Η Εστία (Vesta) στο ωροσκόπιο

Η σύνδεση της Εστίας με τον Αιγόκερω γίνεται

Από τον Δρ. Χρήστο Παΐζη


Α. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Είναι πρωτότοκη κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή του Δία, του Ποσειδώνα, του Πλούτωνα, της Ήρας και της Δήμητρας. Έμεινε παρθένος σ’ όλη της τη ζωή – σ’ αυτό μοιάζει με την Αρτέμιδα – και είχε συνδεθεί με την προστασία της οικίας, γι’ αυτό και σε όλα τα σπίτια είχαν στο κέντρο το βωμό της, όπου πάντα έκαιγε φωτιά. Στο ναό της υπήρχαν συνεχώς κόρες που αγρυπνούσαν να μη σβήσει ποτέ η φωτιά της, οι περίφημες «Εστιάδες» (ο Γρυπάρης είχε γράψει – εμπνευσμένος απ’ αυτές – το περίφημο ποίημα του «Εστιάδες») και εθεωρείτο ένδειξη μεγάλης κακοτυχίας και χείριστος οιωνός το να σβήσει η φωτιά της. Η λατρεία της Εστίας γίνονταν «εν κρυπτώ και απαραβύστω» όπως κατά λέξη εύστοχα γράφει ο Γράβιγκερ στο β’ τόμο της «Επιστημονικής Αστρολογίας» του οι ιέρειες που έπαιρναν μέρος στα μυστήρια της Θέας Εστίας κρατούσαν πάντα κλειστό το στόμα τους για όλα τα δρώμενα στα μυστήρια. Όλη αυτή η μυστικότητα γύρω από τη θεά Εστία είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτή, σε αντίθεση με τις άλλες θεότητες του ελληνικού Πανθέου. Ο Απόλλων και ο Ποσειδώνας ήθελαν ερωτική ένωση μ’ αυτή, αλλά αυτή αντιστάθηκε και δεν ενέδωσε στις παρακλήσεις τους και ετέθη υπό την προστασία του Δία και, όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη «Θεογονία» ορκίσθηκε «παρθένος έσεσθαι», ότι θα μείνει δηλαδή παρθένα. Οι αρχαίοι τη συνέδεαν με το «κέντρο» κάθε χώρου είτε αυτός ήταν σπίτι, ναός, κοινωνία, πόλη, κράτος, η Γη ολόκληρη. Οι ποιητές τη θεωρούσα «βάση της οικογένειας» και «μεγάλη μητέρα». Αστρολογικά έχει συνδεθεί με το ζώδιο του Αιγόκερω, το ζώδιο του Κρόνου και, μην ξεχνάμε, η Εστία είναι κόρη του Κρόνου.

Β. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ

Η σύνδεση της Εστίας με τον Αιγόκερω γίνεται για τους εξής λόγους:



α. Η Εστία, όπως προαναφέραμε, είναι κόρη του Κρόνου και ο Αιγόκερως το ζώδιο του Κρόνου.



β. Ο Αιγόκερως είναι κατ’ εξοχήν ζώδιο της Γης, το ζώδιο που κατ’ εξοχήν συνδέεται με τον «άξονα της Γης – Αιγόκερως και Καρκίνος συγκροτούν τον άξονα της Γης – και η Εστία, μην ξεχνάμε είχε ταυτισθεί με τη Γη και την αποκαλούσαν οι ποιητές και «Γαία μήτερ» και «Γην μητέρα, υμένην εν αιθέρι» (Ευρυπίδης).



γ. Ο Αιγόκερως συνδέεται με το 10ο οίκο, την κορυφή του ζωδιακού, το πιο σημαντικό ίσως σημείο του ωροσκοπίου, σημείο που δε συνδέεται μόνο με την «καριέρα» ή το «κοινωνικά διαμορφωμένο Εγώ», όπως δέχεται η κλασική Αστρολογία – όχι εσφαλμένα – αλλά πρωτίστως είναι το σημείο εκείνο που συνδέεται μ’ αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν «Ειμαρμένη», το «πεπρωμένο», αν δεν ακούγεται πολύ φαταλιστικά...



Η θεά Εστία, όντας το «κέντρο» κάθε χώρου, είναι φυσικό να συνδεθεί με το ζώδιο εκείνο που υποδηλώνει το «κέντρο» κάθε δραστηριότητας, τον κεντρικό πυρήνα κάθε ωροσκοπίου και, κατ’ επέκταση, κάθε δημιουργήματος (μιας και το ωροσκόπιο είναι το αρχιτεκτονικό σχέδιο, η αρχιτεκτονική δομή κάθε δημιουργήματος, όπως έλεγε και ο μεγάλος Γερμανός αστρολόγος Lefeldt «το ωροσκόπιο είναι το αρχιτεκτονικό θεϊκό σχέδιο για την κατασκευή του ανθρώπου»).



δ. Η εστία είχε συνδεθεί με την αγνότητα και η αγνότητα προϋποθέτει ασκητισμό, πειθαρχία και αυτοκυριαρχία, ιδιότητες που κατ’ εξοχήν συνδέονται με το ζώδιο του Αιγόκερω.



ε. Ο Αιγόκερως είναι το ζώδιο που συνδέεται με αίγα Αμάλθεια, που έθρεψε το Δία στο όρος Δίκτης, άρα το ζώδιο αυτό έχει μια «σύνδεση» με το Δία (το γιατί ο Δίας όμως έχει «πτώση» σ’ αυτό το ζώδιο, δεν μπορούμε να το θίξουμε σ’ αυτή τη στήλη). Η Εστία πάλι, όπως είπαμε, βρήκε καταφύγιο στο Δία και τέθηκε υπό την προστασία του.



στ. Ο Αιγόκερως ως ζώδιο συνδέεται με τη διάρκεια και το χρόνο, η Εστία συνδέεται κι αυτή με τη διάρκεια μιας και είναι η «αιώνια φλόγα» που, αν σβήσει, σβήνουν τα πάντα. Όπως ο Αιγόκερως ως το κατ’ εξοχήν ζώδιο των θεσμών μέσα σ’ αυτούς – τους θεσμούς – διαφυλάσσει ό,τι κατακτήθηκε έτσι και η Εστία με τη φλόγα της διαφυλάσσει ό,τι υπάρχει.



ζ. Η Εστία συνδέεται κατ’ εξοχήν με «βαριά μυστικά» και μεγάλα μυστήρια. Μην ξεχνάμε πως το κατ’ εξοχήν ζώδιο του μύστη – το ’χουμε γράψει και σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού «το πιο μυστηριώδες ζώδιο», όπως γράφει η Μπέϊλη. Ο μύστης – ιεροφάντης Αιγόκερως αρχετυπικά συνδέεται τέλεια με την ιέρεια πάναγνη Εστία.



η. Η Εστία, θεά του καθήκοντος, μιας και υποχρέωση έχει συνεχώς να «φωτίζει» γιατί μόνο αυτή μπορεί να εμποδίσει το σκοτείνιασμα του κόσμου, συνδέεται κατ’ εξοχήν με το ζώδιο του καθήκοντος, τον Αιγόκερω.



θ. Η Εστία είχε φιλικές σχέσεις με τη Δήμητρα, η οποία αστρολογικά συνδέεται με το ζώδιο της Παρθένου, ζώδιο επίσης γήινο και φιλικό με το ζώδιο του Αιγόκερω.



ι. Τέλος η Εστία συνδέεται με έλεγχο και διαχείριση των συναισθημάτων, χαρακτηριστικά κατ’ εξοχήν Αιγοκερίσια.

Γ. Η ΕΣΤΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ

Η Εστία (Vesta) είναι ο δεύτερος σε μέγεθος αστεροειδής και έχει διάμετρο περίπου 520χλμ. Έχει μια ασυνήθιστη λαμπρότητα και γι’ αυτό θεωρείται ο πιο φωτεινός αστεροειδής. Ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό αστρονόμο Heinvich Wilhelm Olbers το 1807 και το όνομα «Εστία» το έδωσε ο μεγάλος μαθηματικός Gauss. Λόγω του μεγέθους της πολλοί πιστεύουν πως δεν πρέπει να θεωρείται αστεροειδής αλλά «νάνος πλανήτης». Το νούμερό της στη σειρά των αστεροειδών είναι το 4.

Δ. Η ΕΣΤΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ

Στην Αστρολογία η Εστία δείχνει τη στάση του ανθρώπου απέναντι στις σχέσεις, στον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων, την ευτυχία ή μη απ’ αυτές, το κατά πόσο βάζει τη σχέση πάνω από τις αρχές του, τα «πρέπει» του, τη στάση του προς τη σεξουαλικότητα, τη στάση απέναντι στην οικογένεια ως θεσμό, την υπευθυνότητά του, τον αυτοέλεγχο. Δείχνει επίσης το κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να εστιάζεται σε κάτι, να συγκεντρώνεται και να αυτοσυγκεντρώνεται, το πείσμα του για την πραγμάτωση κάποιου στόχου. Δείχνει επίσης σε ψυχολογικό επίπεδο το βαθμό ενοχικότητας, ντροπής και θλίψης.





Ακριβώς επειδή η σημασία της Vesta είναι τεράστια θα συνεχίσουμε γράφοντας περισσότερα για την αστρολογική φύση της και τα «κλειδιά» που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύουμε τη Vesta σ’ ένα ωροσκόπιο σε σχέση με ζώδιο, τον οίκο και την εμπλοκή της με τους άλλους πλανήτες του ωροσκοπίου, ειδικά με τον Κρόνο, του οποίου άλλωστε, όπως είπαμε, είναι κόρη...



©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved