Βασικά αστρολογικά μυστικά-Η ιεράρχηση των ενδείξεων
Είναι γεγονός πως κάθε ωροσκόπιο περιέχει τόσες πληροφορίες, που πραγματικά μερικές φορές δεν ξέρει κανείς από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει!
Είναι γεγονός πως κάθε ωροσκόπιο περιέχει τόσες πληροφορίες, που πραγματικά μερικές φορές δεν ξέρει κανείς από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει!
Να λοιπόν ένας οδηγός που δεν λύνει σώνει και καλά το πρόβλημα, αφού πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, προσφέρει ωστόσο μια ουσιαστική γραμμή πλεύσης.
Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο μου «Η Αστρολογία του 21ου αιώνα».
Η αξιολόγηση των αστρολογικών παραμέτρων
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι κάποιες από τις ενδείξεις ενός ωροσκοπίου ενδέχεται να λειτουργούν ως προβαλλόμενες, είτε στην δημιουργική τους εκδοχή, είτε προσωποποιημένα (να αναφέρονται δηλαδή σε άλλα πρόσωπα).
1) Οι όψεις
Οι πιο δυναμικές «δυσαρμονικές» όψεις έχουν τον πρώτο λόγο, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν σε αυτές τα Φώτα, οι προσωπικοί πλανήτες η οι γωνιακές ακμές.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι υπόλοιπες όψεις είναι...για πέταμα.
Συνήθως όμως μην «νοιώθοντας» έντονα την ανάγκη να εκδηλωθούν είναι κατά κάποιο τρόπο η «σιωπηρή πλειοψηφία».
Οι αρμονικές όψεις αποκτούν ξεχωριστή δυναμική όταν είναι μέρος ενός ευρύτερου σχηματισμού, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και δυσαρμονικές. Παράδειγμα, η διευκολυνόμενη αντίθεση.
Η λειτουργικότητα ενός τέτοιου σχηματισμού εξαρτάται κατά πολύ από τον πλανήτη, που καλείται να ισορροπήσει την ενέργεια των πλανητών, που βρίσκονται διαμετρικά απέναντι.
- Όταν ο Άρης βρίσκεται σε τέτοια θέση, η εξ ορισμού έντονη φύση του "φορτώνεται" με τις διαφωνίες των...συνεταίρων του και οι δικές του αρμονικές όψεις με τα άκρα της αντίθεσης λειτουργούν ουσιαστικά ως δυσαρμονικές. Καλείται δηλαδή να...βγάλει το φιδι από την τρύπα κάτω από μάλλον ισχυρή πίεση. Και οι συνέπειες είναι συχνά δραματικές, τουλάχιστον σε επίπεδο γεγονότων.
- Ανάλογο τρόπο λειτουργίας έχει και ο Ουρανός.
- Η Αφροδίτη και η Σελήνη, συνήθως...υποφέρουν σε μια ανάλογη θέση, αφού δέχονται όλες τις πιέσεις χωρίς να μπορούν να προβάλλουν κάποιο είδος αντίστασης.
- Αντίθετα και μιλώντας γενικά, ο Ήλιος, ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας μπορούν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να ισορροπήσουν τις αντιθέσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ ο Δίας προσφέρει συνήθως αυξημένα πλεονεκτήματα.
- Ο Ερμής και η Δήμητρα εξαντλούν την...ουδετερότητα τους και πολλά εξαρτώνται από το ποιοι πλανήτες σχηματίζουν την αντίθεση.
Η ενεργειακή ερμηνεία
Συνήθως οι πλανήτες που δεν σχηματίζουν μεταξύ τους όψεις, θεωρείται ότι δεν ανταλλάσσουν την ενέργεια τους.
Αυτό όμως δεν είναι ακριβές.
Μια ουσιαστική ερμηνεία πρέπει να συνθέτει αυτές τις επιρροές όταν υπάρχουν στο ωροσκόπιο.
Για παράδειγμα ένας έντονος Δίας (στον 1ο οίκο) θα αλληλεπιδράσει με έναν έντονο Κρόνο (στον 4ο οίκο) ακόμη κι αν δεν κάνουν όψη μεταξύ τους.
2) Η θέση του Ήλιου σε οίκο
Εκφράζει βασικά αιτήματα της προσωπικότητας, που αν για κάποιους λόγους δεν υλοποιούνται, όλα αρχίζουν να πηγαίνουν...ανάποδα.
Για παράδειγμα ένας Ήλιος στον 3ο οίκο θα πρέπει να γράφει, να ταξιδεύει, να επικοινωνεί η τέλος πάντων να εκπληρώνει το...χρέος του.
Αν δεν γίνεται αυτό, τότε το ωροσκόπιο είναι πρακτικά ευνουχισμένο και μπορεί να διαπιστώσουμε ότι πολλές από τις ενδείξεις του δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα η το χειρότερο λειτουργούν με επιζήμιο τρόπο.
Σε γυναικείους χάρτες όλα τα αιτήματα είναι πιθανόν να εκδηλώνονται η να αναφέρονται στο σύντροφο η τον πατέρα.
3) Η θέση της Σελήνης σε οίκο
Δείχνει ότι και ο Ήλιος αλλά έχει μεγαλύτερη ισχύ σε γυναικεία ωροσκόπια.
Σε ανδρικούς χάρτες ενδέχεται να χαρακτηρίζει ιδιότητες της συντρόφου η της μητέρας.
4) Ο Ωροσκόπος
Είτε εκδηλώνεται είτε όχι, σε κάθε περίπτωση...υπάρχει. Και καλούμαστε να υλοποιήσουμε τα αιτήματα του, όχι μόνον σε θέματα συμπεριφοράς.
Μπορεί να επισημαίνει και επαγγελματική κλίση.
5) Η θέση του κυβερνήτη του Ωροσκόπου
Το άτομο μπορεί να εκδηλώνεται με τους τρόπους του ζωδίου ή να κατευθύνεται στις δραστηριότητες του οίκου.
Εδώ όμως πρέπει να σημειώσω ότι η παραδοσιακή συσχέτιση του Ερμή με την Παρθένο και της Αφροδίτης με το Ζυγό είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται με φειδώ.
Το ίδιο ισχύει και για τους παραδοσιακούς κυβερνήτες άλλων ζωδίων που στη σύγχρονη αστρολογία έχουν πλέον άλλο κυβερνήτη.
6) Το Μεσουράνημα
Λειτουργεί συμπληρωματικά με τον Ωροσκόπο.
Άμεσα συνδέεται με το επάγγελμα αλλά αρκετά συχνά και με την εξωτερική εμφάνιση (ιδιαίτερα αν έχει σύνοδο με πλανήτη).
7) Η θέση πλανητών σε οίκους
Μας δίνει μια εικόνα για τις τάσεις και τα πιθανά δρώμενα στους διάφορους τομείς της ζωής.
Οι οίκοι είναι σκόπιμο να εξετάζονται με βάση την πολικότητα (σαν άξονες οίκων), αφού αρκετές φορές ένας πλανήτης στον 4ο μπορεί να λειτουργήσει σαν να βρίσκεται στον 10ο και το αντίστροφο.
Οι πλανήτες στις ακμές των οίκων έχουν αυξημένη δυναμική αλλά πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στο σύστημα οικοθεσίας που είναι λειτουργικό για το συγκεκριμένο άτομο.
8) Οι γωνιακοί πλανήτες
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικότατοι, αφού μπορούν να επηρεάσουν συνολικά το άτομο.
Συνήθως τα θέματα του οίκου που κυβερνά ένας πλανήτης στον 1ο οίκο είναι καθοριστικά.
Για παράδειγμα ο κυβερνήτης του 9ου στον 1ο οίκο υποδηλώνει ότι το άτομο ταξιδεύει κλπ. Αυτή η ένδειξη θεωρείται πολύ πιο ισχυρή και αποτελεσματική, συγκρινόμενη με την αντίστροφη της (τον κυβερνήτη του 1ου στον 9ο)
9) Οι Δεσμοί της Σελήνης
Ορίζουν έναν άξονα εξέλιξης και εμπειριών.
Συχνά υποδεικνύουν την κατεύθυνση ζωής του ατόμου και ποια είναι τα κεντρικά θέματα που καλείται να διαπραγματευθεί.
Στην περίπτωση που κάποιος πλανήτης τους τετραγωνίζει, τότε το άτομο καλείται να ακολουθήσει παράλληλα δύο άξονες (και αυτόν που ορίζει ο πλανήτης) και να συνδυάσει τα αιτήματα τους.
10) Οι θέσεις των κυβερνητών των οίκων
Υποβοηθούν την ερμηνεία, συνδέοντας τα περιεχόμενα των οίκων.
Για παράδειγμα ο κυβερνήτης του 5ου στον 9ο υποδηλώνει από νομικές ρυθμίσεις που αφορούν παιδιά μέχρι ταξίδια με...σεξ.
Οι ανάλογοι συνδυασμοί είναι πολλοί και μπορεί κανείς να επινοήσει μερικούς ακόμη.
Δεν πρέπει ωστόσο να γίνεται κατάχρηση στην ερμηνεία, ως προς τα θέματα του οίκου που κυβερνά ο πλανήτης.
Πρώτα μας ενδιαφέρει ο οίκος που βρίσκεται ένας πλανήτης και ύστερα το «από πού έρχεται».
Ο Κρόνος
Πολλές φορές οι αντιφάσεις αλλά και όσα στοιχεία κρίνονται ως «ανεπιθύμητα» ελέγχονται και δεσμεύονται από τον Κρόνο.
Ο Κρόνος είναι ο εκπρόσωπος της συλλογικής συνείδησης, που υπαγορεύει το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να κάνουμε.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο Κρόνος λειτουργεί θετικά σαν δικλείδα ασφαλείας, επιτρέποντας σε μια ασύμμετρη προσωπικότητα να επεκταθεί μόνον όταν έχει πετύχει μια ουσιαστική συγκρότηση.
Υπάρχουν όμως και πολλά «υποσχόμενα» ωροσκόπια που στην ουσία δεν λειτουργούν εξ αιτίας της ασφυκτικής επιρροής του.
Όσο το άτομο δεν χειραφετείται κοινωνικά, τα δημιουργικά του ταλέντα είναι στην...κατάψυξη. Και ακολουθώντας ένα δρόμο που δεν είναι δικός του διακινδυνεύει την υγεία και την ψυχική ισορροπία του.
Η ορθή χρήση του Κρόνου επιβάλλει την αξιοποίηση των εμπειριών, έτσι ώστε το άτομο να ξεπεράσει τις ανασφάλειες και τις ενοχές του προχωρώντας σε μια αυτόνομη πορεία του τύπου «επιλέγω να κάνω αυτό που θέλω με τους όρους μου».
Το θέμα είναι ως ένα βαθμό υποκειμενικό και σίγουρα εκείνο που μετράει είναι η αίσθηση που έχει το ίδιο το άτομο για τον εαυτό του.
Αν δεν αποφασίσει να πατήσει το «κουμπί» ο Κρόνος θα συνεχίσει να λειτουργεί ευνουχιστικά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Το σύστημα Οικοθεσίας
Η επιλογή του συστήματος Οικοθεσίας που λειτουργεί σε κάθε ωροσκόπιο είναι βέβαια καθοριστική. Στις μέρες μας έχει επικρατήσει η χρήση του συστήματος Placidus, και οι περισσότεροι θιασώτες της αστρολογίας θεωρούν ότι αυτό είναι το...ένα και μοναδικό, όσον αφορά τουλάχιστον τη μέση τιμή του γεωγραφικού πλάτους (οι Αγγλοσάξονες και γενικότερα όσοι διαμένουν σε πολύ βόρεια πλάτη για καθαρά πρακτικούς λόγους χρησιμοποιούν το σύστημα Ίσων Οίκων).
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον επτά συστήματα Οικοθεσίας και ο λόγος αυτού του πλουραλισμού είναι ακριβώς το ότι κατά περίπτωση μπορεί να λειτουργούν...όλα. Οι συνέπειες της αλλαγής συστήματος Οικοθεσίας ενδέχεται να είναι εντυπωσιακές. Αρκετά συχνά οι πλανήτες είτε αλλάζουν οίκο, είτε αποκτούν μια διαφορετική σχέση με τις ακμές των οίκων.
Από την πείρα μου γνωρίζω ότι κανένα σύστημα Οικοθεσίας δεν μπορεί να οριστεί ως «ασφαλές» και ο μόνος πρακτικός τρόπος να ελεγχθεί η λειτουργικότητα του, είναι η έμπρακτη διαπίστωση της.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο κάθε γενέθλιου χάρτη, ως προς αυτά που περιγράφει. Ο Κρόνος βρίσκεται όντως στον 4ο οίκο ή μήπως με κάποιο άλλο σύστημα πέφτει στον 5ο;
Συνήθως, χάριν ευκολίας, ο αστάθμητος παράγοντας μιας διαφορετικής Οικοθεσίας παραμερίζεται από τους ερμηνευτές οδηγώντας τελικά σε λανθασμένα συμπεράσματα.»
Κλείνοντας οφείλω να σταθώ περισσότερο στην παράμετρο Νο 8, την δυναμική δηλαδή των γωνιακών πλανητών (εκείνων που βρίσκονται στον 1ο, 4ο, 7ο ή 10ο οίκο) οι οποίοι κρατούν ένα είδος «μαγικού ραβδιού», ως προς τις γενικές τάσεις και κατευθύνσεις του ατόμου. Μπορούν δηλαδή να «γυρίσουν» ή να τροποποιήσουν ενεργειακά τις υπόλοιπες θέσεις και όψεις πλανητών του ωροσκοπίου, στην κατεύθυνση της δικής τους νοοτροπίας.
Αυτό είναι ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό στοιχείο σε σχέση και με αντιφάσεις που μπορεί να υπάρχουν στον χάρτη.
Και για να γίνουν όλα αυτά πιο «χειροπιαστά», θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τον Δία και τον Κρόνο, με τον έναν από τους δύο να είναι γωνιακός και τον άλλον στον 2ο οίκο των χρημάτων και των απολαβών.
Η γενική εντύπωση που απορρέει από έναν Κρόνο στον 2ο οίκο είναι πως το άτομο θα έχει μια οικονομική ανασφάλεια, επιβεβαιούμενη διαρκώς από τις ίδιες τις εξελίξεις της ζωής. Κάποιες υποχρεώσεις δηλαδή ή αναπόφευκτα έξοδα μπορεί να δυσκολέψουν την οικονομική εξέλιξη του ατόμου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα «δεινά», οφείλονται στο ότι το ίδιο το άτομο βαδίζει με γνώμονα το «να είναι εντάξει», παίρνοντας την ευθύνη και για άλλα πρόσωπα. Έτσι τα όποια αποθεματικά του γίνονται βορά στις ορέξεις των άλλων.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ένας Κρόνος στον 2ο οίκο εξακολουθεί μεν να λειτουργεί υπό το καθεστώς της ανασφάλειας, πετυχαίνοντας ωστόσο να μαζέψει τα...άπειρα κεφάλαια.
Αυτό είναι το σύνηθες αποτέλεσμα όταν παράλληλα υπάρχει στο ωροσκόπιο ένας γωνιακός Δίας. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ο Δίας ως ισχυρότερος ενεργειακά από θέση, είναι εκείνος που ορίζει το τελικό «τυχερό» αποτέλεσμα. Και ο Κρόνος μαζεύει χρήματα ή αγαθά, καλύπτοντας τόσο την δική του ανάγκη, όσο και τις θετικές-επεκτατικές προδιαγραφές του Δία. Για να το πω διαφορετικά, δεν μπορεί το άτομο να είναι τυχερό στη ζωή του όπως «γράφει» ο Δίας και άτυχο στα οικονομικά του, όπως θα ήθελε ο Κρόνος. Ο πρώτος κάνει κουμάντο ως γωνιακός και ο δεύτερος ακολουθεί...
Αν τώρα έχουμε έναν Δία στο 2ο οίκο και τον Κρόνο γωνιακό, τότε παρά τις προσδοκίες μας για μια «τύχη στα οικονομικά», τα περισσότερα από τα θεωρητικά πλεονεκτήματα του Δία (εύκολο χρήμα, βοήθειες κλπ), εξανεμίζονται, αφού το άτομο ακολουθεί στην ζωή του μια γενικά Κρόνια πολιτική, ανάληψης ευθυνών και καθηκόντων. Έτσι, χάνει πολλές από τις ευκαιρίες που αραδιάζει ο Δίας στο διάβα του, απορρίπτοντας τις ως «ασόβαρες» ή στερημένες ηθικού ερείσματος.
Ένας τέτοιος Δίας λειτουργεί υπό την σκέπη του Κρόνου και μπορεί να αποδώσει καλά στα οικονομικά μόνον όταν το άτομο φθάσει σε μεγάλη ηλικία. Μέχρι τότε, θα έχει μεν ευκαιρίες αλλά στην πλειοψηφία τους αναξιοποίητες.
Βέβαια, παρότι τα συγκεκριμένα παραδείγματα συμβάλλουν στην κατανόηση του πως τελικά δουλεύει ένα ωροσκόπιο, στην πράξη συχνά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Σκεφθείτε μόνον το ενδεχόμενο, σε ένα ωροσκόπιο να είναι γωνιακοί τόσο ο Δίας, όσο και ο Κρόνος! Τότε σίγουρα, η ερμηνεία γίνεται ένα παζλ, αφού πρέπει πρώτα να διασαφηνίσουμε σε τι φάση βρίσκεται το ίδιο το άτομο. Ποιόν από τους δύο πλανήτες δηλαδή λειτουργεί στο έπακρο και ποιός έχει τον δεύτερο ρόλο. Αρχικά, ο πρωταγωνιστής είναι συνήθως ο Κρόνος, με τον Δία όμως να κλέβει κατά περιόδους την παράσταση.
Και σε όλη αυτήν την «μονομαχία» μεταξύ των δύο, οι υπόλοιποι πλανήτες -και δη οι προσωπικοί- μπορεί να αλλάζουν ρότα ως προς το «τυχερό» της θέσης τους και την εν γένει στάση τους.
Ο Ερμής αίφνης -ακολουθώντας τη «ρότα» του αρχηγού- να μεταμορφώνεται από ανασφαλή και επιφυλακτικό (άρα και πιο «καντέμη»), σε υπεραισιόδοξο γκαφατζή χωρίς ενοχές αλλά και...τυχεράκια! Κι εκεί που είχες ένα άτομο «μουρτζούφλικο» αλλά και υπεύθυνο-ικανό να διεκπεραιώσει μια σημαντική υπόθεση με επιμονή και επιμονή, βρίσκεται μπροστά σου ένας τύπος προσωπικότητας χαρούμενος μα και επιπόλαιος που εύκολα φορτώνει τα κρίματα του στις πλάτες των άλλων...
Φυσικά υπάρχει μια πλειάδα ακόμη ενδεχόμενων γωνιακών θέσεων, με τον Ουρανό, τον Άρη, τον Πλούτωνα και τα...άλλα παιδιά να διαμορφώνουν μια εκάστοτε διαφορετική «αστρολογική στρατηγική».
Όμως οι περιπτώσεις είναι τόσες που πραγματικά χρειάζεται ένα...βιβλίο για να παρουσιαστούν με τον δέοντα τρόπο.