Ημέρα της γυναίκας: Η Γυναίκα σήμερα και το στοίχημα όλων μας για το αύριο
Το «στοίχημα» δεν είναι η ισοτιμία των δύο φύλων αλλά η αναγνώριση των «θηλυκών» αξιών...
Τυπικά οι γυναίκες όλων των ζωδίων έχουν ίσες ευκαιρίες για να διακριθούν, ανάλογα βέβαια με τις προδιαγραφές του γενέθλιου χάρτη τους.
Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.
Τον παλιό... κακό καιρό της αρσενικής παντοδυναμίας, οι γυναίκες που διεκδίκησαν και κέρδισαν έναν διακριτό κοινωνικό ρόλο έξω και πέρα από την... κουζίνα τους, ανήκαν κατά πλειοψηφία σε ζώδια της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως). Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην πειθαρχημένη αντίληψη των τριών ζωδίων και την έφεση τους στην λογική. Τόσο η πειθαρχία, όσο και η λογική θεωρούνταν ανέκαθεν «αρσενικά» χαρακτηριστικά σε πλήρη αντιστοιχία βέβαια με την «κλασική» πεποίθηση περί «υστερικών» ή «άτιμων» θηλυκών. Και πάλι όμως οι γυναίκες που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν ήταν πολύ λίγες και μάλλον ανήκαν στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας, η οποία είχε μια μεγαλύτερη ανοχή στις γυναικείες «τρέλες».
Η εξισορρόπηση των ρόλων επήλθε σταδιακά, μέσα από την ένταξη των γυναικών στις παραγωγικές διαδικασίες αλλά για ένα μεγάλο διάστημα οι μόνες αποδεκτές σε ρόλους πέραν εκείνων της συζύγου, μητέρας ή νοικοκυράς, ήταν εκείνες που υιοθετούσαν έναν «αρσενικό» τρόπο ζωής.
Αστρολογικά –και ως προς το συλλογικό πλαίσιο- οι απαρχές αυτών των αλλαγών τοποθετούνται στην πρώτη σύνοδο του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στον Αιγόκερω (το 1820 περίπου), η οποία εκτός των άλλων έθεσε νέα δεδομένα στην πατριαρχική κοινωνία που «επαγγέλλεται» το ζώδιο.
Συνολικά, ο άξονας Καρκίνου-Αιγόκερω ορίζει ένα δίπολο (οικογένεια- καριέρα), το οποίο συνδέεται άμεσα με τους ρόλους που αποδόθηκαν τόσο στις γυναίκες όσο και τους άνδρες.
Σε αυτήν την πρώτη φάση του επαναπροσδιορισμού των ρόλων, που ολοκληρώθηκε το 1990 περίπου, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι πρώτες διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος (σουφραζέτες), όσο και οι πιο πρόσφατες που αναδείχτηκαν την δεκαετία του '60 με την «τρομερή» σύνοδο Ουρανού-Πλούτωνα στην Παρθένο.
Τότε άρχισε να περνά στην καθημερινότητα μας η χειραφέτηση των γυναικών κάθε... τύπου, κάτι που σχετίζεται με την γνήσια φύση του ζωδίου, έτσι όπως ορίστηκε στην αρχαιότητα: Η Παρθένος δεν συμβόλιζε μια «εγκρατή και αγνή κόρη», σύμφωνα με την μετέπειτα κρατούσα άποψη αλλά μια ανεξάρτητη γυναίκα.
Κι αυτή η «διόρθωση» ήταν τελικά... αναγκαία!
Από εκεί και ύστερα έγιναν διαδοχικές μεταβολές στο αστικό και οικογενειακό δίκαιο κι έτσι η ισοτιμία των δύο φύλων θεσμοθετήθηκε και νομικά, τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο.
Οι διελεύσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα από τον Ζυγό, ένα ζώδιο που συνδέεται άμεσα και με τα δύο φύλα, συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτές τις αλλαγές.
Και βέβαια ο αγώνας... συνεχίζεται, αφού στην δεκαετία του '90 έγινε μια ακόμη σύνοδος Ουρανού-Ποσειδώνα στον Αιγόκερω, με το χρονικό εύρος της επιρροής της να εκτείνεται μέχρι το 2.150 περίπου!
Μέχρι τότε μπορούμε να προσδοκούμε την επέκταση της ισοτιμίας των δύο φύλων και σε άλλες κουλτούρες, που παραμένουν ακόμη προσηλωμένες στις παλιές πατριαρχικές δομές.
Ωστόσο το «στοίχημα» όλων μας δεν είναι πια η αποκατάσταση μιας ισοτιμίας των δύο φύλων βασισμένης στις «παλιές» αρσενικές αξίες αλλά η αναγνώριση της δυναμικής των «θηλυκών» αξιών, που για αιώνες έπεσαν θύμα καπηλείας από τις δομές και τους θεσμούς της πατριαρχικής κοινωνίας, όπως είναι για παράδειγμα η ανθρωπιστική φροντίδα και πολύ περισσότερο το να δώσουμε χώρο κι αναγνώριση στα συναισθήματα μας.
Διάβασε επίσης: