Παγκόσμια ημέρα Αστρολογίας: Η ιστορία της Aστρολογίας από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα

Όσοι αρνούνται τις επιδράσεις των πλανητών, παραβλέπουν σαφείς μαρτυρίες, που για έναν μορφωμένο και υγιή νου, δεν επιδέχονται αντίρρηση (Tycho Brahe)

«Αστρολογία». Μια τέχνη βασισμένη σε επιστημονικές βάσεις που παραμένει αναλλοίωτη στα βάθη των αιώνων!

Από τους Ορφικούς ύμνους, στους οποίους αναφέρεται πως «οι αστερισμοί ορίζουν το πεπρωμένο, ρυθμίζουν τη μοίρα αλλά και τη ζωή των ανθρώπων», από τα χιλιάδες χρόνια που μας χωρίζουν από τον Ιπποκράτη, τον Πτολεμαίο με το περίφημο «Πτολεμαϊκό σύστημα» και την «Τετράβιβλο», από τη Μεσοποταμία, τη Χαλδαία, τη Βαβυλώνα, την αρχαία Αίγυπτο και την Ιταλία, η αστρολογία έως σήμερα αποτελεί ένα πρακτικό και μεταφυσικό μέσο το οποίο απασχόλησε λαμπρά μυαλά, συνεχίζοντας δυστυχώς με πτωτική πορεία στις μέρες μας.
Η διαπίστωση της πτωτικής τάσης οφείλεται στο γεγονός πως στη σύγχρονη εποχή που χρονολογείται από τον 20ο αιώνα και μετά, έχει οδηγηθεί σε παρακμή, όπως συμβαίνει και με την τέχνη γενικότερα.

Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλες μορφές που πέρασαν από τον πλανήτη ασχολήθηκαν με την αστρολογία.
Η αναφορά σε αυτούς θα είναι ενδεικτική διότι δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλοι σε ένα κείμενο.
Στα τέλη του Μεσαίωνα και στις αρχές της αναγέννησης, ως το τέλος του 15ου αιώνα o Πολωνός Υδροχόος Νικόλαος Κοπέρνικος μαθηματικός και αστρονόμος βελτίωσε το Πτολεμαϊκό μοντέλο και ενώ δεν υπήρξε αστρολόγος, είχε σαφή αστρολογικά κίνητρα, συμβάλλοντας σημαντικά εξέλιξη της αστρολογίας.

O Ιταλός Ζυγός ανθρωπιστής, φιλόσοφος και μετέπειτα ιερέας, Marsilio Ficino, υιοθετεί τη νεοπλατωνική άποψη σχετικά με την ψυχή του κόσμου και την ολοκλήρωσή της με την ανθρώπινη ψυχή, μεταφέροντάς την στην αστρολογική του άποψη.

Ο Γάλλος Ιχθύς μαθηματικός και αστρονόμος Jean-Baptiste Morin δίνει 26 βιβλία σημαντικής αστρολογικής δουλειάς και γίνεται ο προσωπικός αστρολόγος του καρδιναλίου Ρισελιέ.

Ο 16ος αιώνας μέσα στην καρδιά της αναγέννησης, έχει να επιδείξει πολλές μορφές, αρχής γενομένης με τον Αιγόκερω Γερμανό αστρονόμο Johannes Kepler ο οποίος συμβούλευε τους αναγνώστες που επέκριναν την αστρολογία, «να μην πετάνε και το μωρό μαζί με τα νερά της μπανιέρας».

Ο Kepler παρείχε αστρολογικές συμβουλές στον τότε αυτοκράτορα Ρούντολφ Β΄ ενώ τα αστρολογικά του κείμενα αποσιωπήθηκαν.
Από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο Δανό Τοξότη αστρονόμο Tycho Brahe, μας δόθηκαν oι περίφημοι νόμοι του Κέπλερ.
Ενδεικτικά να θυμίσουμε τον ίδιο αιώνα τον Υδροχόο Ιταλό μαθηματικό, φυσικό, αστρονόμο και φιλόσοφο Γαλιλαίο του οποίου διασώθηκαν μόνο κάποια διαγράμματα χαρτών, από τους τόσους που έφτιαξε ενασχολούμενος με την αστρολογία, στέλνοντας και επιστολές προς αστρολόγους από τις οποίες διασώθηκαν μόνο οι απαντήσεις.

Τον Γάλλο Τοξότη Nostradamus ίδια μέρα γεννημένο με τον Brahe, φαρμακοποιό και με προφητικό χάρισμα, τον Υδροχόο Βρετανό φιλόσοφο Sir Francis Bacon, τον σπουδαίο Ιταλό φιλόσοφο Giordano Bruno που θανατώθηκε όπως πολλοί άλλοι στην πυρά για τις απόψεις του, καθώς και τον Βρετανό Καρκίνο μαθηματικό και αστρονόμο John Dee.

Τον 17ο αιώνα ο Βρετανός Ταύρος William Lilly βάζει το ανεξίτηλο στίγμα του στην Ωριαία αστρολογία, ενώ ο Βρετανός Δίδυμος Elias Ashmole, μύστης της φύσης και βοτανολόγος, ασχολήθηκε με την αστρολογία ικανοποιώντας στο έπακρο τις αλχημικές του δραστηριότητες.
Είναι η εποχή που αναπτύσσεται ο ορθολογισμός και σιγά σιγά η αστρονομία διαχωρίζει τη θέση της από την αστρολογία.
Αυτός είναι ο λόγος που από τα τέλη του 17ου και όλο τον 18ο αιώνα, δεν εμφανίστηκε κανείς αστρολόγος που να προσθέσει κάτι σημαντικό στα ήδη υπάρχοντα και το μεταβατικό στάδιο για την αστρολογία έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Τον 19ο αιώνα έχουμε την πλούσια προσφορά του Βρετανού Λέοντα Alan Leo πατέρα της σύγχρονης και εσωτερικής αστρολογίας, με το περίφημο αστρολογικό λεξικό του.

Ο Βρετανός Υδροχόος Charles Carter μας χαρίζει μια σειρά βιβλίων που μυούν στην αστρολογία δοσμένα με εξαιρετικές περιγραφές και αναλύσεις.

Έρχεται η σειρά του Λέοντα Ελβετού ψυχαναλυτή Carl Jung να ασχοληθεί με το αρχετυπικό μέρος της αστρολογίας, μελετώντας αστρολογία πολλά χρόνια στη ζωή του και ως το τέλος, προσπαθώντας να βρει μέσα από αυτήν εξηγήσεις για τις παθήσεις των ασθενών του, ιδιαίτερα των πιο δύσκολων περιπτώσεων. Από τις μελέτες του κατέληξε πως «Η αστρολογία αντιπροσωπεύει το άθροισμα όλης της ψυχολογικής γνώσης της αρχαιότητας».

Συνεχίζοντας ο Γάλλος Κριός συνθέτης και φιλόσοφος Dane Rudhyar έγινε ο πατέρας της Καρμικής αστρολογίας, φτάνοντας στον 20ο αιώνα, με τον Υδροχόο Γερμανό εκπαιδευτικό Reinhold Ebertin να γίνεται ο βασικός μελετητής της Κοσμοβιολογίας και των Μεσοδιαστημάτων.

Η Ζυγός Βρετανίδα Margaret Hone γίνεται η πρώτη διευθύντρια της αστρολογικής σχολής «Faculty of astrological studies», ενώ ο συμπατριώτης της Ζυγός Jeff Mayo, ιδρύει το 1973 την «Mayo School of Astrology».

*Δήλωσε κι εσύ συμμετοχή τώρα στο μεγάλο διαγωνισμό του Astrology.gr με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Αστρολογίας και κέρδισε προσωπικές προβλέψεις και αστρολογικά βιβλία!

Ο Γερμανός Ιχθύς ψυχαναλυτής Hans Eysenck στόχευσε μέσα από την αστρολογία να προσεγγίσει την προσωπικότητα μέσα από πολλές μελέτες και έρευνες σχετικά με τα ηλιακά ζώδια ενώ συγκροτήθηκε επιτροπή αντικειμενικής έρευνας στην αστρολογία με τον ίδιο για πρόεδρο.

Ο Γάλλος Σκορπιός Michel Gauquelin ψυχολόγος και στατιστικολόγος, γίνεται ο πρωτοπόρος της επιστημονικής έρευνας της αστρολογίας, ενώ σε συνεργασία με τη γυναίκα του Francoise, έδωσαν μέσα από τις στατιστικές τους εξαιρετικά ενδεικτικές πληροφορίες.

Φτάνοντας στους σύγχρονους αστρολόγους έχουμε τον Τοξότη Αμερικανό ιστορικό Robert Hand, την Παρθένο Βρετανοαμερικανίδα Liz Greene ψυχολόγο και συγγραφέα, την Δίδυμο Καναδέζα Lois Rodden με την πολύτιμη αστρολογική βάση δεδομένων της «astrodatabank» και τον Παρθένο Αμερικανό David Frawley, πρωτοπόρο στη Βεδική αστρολογία και ενασχολούμενο με την πρακτική της «Yoga» και της «Αγιουρβέδα», επιστήμη της υγιεινής διαβίωσης και μακροζωίας.
Αυτά που σίγουρα αποτυπώνονται μέσα από την αστρολογία μέσω του γενέθλιου χάρτη μας είναι ο χαρακτήρας και η προσωπική μας πορεία σε σχέση με τη μοίρα μας.
Όπως και αν ακούγεται αυτό στα αυτιά του καθενός, είναι αλήθεια πως δεν αποδεικνύονται όλα με κλάσματα και παρονομαστές και πως στη ζωή δεν υπάρχει μόνο το ορατό αλλά και το αόρατο.
Ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως αυτός που ερμηνεύει θα πρέπει να συνδυάζει επιστημονική και εσωτερική γνώση μαζί με κουλτούρα, δηλαδή καλλιέργεια πνεύματος.
Η μελέτη της ανθρώπινης φύσης και του σύμπαντος, συνθέτουν όλα εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν, σε ένα όσο το δυνατόν πιο έγκυρο και έντιμο ερμηνευτικό αποτέλεσμα.

Σε λίγες μέρες η αστρολογία γιορτάζει την αιώνια παρουσία της.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω την υπέροχη φράση του τεράστιου Γερμανού Παρθένου συγγραφέα και καλλιτέχνη Γιόχαν Γκαίτε (Johann Goethe), χαρισμένη στην αστρολογία και στη μέρα αυτή.
«Ήρθα στον κόσμο στις 28 Αυγούστου 1749 το μεσημέρι, καθώς το ρολόι χτυπούσε 12.00 στην πόλη της Φρανκφούρτης.
Οι ευτυχισμένες γωνίες που αργότερα οι αστρολόγοι ερμήνευσαν πολύ ευνοϊκά για μένα, μπορεί να είναι οι λόγοι της μακροζωίας μου».

(Ο Γκαίτε πέθανε στα 83 του χρόνια από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε μια εποχή που για να φτάσει κανείς σε αυτή την ηλικία, θεωρούνταν προνόμιο και εύνοια της μοίρας).

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αστρολογίας: I love astrology!

Παγκόσμια ημέρα Αστρολογίας: Ποιο είναι το κίνητρο του κάθε ζωδίου για να ασχοληθεί με την Αστρολογία;

* Η δική σου σχέση έχει πίστη και αφοσίωση; Mάθε τα πάντα εδώ.

Κατέβασε τώρα το application του Astrology.gr, για το iPhone, το iPad ή το iPod σου!

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved