Γνωρίστε την Κινέζικη Αστρολογία
Το Κινέζικο Σεληνιακό Νέο Έτος είναι το πιο παλιό ιστορικά καταγεγραμμένο και χρονολογείται περίπου το 2600 π. Χ. όταν ο αυτοκράτορας Huang Ti καθιέρωσε τον πρώτο κύκλο του ζωδιακού.
Το κινέζικο ημερολόγιο έχει ένα κύκλο 60 ετών και περιλαμβάνει 12 ζώδια με μορφή ζώων και 5 στοιχεία. Τα 12 ζώδια βασίζονται στο σεληνιακό έτος και όχι σε κάποιον αστερισμό όπως γίνεται στην δυτική αστρολογία γι’ αυτό και αλλάζουν κάθε χρόνο. Το κάθε έτος ξεκινάει με τη Νέα Σελήνη του Φεβρουαρίου κάθε χρόνου και από εκεί και πέρα οι μηνιαίες προβλέψεις για τα κινέζικα ζώδια βγαίνουν σύμφωνα με τη Νέα Σελήνη κάθε μήνα.
Κάθε έτος σχετίζεται με ένα ζώδιο και ένα στοιχείο και -ανάλογα- αν η χρονιά είναι μονή είναι Yin ή ζυγή κι είναι Yang. Τα στοιχεία είναι: Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο και Νερό. Κάθε στοιχείο αντιστοιχεί σε ένα πλανήτη οπότε το Ξύλο ανήκει στο Δία, η Φωτιά στον Άρη, η Γη στον Κρόνο, το Μέταλλο στην Αφροδίτη και το Νερό στον Ερμή. Κάθε στοιχείο και το Yin και Yang του επανέρχονται στην ίδια θέση κάθε 10 χρόνια κι όταν συνδυαστούν με τα ζώδια, τότε μας δίνουν τον κύκλο των 60 ετών.
Η αρχή είναι πάντα ο Ποντικός με στοιχείο Ξύλο και Yang. Ακολουθεί το Βόδι, Τίγρης, Λαγός, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Πρόβατο, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος και Γουρούνι που αποτελούν και τη γνωστή δωδεκάδα του κινέζικου ζωδιακού.
Υπάρχουν 3 μύθοι που αφορούν στο γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα συγκεκριμένα ζώδια ως ζώδια της κινέζικης αστρολογίας και γιατί ο Ποντικός είναι το πρώτο κινέζικο ζώδιο:
Ο πρώτος μύθος λέει ότι ο Βούδας κάλεσε όλα τα ζώα να πάνε σ’ αυτόν πριν αποχωρήσει από τη Γη και μόνο τα συγκεκριμένα 12 εμφανίστηκαν για να τον αποχαιρετήσουν. Αυτός για να τα ανταμείψει έδωσεν το όνομά τους σε κάθε χρόνο, από κείνη τη στιγμή και στο εξής, ανάλογα με το ζώο και τη σειρά που έφτασε μπροστά του.
Ο δεύτερος αναφέρει ότι ο Βούδας κάλεσε όλα τα ζώα να τον συναντήσουν και ανάλογα με τη σειρά της άφιξής τους, θα ξεκινούσε την ονομασία της χρονιάς. Τη νύχτα πριν την αποχώρηση η γάτα συμφώνησε με το φίλο της ποντικό ότι όποιος ξυπνούσε πρώτος το επόμενο πρωί, θα ξυπνούσε και τον άλλο, ώστε να φύγουν μαζί. Ο ποντικός όμως αθέτησε την υπόσχεσή του, δεν ξύπνησε τη γάτα και έφυγε μόνος του. Όταν ξύπνησε η γάτα, η συνάντηση είχε ήδη τελειώσει και αυτό λένε είναι η αιτία που οι γάτες κυνηγούν και σκοτώνουν ποντίκια.
Ο τρίτος μύθος λέει ότι τα ζώα μάλωναν συνεχώς μεταξύ τους για το ποιό θα ήταν το πρώτο στον κύκλο του έτους. Ζητήθηκε λοιπόν από τους θεούς να αποφασίσουν κι αυτοί οργάνωσαν ένα διαγωνισμό. Όποιο ζώο θα κατάφερνε να διασχίσει πρώτο το ποτάμι και να περάσει στην απέναντι όχθη απ’ αυτό θα ξεκινούσε το έτος και ανάλογα με τη σειρά που θα έφταναν, θα έπαιρναν και τη θέση στο ζωδιακό. Μαζεύτηκαν λοιπόν όλα τα ζώα στην μια ακτή και πήδηξαν μέσα στο ποτάμι. Χωρίς όμως να το αντιληφθεί το βόδι, ο ποντικός πήδηξε πάνω στην πλάτη του. Πάνω λοιπόν που το βόδι ήταν έτοιμο να φτάσει πρώτο, ο ποντικός πήδηξε από πάνω του και κέρδισε την κούρσα. Το γουρούνι που ήταν πολύ τεμπέλικο κατέληξε τελευταίο.
Αυτή τη στιγμή διανύουμε τη Χρονιά του Δράκου με στοιχείο Νερό και Yang.
*Θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα σχετικά με την Κινέζικη Αστρολογία καθώς και Μηνιαίες προβλέψεις