Χείρων: Αποδεχόμενοι τη σκοτεινή πλευρά μας
Η σκοτεινή πλευρά μας, που σαν το παιδί, όταν είναι πληγωμένη, δε στρέφεται εσωτερικά, αλλά κοιτάει να πληγώσει και τους άλλους.
Ο Χείρωνας είναι ένας σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1977 και από αυτή την άποψη η βιβλιογραφία που τον αφορά θυμίζει λίγο τα αστρολογικά βιβλία της δεκαετίας του ’60 όταν μιλούσαν για τον Πλούτωνα. Οι αστρολόγοι τον αντιμετωπίζουν σήμερα από πολλές οπτικές γωνίες. Άλλοι τον θεωρούν πλανήτη και του αποδίδουν και ζώδιο που κυβερνά, άλλοι τον εντάσσουν στην εσωτερική αστρολογία μαζί με άλλους αστεροειδείς, άλλοι τον θεωρούν απλά αστεροειδή που μαζί με τους άλλους αστεροειδείς συμπληρώνει απλά τις ερμηνείες των όψεων των βασικών πλανητών.
Από τους περισσότερους συγγραφείς, ο Χείρωνας παρουσιάζεται σαν ένα σημείο στο χάρτη που μας δείχνει τα εσωτερικά μας τραύματα. Είναι τα σημεία εκείνα που αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε με τη λογική και αντιδρούμε σπασμωδικά. Είναι τα λεγόμενα μπλοκαρίσματα, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε. Συμβολικά ο Χείρωνας συνδυάζει ιδιότητες Κρόνου και Ουρανού. Κρόνου γιατί η θέση του Χείρωνα μας δείχνει αδυναμίες που προσπαθούμε να κρύψουμε από τους άλλους, που δε θέλουμε να τις ξέρουν. Και άμυνες, όταν κάποιος πάει να αγγίζει αυτό το σημείο μας. Ουρανού, γιατί ακριβώς πάνω στο σημείο που προσπαθούμε να προστατεύσουμε συνήθως πέφτουν (ή νιώθουμε να πέφτουν) οι προβολείς οι προβολείς της δημοσιότητας.
Με λίγα λόγια ο συνδυασμός Κρόνου και Ουρανού δείχνει το σημείο που, παρόλο που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να το προστατεύσουμε – αυτό βγαίνει στη φόρα και γίνεται γνωστό.
Ο συνδυασμός των παραπάνω ιδιοτήτων μας δίνει κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εκδήλωση του Χείρωνα. Μας δείχνει τα σημεία αυτά που ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας, πότε μας προδίδει ο ίδιος ο εαυτός μας, πότε κάνουμε τις λεγόμενες «γκάφες», πότε μας «ξεφεύγουν» λόγια, πότε πληγώνουμε κάποιον άθελα μας. Δείχνει την εσωτερική σύγκρουση του Ουρανού, που προσπαθεί να διασπάσει τις άμυνες του Κρόνου.
Οι περισσότεροι από μας ταυτιζόμαστε είναι αλήθεια περισσότερο με την πλευρά του Κρόνου κι έτσι έχει βγει η φήμη ότι ο Χείρωνας δείχνει τις αδυναμίες μας, τις «τρύπες» της άμυνας του Κρόνου. Υπάρχουν και άνθρωποι όμως που ταυτίζονται με την πλευρά του Ουρανού και σπάνε επίτηδες τα όρια του Κρόνου. Αυτή η πλευρά του Χείρωνα είναι η πλευρά του τυχοδιώκτη. Του ανθρώπου εκείνου, που δεν αναγνωρίζει κρόνια τάξη και, όπου τη βρίσκει, αρέσκεται να την καταρρίπτει.
Την πλευρά αυτή του Χείρωνα την είδαμε τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα με τη σύνοδο Ποσειδώνα Χείρωνα. Το παραμύθιασμα του κόσμου με το θέμα του New Age και τις υψηλότατες απολαβές που έχουν καταφέρει να πάρουν πολλοί από μας που κινήθηκαν ευκαιριακά στο χώρο. Ομοίως παρατηρήσαμε και την «μυθολογία» της κοινής προσπάθειας που κατέληγε κάθε φορά (ο Χείρωνας ακολουθεί τον Ποσειδώνα) σε κάποιον από την ομάδα να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος του την κατάσταση.
Ο Χείρωνας λοιπόν μας δείχνει και μία σκοτεινή μας πλευρά. Η πλευρά εκείνη που σαν το παιδί, όταν είναι πληγωμένη, δε στρέφεται εσωτερικά, αλλά κοιτάει να πληγώσει και τους άλλους.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως ο Χείρωνας είναι εκπαιδευτής εσωτερικών πολεμιστών. Μας μαθαίνει να αποδεχόμαστε τη σκοτεινή πλευρά, είτε αυτό σημαίνει να την ενστερνιζόμαστε, είτε αυτό σημαίνει να προσπαθούμε να τη θεραπεύουμε. Υπό μία έννοια θα λέγαμε ότι είναι το σύγχρονο σύμβολο του Μάγου, που μέσω των θεραπευτικών τεχνικών προσπαθεί να θεραπεύσει όπως γινόταν με τους Μάγους στις πρωτόγονες κοινωνίες. Η προσέγγιση του Χείρωνα πάντως είναι βιωματική κι όχι νοητική. Κατανοεί κανείς τη σκοτεινή πλευρά του με τον να μπαίνει σε καταστάσεις που αντιδρά αυτόματα, χωρίς χρόνο να σκεφτεί, και βλέπει πώς αντιδρά το ίδιο του το σώμα με τις μνήμες που έχει.
Το βιωματικό θέατρο, η συστημική αναπαράσταση, τα ψυχολογικά παιχνίδια, η επίδραση των κρυστάλλων, ζητήματα που δεν εξηγείται η επίδραση τους με τη λογική εμπεριέχονται στην προσέγγιση του Χείρωνα και είναι λογικό, καθώς ο Κρόνος δεν επιτρέπει μία τελείως θεωρητική Ουράνια προσέγγιση των πραγμάτων. Από αυτή την άποψη ο Χείρωνας «γειώνει» τους αστρολόγους, αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την ψυχολογία.
Από πλευράς ζωδίων ο Χείρωνας συνδέεται άλλοτε με την Παρθένο κι άλλοτε με τον Τοξότη. Είναι ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι τελικά τα δύο ζώδια περιγράφουν τις δύο πλευρές που περιγράψαμε πιο πάνω. Για κάποιους η απόδοση του Χείρωνα σε κάποιο ζώδιο δεν είναι πάντως απαραίτητη για να γίνει ερμηνεία του.
Ενδιαφέρον για μας τους αστρολόγους έχει επίσης και η άποψη ότι ο Χείρωνας σε πολλούς χάρτες δείχνει το timing ενασχόλησης με θεραπευτικά ζητήματα αλλά και με την ίδια την αστρολογία (κάτι που μπορούν να πειραματιστούν και οι αναγνώστες, ανατρέχοντας στην εποχή που πρωτοασχολήθηκαν με αυτήν).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης έχει και η μελέτη των επιστροφών του Χείρωνα ως προς τη γενέθλια θέση του, ζήτημα που θα εξετάσουμε όμως σε κάποια επόμενη δημοσίευση.