Βασικά αστρολογικά μυστικά-Οι Δεσμοί της Σελήνης
«Οι δεσμοί της Σελήνης (ο βόρειος: North Node και ο νότιος: South Node) δεν είναι ουράνια σώματα αλλά σημεία. Χρησιμοποιούνται από παλιά στην αστρολογία και στην Ινδική παράδοση αναφέρονται αντίστοιχα ως Κεφαλή και Ουρά του Δράκοντα.
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως ο άξονας των Δεσμών της Σελήνης συνδέεται ευθέως με το «κάρμα» και τις προηγούμενες ενσαρκώσεις μας. Πέρα από το ότι μια τέτοια θεώρηση δεν είναι παρά ένα εύκολο «μπάλωμα», το οποίο δεν φέρει καν την εγκυρότητα-αναγκαιότητα μιας απόδειξης, κάποιοι «φωστήρες» απλοποιώντας σε βαθμό αφέλειας τα πράγματα όρισαν τα ίδια τα σημεία των Δεσμών ως ...κάρμα, με αποτέλεσμα να λέγονται και να ακούγονται φαιδρά του τύπου «έχω το κάρμα μου στον Κριό» κλπ.
Με όλα αυτά δεν στοχεύω τόσο να τοποθετηθώ απέναντι στην θεωρία των διαδοχικών ενσαρκώσεων, που παρά το πλήθος των υποστηρικτικών ενδείξεων εξακολουθεί να είναι περισσότερο θέμα πίστης, όσο να αναδείξω την ουσιαστική πλευρά των Δεσμών της Σελήνης, είτε αυτοί συνδέονται με προηγούμενες ζωές, είτε όχι.
Η Ψυχολογία είναι εκείνη που παρέχει το αναγκαίο υλικό και επιπλέον προτείνει έναν ερμηνευτικό δρόμο βασισμένο στην εξέλιξη της ίδιας της συνείδησης μας.
Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα, όπως υπάρχει στο βιβλίο μου «Η Αστρολογία του 21ου αιώνα»
Δεσμοί Σελήνης-Ο καθρέφτης της Συνειδητότητας
«Οι δεσμοί της Σελήνης (ο βόρειος: North Node και ο νότιος: South Node) δεν είναι ουράνια σώματα αλλά σημεία.
Χρησιμοποιούνται από παλιά στην αστρολογία και στην Ινδική παράδοση αναφέρονται αντίστοιχα ως Κεφαλή και Ουρά του Δράκοντα.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι κινούνται με ανάδρομη φορά (από τον Κριό στους Ιχθύες, μετά στον Υδροχόο κ.ο.κ.) και συμπληρώνουν μια περιστροφή στο ζωδιακό κύκλο κάθε 18,5 χρόνια περίπου.
Η θέση του Νότιου δεσμού είναι ακριβώς απέναντι (δηλ 180 μοίρες) από εκείνη του Βόρειου. Πρακτικά δηλαδή οι δύο δεσμοί βρίσκονται πάντα σε αντιδιαμετρικά ζώδια και ο άξονας τους είναι ένα είδος «γέφυρας», που ενώνει τα δύο άκρα.
Η σύνθεση
Οι Δεσμοί της Σελήνης συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας και στην ερμηνεία ενός ωροσκοπίου βρίσκονται αρκετά ψηλά στην κλίμακα της ψυχολογικής -και όχι μόνον- αξιολόγησης.
Πρακτικά είναι ένας μοχλός εξέλιξης, που κατευθύνει το άτομο σε μια συγκεκριμένη πορεία, γύρω από τα θέματα του ζωδιακού άξονα (η των Οίκων) που βρίσκονται.
Ο Νότιος επισημαίνει κατακτημένες «συνήθειες» η εμπειρίες, στοιχεία δηλαδή και χαρακτηριστικά που ήδη υπάρχουν και έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται, όπως για παράδειγμα οι ηγετικές τάσεις, ο εγωισμός και η υπερεκτίμηση των προσωπικών δυνατοτήτων (Νότιος δεσμός στον Κριό).
Ο Βόρειος έρχεται να συμβάλλει στην εξελικτική διαδικασία, προτείνοντας μια διαφορετική πολιτική πάνω στο ίδιο θέμα.
Συμπληρώνει τα ελλείμματα της «μονομέρειας» του Νότιου και δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που συχνά προκύπτουν από την επίμονη η αποκλειστική «χρήση» των ιδιοτήτων του.
Για παράδειγμα ο Βόρειος δεσμός στο Ζυγό δημιουργεί πλεονεκτήματα μέσω σχέσεων η συνεργασιών, ακριβώς για να βοηθήσει το άτομο να «εξελίξει» τον «Κριό» του.
Παραδοσιακά θεωρείται ότι ο Βόρειος δεσμός λειτουργεί ευεργετικά για το άτομο (σαν μικρός Δίας), ενώ ο Νότιος περιοριστικά (σαν μικρός Κρόνος), όλα αυτά όμως είναι σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση οι εμπειρίες που υποδηλώνονται από τη θέση του Νότιου δεσμού μπορούν να μεταδοθούν σε όσους τις έχουν ανάγκη, ενώ για το ίδιο το άτομο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα προκύπτουν, όταν κατορθώσει να συνθέσει τα δύο άκρα.
Το ζητούμενο δεν είναι η απαξίωση των ιδιοτήτων και των τάσεων της μιας πλευράς αλλά η ενιαία χρήση τους.
Στο παράδειγμα Κριού-Ζυγού η «ώσμωση» των Δεσμών μπορεί να καταλήξει σε έναν ηγέτη που δεν κάνει «του κεφαλιού του» αλλά μαθαίνει να ηγείται κερδίζοντας την αποδοχή των άλλων.
Μέχρι να συμβεί αυτό, όλο το σύστημα των δεσμών λειτουργεί σαν μια «τραμπάλα» και το άτομο βιώνει εναλλάξ και τις δύο πλευρές, αποκομίζοντας εμπειρίες και συνάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα.
Η παρουσία πλανήτη ή πλανητών πάνω στον άξονα των Δεσμών, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού ο καθένας από αυτούς μπορεί να τονίσει αναγκαιότητες είτε του Νότιου είτε του Βόρειου.
Πολύ πιο σύνθετες καταστάσεις δημιουργούν τα τετράγωνα πλανητών προς τους Δεσμούς που αναγκάζουν το άτομο να κινηθεί όχι σε έναν αλλά σε δύο άξονες, συνδυάζοντας όσο μπορεί τα δεδομένα τους. Για παράδειγμα ένα τετράγωνο του Ήλιου στον Τοξότη με τους Δεσμούς σε Ιχθύες-Παρθένο, σημαίνει πως το αρχικό «στοίχημα» της σύνθεσης ανάμεσα στο πραγματικό-ρεαλιστικό και στο φανταστικό-εξιδανικευμένο θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία εκπαίδευσης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η «ενότητα» σε επίπεδο ποιοτήτων, κάτι σίγουρα πιο δύσκολο αλλά πολύ πιο πλήρες στην τελική του μορφή.»
Κλείνοντας, θα προσθέσω μια χρήσιμη -πιστεύω- επισήμανση, που έχει να κάνει με την δημιουργική χρήση των δεσμών της Σελήνης, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί στα ωροσκόπια δημιουργών, κυρίως του καλλιτεχνικού χώρου.
Η σύνθεση του περιεχομένου των δύο δεσμών δεν έχει να κάνει απαραίτητα με γεγονότα αλλά πολύ περισσότερο με εσωτερικές προτεραιότητες που οδηγούν σε καταστάσεις προσαρμοσμένες στο πνεύμα των δύο απέναντι ζωδίων ή οίκων.
Για παράδειγμα, η «σχολή του Μπάου-χάουζ», η οποία πρότεινε και εφάρμοσε το συνδυασμό αισθητικής και λειτουργικότητας, «δανείστηκε» την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της από τους δεσμούς της Σελήνης στον άξονα Ιχθύων-Παρθένου.
Αντίστοιχα, για τον μέσο άνθρωπο οι ίδιοι δεσμοί μπορεί να παραπέμπουν σε μια ερμηνεία του φανταστικού-μυθικού στοιχείου, με σκοπό την κατανόηση του και αντιστρόφως το «μπόλιασμα» της αυστηρής και δομημένης πραγματικότητας με τα γονιμοποιητικά στοιχεία της εσωτερικής ή «μυστικής» αλήθειας.