Η Αστρολογία στην υπηρεσία της εξουσίας: Η Ρωμαϊκή περίοδος, μέρος Β΄

Κατά την διάρκεια του 1ου αιώνα μ. Χ η αστρολογία έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και όλοι... έτρεχαν να μάθουν τι τους λένε τα αστέρια.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν κρατικοδίαιτοι μάντεις, γνωστοί σαν χρησμολόγοι, που έδιναν ερμηνείες οιωνών στους συγκλητικούς, που μάλιστα φυλάσσονταν στα επίσημα αρχεία του κράτους. Κατά την διάρκεια του 1ου αιώνα μ. Χ η αστρολογία έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και όλοι... έτρεχαν να μάθουν τι τους λένε τα αστέρια.

Ωστόσο, σε επίπεδο κορυφής η τιμωρία όσων δεν κατάφερναν να επιτύχουν στις προβλέψεις τους και θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο τσαρλατάνοι, ήταν πολύ σκληρή.

Ο Τιβέριος, ήταν ο ίδιος αστρολόγος και διδάχτηκε την τέχνη από τον φιλόσοφο Θρασύλλο, όταν ήταν αυτοεξόριστος στη Ρόδο.

Ο Θράσυλλος είχε συγγράψει το αστρολογικό βιβλίο Pinax και ήταν ένας από τους «master» της εποχής του, ο οποίος κέρδισε τελικά και την θέση του αυτοκρατορικού αστρολόγου ύστερα όμως από μια πολύ επικίνδυνη δοκιμασία.

Ο Τιβέριος τον κάλεσε στο σπίτι του και τον ρώτησε τι προβλέπει για τον εαυτό του. Ο Θράσυλλος, αφού συμβουλεύτηκε το ωροσκόπιο του χλώμιασε και του είπε «βρίσκομαι σε τεράστιο κίνδυνο». Αυτή η εκτίμηση ήταν που του έσωσε τη ζωή και τον έχρισε επίσημο σύμβουλο του μετέπειτα αυτοκράτορα, αφού ο Τιβέριος περνούσε από το ίδιο τεστ κάθε αστρολόγο, σχεδιάζοντας στα σοβαρά τον θάνατο του. Κι όσοι δεν το έβλεπαν στο ωροσκόπιο τους, κατακρημνίζονταν στο δρόμο της επιστροφής από έναν υπηρέτη του, ως ανίκανοι ή απατεώνες.

Αποδεικτικά στοιχεία για την στρατιωτική χρήση της Αστρολογίας στη Ρώμη χρονολογούνται από το 87 π. Χ, τότε που το πτώμα του Gnaius Octavius, αντιπάλου των στρατηγών Gaius Marius και Lucius Cornelius Cinna, βρέθηκε με «το αστρολογικό διάγραμμα που τον παρέσυρε στο θάνατο του». Επίσης ο Σύλλας, ο κατακτητής και καταστροφέας των Αθηνών, πέτυχε να ολοκληρώσει τα απομνημονεύματα του πριν πεθάνει, λαμβάνοντας υπόψη του τη συμβουλή ενός αστρολόγου.

Ο Σουητώνιος, χρονογράφος των βίων των Καισάρων έχει διασώσει πολλά από τα αστρολογικά «παραπολιτικά» της εποχής, όπως για παράδειγμα την περίπτωση του Αυγούστου.

Ο Αύγουστος και ο Αγρίππας, περνώντας από την Απολλωνία επισκέφτηκαν τον αστρολόγο Θεογένη για να τον συμβουλευτούν σε σχέση με το πολιτικό και στρατιωτικό μέλλον τους. Πρώτος πήγε ο Αγρίππας, στο οποίο η πρόβλεψη ήταν γεμάτη από καλοτυχία. Ο Αύγουστος, νόμιζε ότι η πρόβλεψη για αυτόν δεν θα ήταν ευνοϊκή και ντράπηκε να αποκαλύψει την ημερομηνία της γέννησης του. Μετά από μεγάλο δισταγμό και «στενό μαρκάρισμα» από τους άλλους δύο, την έδωσε. Ο Θεογένης αφού διάβασε το ωροσκόπιο του, γονάτισε μπροστά του. Αυτή η κίνηση γέμισε τον Αύγουστο με πίστη στην μοίρα του, μέχρι που δημοσιοποίησε το ωροσκόπιο του και έκοψε ασημένιο νόμισμα με την μορφή του Αιγόκερω, του Ηλιακού ζωδίου του.

Ένας ακόμη θιασώτης της αστρολογίας ήταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 193-211 μ Χ και ο οποίος ως Κριός με Σελήνη στην Παρθένο... εξάντλησε τις τάσεις των δύο ζωδίων!

Αποκαλώντας τον εαυτό του Invictus, κατασκεύασε ένα ιερό για τους επτά πλανήτες, γνωστούς ως «Septizonia», με τον ίδιο να τοποθετείται ως Ήλιος ανάμεσα τους.

Παράλληλα, είχε ζωγραφίσει το ωροσκόπιο του στην οροφή των δωματίων του ανακτόρου του, φροντίζοντας όμως ο ωροσκόπος να βρίσκεται σε διαφορετικό ζώδιο σε κάθε δωμάτιο, για να μην μπορεί κανείς να κάνει τους υπολογισμούς του, ιδίως αναφορικά με το θάνατο του!

Και κάτι τελευταίο, που σίγουρα μας ενδιαφέρει, είναι το ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος επέλεξε τον τόπο και τον χρόνο των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από εξονυχιστικές αστρολογικές έρευνες των συμβούλων του...

Διαβάστε επίσης:

Η Αστρολογία ως πολιτικό όπλο - Η μάχη του αυτοκράτορα Δομιτιανού με τη μοίρα του


Η ανάπτυξη της Αστρολογίας στο Βυζάντιο

Τα 14 ερωτήματα της Γκεστάπο προς τους αστρολόγους




©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved