Συμβουλευτική Αστρολογία – Πλανήτες και Τσάκρας

Δεν είμαι βέβαια σίγουρος πόσο για το δυτικό άνθρωπο είναι εύκολο

από το Β. Παπαδολιά

Όπως αναφέραμε με την έναρξη των άρθρων μας για τη Συμβουλευτική Αστρολογία, σκοπός του κλάδου αυτού της Αστρολογίας δεν είναι να μας δώσει έτοιμες λύσεις για το πώς δουλεύει το ωροσκόπιο μας και να προβλέψει με μηχανιστική ακρίβεια τι θα συμβεί στη ζωή μας, αλλά το να «εκπαιδεύσει» τον «πελάτη» στο να χρησιμοποιεί ο ίδιος το ωροσκόπιο του σαν εργαλείο, ώστε μέσα από αυτό να έρθει σε επαφή με τα δικά του πρότυπα ζωής, τις δικές του συμφωνίες και τις δικές του «προκαταλήψεις».

Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κατορθώσει να δημιουργήσει για τη ζωή του ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να δίνει νόημα σε όσα του συμβαίνουν, ακόμη κι αυτά που με μια πρώτη ματιά δε φαίνονται λογικά. Η διαδικασία αυτή νοηματοδότησης της ζωής θα επιτρέψει την απελευθέρωση ενός μεγάλου μέρους ψυχικού δυναμικού, που αναλώνεται σε φόβο, άγχος και στρες και θα επιτρέψει στον άνθρωπο να θεραπεύσει από μόνος του κάποιες πληγές του ή τουλάχιστον θα μπορέσει να διαθέσει περισσότερη ψυχική ενέργεια και να αφοσιωθεί περισσότερο στο να λύσει κάποια προβλήματα με τη βοήθεια των ειδικών εκείνων που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να τον βοηθήσουν.

Έτσι από κάποιο σημείο και μετά η Συμβουλευτική Αστρολογία είναι δυνατόν να γίνει και Θεραπευτική Αστρολογία, εφόσον όμως ασκείται από ανθρώπους που γνωρίζουν ζητήματα ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας ή/και εναλλακτικής θεραπείας. Σίγουρα πάντως όχι από μας τους απλούς αστρολόγους, που έχουμε άποψη για το συμβουλευτικό χαρακτήρα της αστρολογίας και το ρόλο της στην αυτογνωσία, δεν έχουμε όμως την απαιτούμενη εκπαίδευση να διαχειριστούμε ψυχολογικά θέματα των πελατών μας.

Εκείνο που μπορούμε όμως στα πλαίσια του διαφωτιστικού μας ρόλου να κάνουμε ως αστρολόγοι – αρθρογράφοι – συγγραφείς είναι να αναδείξουμε τι σημαίνει Συμβουλευτική Αστρολογία αλλά και να αναδείξουμε κάποιες πρακτικές τεχνικές, που είναι δυνατόν να βοηθήσουν τους πελάτες μας στην καθημερινότητα τους. Μία τέτοια τεχνική, που συναντιέται συχνά στην αστρολογική βιβλιογραφία είναι η σύνδεση των αστρολογικών συμβόλων με τα ενεργειακά κέντρα του οργανισμού μας και η προσπάθεια γι’ αυτό που λέμε Eνεργειακή Κάθαρση.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν διαβάσει κάτι τέτοιο ως τώρα, οι ανατολικές παραδόσεις της Ινδίας ισχυρίζονται ότι στον οργανισμό μας υπάρχει μία πληθώρα ενεργειακών κέντρων, τα επτά ισχυρότερα εκ των οποίων είναι γνωστά ως τα Επτά Τσάκρας. Τα κέντρα αυτά έχουν γίνει πολύ της μόδας από τη δεκαετία του ’60 και μετά στις σχολές που ασχολούνται με τη Γιόγκα και το Διαλογισμό και υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού που έχουν σα σκοπό να «καθαρίσουν» αυτά τα κέντρα, με σκοπό η συμπαντική ενέργεια να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα από το σώμα μας.

Δεν είμαι βέβαια σίγουρος πόσο για το δυτικό άνθρωπο είναι εύκολο να προχωρήσει στον οραματιστικό διαλογισμό αυτών των σχολών, προκειμένου να ενεργοποιήσει αυτά τα κέντρα, γι’ αυτό στην παρουσίαση του παρόντος άρθρου θα προσπαθήσουμε να μην μπούμε στην ποσειδώνια λογική του οραματισμού.

Πιστεύω προσωπικά ότι καθένας από μας είναι δυνατόν να νιώσει το λεγόμενο «μπλοκάρισμα» των κέντρων του με ένα καθαρά πρακτικό τρόπο, τέτοιο που να μη χρειάζεται ούτε «ομ» για να συγκεντρωθεί και να αφοσιωθεί στο κέντρο του, ούτε άλλες τεχνικές ποσειδώνιας προέλευσης. Το πιο συχνό ίσως μπλοκάρισμα είναι αυτό που νιώθει ο καθένας από μας στο λεγόμενο ιερό κέντρο, δηλαδή το σημείο της «ουράς» μας, αυτής που είχαμε ίσως κάποτε, αν πράγματι καταγόμαστε από τους πιθήκους.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από μας θα γνωρίζουν τι σημαίνουν νυκτερινοί πόνοι σε αυτό το σημείο, όταν έχουμε περάσει μία μέρα γεμάτη άγχος και τι σημαίνει να σηκώνεσαι τη νύχτα σφαδάζοντας από τους πόνους σε αυτό το σημείο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική γιόγκα για να καταλάβει λοιπόν κανείς τι σημαίνει μπλοκάρισμα στο ιερό κέντρο. Και όσοι έχουν περάσει από μία διαδικασία αυτοπαρατήρησης θα έχουν βρει ότι ο μόνος τρόπος να «ανακουφιστεί» αυτό το κέντρο, είναι με τα πόδια ανοικτά είτε ύπτια είτε σε βαθύ κάθισμα με σκοπό να εκτονωθεί η δυσάρεστη πίεση που υπάρχει μέσα μας.

Η ενεργειακή κάθαρση αυτού του κέντρου λοιπόν περνάει καταρχήν από την σωματική του κάθαρση. Πριν μπούμε σε λογικές αιθερικής ενέργειας και άλλων μη υλικών πεδίων, η σωματική υγεία και κάθαρση αυτού του κέντρου είναι σημαντική, γιατί λειτουργεί όπως και σε όλα τα κέντρα αμφίδρομα στην ψυχική μας υγεία. Ένα καθαρό ιερό κέντρο, μας δίνει και μία αίσθηση σιγουριάς όλη την ημέρα, ενώ ένας συνεχής πόνος ή βάρος, μας αποπροσανατολίζει από όλη την καθημερινότητα.

Αστρολογικά δεν είναι τυχαίο ότι το κέντρο αυτό έχει συνδεθεί με γήινους πλανήτες. Και κυρίως τον Κρόνο. Είναι ο πλανήτης βάση του οργανισμού μας και αυτός που στρεσάρει, αλλά και προκαλεί εκκαθάριση των παλιών πραγμάτων από τη ζωή μας. Δεν είναι αστείο να πούμε ότι η κάθαρση του ιερού κέντρου είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική, όταν συνοδεύεται από εσωτερική κάθαρση από πράγματα που δε θέλουμε πια ή μας είναι άχρηστα. Ακόμη κι όταν σωματικά αποφασίζουμε να ανακουφίσουμε αυτό το κέντρο, είναι πολύ χρήσιμο να δημιουργούμε νοητικές εικόνες από πράγματα άχρηστα που δε χρειαζόμαστε πια και θέλουμε να απαλλαγούμε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αρκετοί από μας διαλέγουμε την πρωινή στιγμή της κάθαρσης για να βάλουμε σε μία πρώτη σειρά τις σκέψεις της ημέρας, ενώ άλλοι αδυνατούν να το πράξουν, αν πρώτα δεν έχουν περάσει πρώτα από τη συγκεκριμένη πρωινή διαδικασία.

Το επόμενο κέντρο που μας ενδιαφέρει πηγαίνοντας από κάτω προς τα πάνω είναι το λεγόμενο σεξουαλικό κέντρο. Το πιο παρεξηγημένο από όλα και το πιο μεγάλο θύμα εκμετάλλευσης. Το σεξουαλικό μας κέντρο ίσως να μη γνωρίζουμε ότι δεν έχει χρήση αποκλειστικά σεξουαλική. Είναι το σημείο εκείνο της ενέργειας του «δούναι» και «λαβείν» στην καθημερινότητα μας για να επιτύχουμε τους σκοπούς της επιβίωσης. Το χρήμα για παράδειγμα και ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε συνδέεται με αυτό το κέντρο. Το πόσο μοιραζόμαστε τα υπάρχοντα μας, ο τρόπος που πάμε να πείσουμε τους άλλους να πάνε με τα νερά μας, η πονηριά, η τσαχπινιά, αλλά και η αφοσίωση στο σύντροφο την ώρα της μάχης είναι στοιχεία αυτού του κέντρου.

Το έχουν συνδέσει άλλοτε με τον Άρη, άλλοτε με τον Πλούτωνα κι άλλοτε με τη Σελήνη. Ίσως έχει τμήματα από όλα αυτά τα στοιχεία, το σίγουρο είναι όμως ότι το κέντρο αυτό συνδέεται με το αρχέτυπο της «Πόρνης». Το αρχέτυπο αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη σεξουαλική δράση, αλλά γενικά με το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να «ξεπουληθούμε» στη ζωή μας για να πετύχουμε το χρήμα, τα υλικά αγαθά ή τη σεξουαλική απόλαυση. Η κάθαρση αυτού του κέντρου (στην οποία ίσως έχουν μάθει από μάνα σε κόρη να είναι πιο ευαίσθητες οι γυναίκες) δεν είναι κάθαρση μόνο για λόγους υγείας. Συμβολίζει γενικότερα το πόσο «καθαρή στάση» θέλουμε να έχουμε απέναντι στους άλλους, το πόσο «αγνά» μέσα είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε για να πείσουμε.

Η κάθαρση αυτού του κέντρου λοιπόν ακόμη κι αν γίνεται στα πλαίσια ενός απλού λουτρού είναι καλό να συνοδεύεται από αντίστοιχες σκέψεις και προβληματισμούς. Για το πόσο θέλουμε στη ζωή μας να κρατάμε κάποιες ηθικές αρχές, αρχές κυρίως σε σχέση με την κόσμια συμπεριφορά, την αξιοπρεπή στάση και την τήρηση ορίων στο μέχρι πού δίνουμε και πόσα ζητάμε από τους άλλους να κάνουν για μας.

Το τρίτο κέντρο ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω είναι το κέντρο του ηλιακού πλέγματος. Το κέντρο του ηλιακού πλέγματος έχει συνδεθεί αστρολογικά κυρίως με τον Ήλιο. Όχι όμως με τον γενναιόδωρο Ήλιο της φιλεύσπλαχνης συμπεριφοράς, αλλά κυρίως με τον Ήλιο της εσωτερικής ταυτότητας, της φιλοδοξίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης . Το κέντρο του ηλιακού πλέγματος λοιπόν είναι το κέντρο της δικής μας αυτοεκτίμησης. Αυτό που μας λέει, αν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας σε μία κατάσταση (δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο φόβος, όσο και η ικανοποίηση «χτυπάνε» στο ίδιο σημείο, στον αφαλό κοντά στο στομάχι). Το κέντρο αυτό μας βγάζει έξω από την ομάδα, από την αγέλη (όπου χρησιμοποιούμε κυρίως το δεύτερο κέντρο) και μας λέει, αν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Μπλοκάρισμα αυτού του κέντρου σημαίνει συνήθως πόνοι και αντιδράσεις στο σημείο, αυτό, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δίαιτα ως στρατηγική «καθαρής» τροφής συνδέεται τόσο με την ενεργειακή καθαρότητα αυτού του κέντρου, όσο και με τη δική μας αυτοεκτίμηση. Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι «φορτώνουμε» αυτό το κέντρο με κάθε είδους τροφή, όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε επαρκείς, ενώ αντίθετα, όταν νιώθουμε αυτοεκτίμηση, επιλέγουμε τι βάζουμε στο στομάχι μας.

Θα ήταν λοιπόν στα πλαίσια της κάθαρσης αυτού του κέντρου σημαντικό να δώσουμε σημασία στη διατροφή μας, όχι για λόγους υγείας μόνο, όπως αναφέρεται στα διάφορα διαιτολογικά πονήματα, αλλά ενθυμούμενοι κάθε φορά, ότι κάθε μπουκιά που βάζουμε στο στόμα μας, λέει (ή δε λέει) κάτι για την αυτοεκτίμηση μας. Κι αν σεβόμαστε τον εαυτό μας πραγματικά, πρέπει να γίνουμε και επιλεκτικοί σε αυτό που ονομάζουμε «διατροφή» μας.

Με το κέντρο του ηλιακού πλέγματος θα κλείσουμε το πρώτο μέρος αυτής της παρουσίασης, για να επανέλθουμε με τα υπόλοιπα κέντρα σε επόμενη δημοσίευση.

Δείτε επίσης

Το ωροσκόπιο ως ενεργειακός δείκτης

Το ωροσκόπιο ως δείκτης ελευθερίας και αυτοπραγμάτωσης

Η Αστρολογία και το Προσωπικό μας Συμβόλαιο Ζωής

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved