκουν στην θέση τους.
Αν πάλι ο Κρόνος κάνει «καρέ» με την Σελήνη ή την Αφροδίτη, το θέμα είναι πολυσύνθετο και δυσκολότερο, αφού όλα άπτονται ενός πληγωμένου συναισθήματος. Γενικά το συναίσθημα δεν «κολλάει» με τον Κρόνο κι εδώ είναι βέβαιο πως αν το άτομο δεν λύσει πρώτα τους ψυχικούς «κόμπους» της παιδικής του ηλικίας, θα είναι μάταιο να επιδιώξει μια ισορροπημένη σχέση.
Συνήθως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αφού εκδηλωθεί, στα μάτια όμως ενός αστρολόγου η διάγνωση μπορεί να γίνει πολύ πιο έγκαιρα.
Όσο για τις εφαρμογές σε αυτό το πεδίο, η «εκπαίδευση» του ατόμου σε θέματα του δίπολου «εγώ-οι άλλοι», μπορεί να αποδώσει έναν εξαίρετο σύμβουλο σχέσεων ή έναν personal trainer.
Η τέχνη του αγωνίζεσθαι
Ας εξετάσουμε τώρα τα τετράγωνα ενός έτερου παραδοσιακού «κακού» του ζωδιακού, του Άρη.
Η πρώτη παρατήρηση είναι πως ένας Άρης που δέχεται μόνον «αρμονικές» όψεις θα είναι σχετικά πιο εφησυχασμένος, αφού για να πετύχει τους στόχους του δεν χρειάζεται να παλέψει με ...θεούς και δαίμονες!
Αντίθετα ένας τετραγωνισμένος Άρης θα πρέπει να ψάξει να βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης (επίθεσης ή άμυνας), αφού πρώτα έχει διαπιστώσει από τα βιώματα του πως «δεν τον παίρνει» να κινηθεί μέσα στα συνήθη πλαίσια του, που υπαγορεύονται από την θέση του σε ζώδιο και οίκο.
Θα πρέπει δηλαδή να εκπαιδευτεί στο είδος της μάχης, που ορίζεται από τον πλανήτη με τον οποίο συνδέεται. Έτσι γίνονται οι μαχητές και οι διοικητές, οι αθλητές και οι αυτοδημιούργητοι.
Συνήθως λέμε πως ένας «δυσαρμονικός» Άρης συμβάλλει σε ατυχήματα και πράγματι είναι έτσι, ιδιαίτερα για όσες ή όσους δεν έχουν ιδέα για το τι ακριβώς εμφορείται μέσα τους. Αν για παράδειγμα έχεις ένα τετράγωνο Άρη-Κρόνου και κάνεις «μαγκιές» στην εθνική οδό ή το «παίζεις» σκιέρ χωρίς να ξέρεις καν τι είναι ο... πάγος, πας γυρεύοντας για μπελάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η άρτια εκπαίδευση είναι εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίσει το κακό, το οποίο συχνά προκαλείται όχι μόνον από προσωπικά λάθη αλλά και από τους άλλους.
Αν πάλι δίνεις διαρκώς «γροθιά στο μαχαίρι», το ζητούμενο είναι μαζί με τις πληγές να αποκομίσεις τελικά και την σοφία της διπλωματίας ή του σωστού timing.
Γενικά, ένας Άρης που βρίσκεται σε δυσαρμονία με τους «μεγάλους» του ζωδιακού (από Κρόνο και πάνω) είναι ιδανικός αλλά και ...επιβεβλημένος για πολεμικές τέχνες, κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Έρωτας ή πόλεμος;
Τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο ...άγρια σε συναισθηματικό επίπεδο, αν ο Άρης τετραγωνίζεται με την Σελήνη ή την Αφροδίτη. Σε κάθε σχέση ελλοχεύει ο ανταγωνισμός και η ζήλεια, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Το αντάλλαγμα βέβαια είναι μια «πικάντικη» και διόλου πληκτική ζωή, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας την ενέργεια αυτών των όψεων;
Η αλήθεια είναι ότι ένα άτομο με τέτοιες όψεις γίνεται πολύ γοητευτικό, επιθυμητό κι ελκυστικό, αφού τα ερωτικά vipes που εκπέμπει είναι ...ακατανίκητα! Αυτό είναι ένα ουσιώδες πλεονέκτημα, το οποίο όμως είναι συνυφασμένο πάντα με ανταγωνιστικό πνεύμα, διεκδικήσεις και μια μάλλον άστατη προσωπική ζωή. Πολλά εξαρτώνται λοιπόν από την στάση του ίδιου του ατόμου. Αν αρνηθεί-ακυρώσει το πλεονέκτημα του και αντί για «κυνηγός» γίνει «θήραμα», επιδιώκοντας σώνει και καλά μια μονογαμική και ήρεμη σχέση, τότε απλά ...δεν θα την έχει. Και λειτουργώντας εκτός των προδιαγραφών του, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ευτυχία του.
Η απάντηση γίνεται ουσιαστικά καταφατική, μόνον όταν το άτομο συνειδητοποιήσει τα αιτήματα του Άρη, το ότι δηλαδή δεν είναι φτιαγμένο για ένα συμβατικό μοντέλο μιας σχέσης οικογενειακού τύπου και αν θέλει να φτάσει σε αυτό θα πρέπει πρώτα να ζήσει κάθε συγκίνηση, «έξω από τα όρια». Με αυτόν τον τρόπο θα «εκπαιδευτεί» στα συν και τα πλην μιας φουλ ερωτικής-σεξουαλικής δραστηριότητας, αποφορτίζοντας παράλληλα την περίσσεια ενέργεια.
Αν αντίθετα, ακολουθήσει την «πεπατημένη» γάμος, παιδιά κλπ, χωρίς να έχει εξαντλήσει πρώτα το ...ζην επικινδύνως, τότε το «φάντασμα» των πειρασμών ή της απιστίας θα επικρέμαται μονίμως πάνω από το κεφάλι του. Και επειδή όπως είπαμε κάθε τετράγωνο μπορεί να λειτουργεί προβαλλόμενο, ότι δεν πράττουμε εμείς οι ίδιοι, θα το ...πάθουμε! Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία ενός τετραγώνου ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη.
Όσον αφορά ειδικά την Σελήνη, είναι αναγκαίο να γίνει μια «δουλειά» πάνω στην μητρική επιρροή, η οποία σε αυτήν την περίπτωση είναι συνήθως υπέρ του δέοντος δυναμική και ...ευνουχιστική. Αν δεν «λυθούν» αυτά τα ψυχολογικά δεσμά, τότε δεν έχει νόημα να συζητάμε για μια ισορροπημένη προσωπική ζωή, ούτε για καλές ...συναστρίες!
Φυσικά υπάρχουν και οι ...εξοστρακισμοί. Πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε ηθικές πεποιθήσεις που κοντράρουν την ερωτική ελευθερία, επιλέγουν τελικά να ρίξουν όλη την ενέργεια του Άρη σε μια δραστηριότητα ή ένα ενδιαφέρον ...άσχετο με τα ερωτικά, υποκαθιστώντας την libido τους, όπως είναι για παράδειγμα η στήριξη μιας ομάδας, ενός πολιτικού φορέα κλπ. Κι εκεί βέβαια το πάθος και ο φανατισμός περισσεύουν, αν κρίνουμε από τα ...συνθήματα, που συχνά έχουν ένα άκρως σεξουαλικό περιεχόμενο!