Αστρομετεωρολογία: Ο πρόδρομος της επιστημονικής Αστρολογίας

H Αστρολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να έχει εφαρμογές σε ποικίλους τομείς της ζωής

Η μομφή που δέχεται μονίμως η αστρολογία από την επιστήμη είναι ότι στερείται επιστημονικών αποδείξεων. Βέβαια οι περισσότεροι αγνοούν ότι πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει από το 1950 και μετά, όχι μόνον από αστρολόγους με επιστημονική παιδεία αλλά και από ερευνητές επιστήμονες, κάποιοι από τους οποίους ξεκίνησαν για να αποδείξουν ότι η Αστρολογία είναι απάτη αλλά κατέληξαν στο... εντελώς αντίθετο συμπέρασμα! Ενδεικτικά αναφέρω τους R.Hand (μαθηματικός), M.Gauquelin (στατιστικολόγος), B.Meridian (οικονομέτρης), J H Nelson (μηχανικός επικοινωνιών) R Sheldrake (βιοχημικός).

Όταν ο καιρός ήταν μια (ακόμη) υπόθεση της Αστρολογίας

Ωστόσο, αυτό που ίσως είναι άγνωστο και στους ίδιους τους αστρολόγους, είναι ότι τον 17ο αιώνα είχε γίνει μια πρώτη απόπειρα στατιστικής απόδειξης της αστρολογίας από τον Άγγλο αστρολόγο John Goad, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο και διετέλεσε διευθυντής Πολυτεχνικής Σχολής. Ο J Goad έγραψε διάφορα έργα, αλλά το κυριότερο είναι το «Astro-Meteorologia», που εκδόθηκε το 1686, ένα έτος πριν την έκδοση του κορυφαίου έργου του Νεύτωνα, «Principia». Σε αυτό εξετάζεται η επίδραση των πλανητικών όψεων στη διαμόρφωση του καιρού. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά είναι ένα πεδίο στο οποίο έχουμε εννέα προβλέψεις καιρού από τον Κέπλερ, τον σπουδαίο αστρονόμο αλλά και αστρολόγο. Ο Κέπλερ στηριζόμενος στους νόμους της ουράνιας μηχανικής ήταν σε θέση να υπολογίζει τις πλανητικές θέσεις και όψεις των πλανητών και βάσει των αρχαίων νόμων περί αστρομετεωρολογίας να κάνει επιτυχείς προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα σε μία εποχή που η μετεωρολογία ήταν ακόμη άγνωστη.

Ο Goad χρησιμοποιώντας την στατιστική ανάλυση στις αστρολογικές μελέτες του, ήταν ουσιαστικά ένας πρόδρομος της επιστημονικής αστρολογίας.

Λόγω της έλλειψης οργανωμένων αρχείων με μετεωρολογικές μετρήσεις (θερμοκρασία-υγρασία-ταχύτητα ανέμου) μπήκε στη διαδικασία να κρατήσει για 30 χρόνια ένα ημερήσιο μετεωρολογικό ημερολόγιο για την πόλη του Λονδίνου. Στη συνέχεια έκανε διάφορους συσχετισμούς με τις πλανητικές θέσεις και άρχισε να κάνει στατιστικές συσχετίσεις με τα μετεωρολογικά του δεδομένα. Βέβαια η στατιστική ήταν ακόμη στα σπάργανα και ελάμβανε υπόψη του μόνο όσους συσχετισμούς ήταν μεγαλύτεροι από 50%. Διαπίστωσε ότι έχουμε υγρό καιρό στις περισσότερες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου και όχι κατά την Νέα Σελήνη. Επίσης παρατήρησε ότι βροχοπτώσεις παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της Πανσελήνου το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο και μάλιστα 4 ώρες πριν την Πανσέληνο. Μια παλαιά δοξασία ήθελε τον πλανήτη Ερμή να κυβερνά τους ανέμους, αλλά για την περιοχή του Λονδίνου αποδείχτηκε ότι ο πλανήτης αυτός μάλλον κυβερνά τη βροχή. Η συσχέτιση Κρόνου και Άρη μας δίνει καταιγίδες και αστραπές. Μάλιστα στην μελέτη του σημείωσε ότι όταν αυτοί οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε όψη ακριβείας 30 μοιρών τότε έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα παρατήρησε ότι έχουμε χιόνια δέκα ημέρες μετά την ακριβή σύνοδο Ηλίου-Κρόνου.

Μετά τον θάνατο του το έργο του ξεχάστηκε από την επιστημονική και αστρολογική κοινότητα. Η αναβίωση του έργου του έγινε πού αργότερα από τον λόρδο Morrison, o οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Zodkiel καιγια 30 χρόνια εξέδιδε το Zodkiel Almanac, με αστρομετεωρογικές προβλέψεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Morrison ήταν πλοίαρχος του βρετανικού στόλου. Άξιος συνεχιστής του ήταν ο γιατρός Alferd Pearce, που έκανε αστρομετεωρολογικές μελέτες για 50 χρόνια και τα αποτελέσματα της έρευνας του ήταν το υλικό του βιβλίου του «Text of Astrology» 1889.που είναι ίσως η καλύτερη επιτομή της αστρομετεωρολογίας.

Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα ο G.J. McCormack συνέχισε την σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε μετεωρολογικό συνέδριο το 1963.

Σήμερα κάποιοι αστρολόγοι επιχειρούν αστρομετεωρολογικές προβλέψεις και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αλλά κανείς πλέον δεν τους δίνει σημασία, μιας και με τα καιρικά φαινόμενα ασχολείται αποκλειστικά πλέον ένας ξεχωριστός επιστημονικός κλάδος, η Μετεωρολογία. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως η Αστρολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να έχει εφαρμογές σε ποικίλους τομείς της ζωής.

*Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον δικό σου αστρολογικό χάρτη; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ!*

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved