Τα σαράντα κύματα: Η κρίση της μέσης ηλικίας
Έρχεται λοιπόν η ώρα που συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να γίνουμε δραστήρια μέλη μιας ομάδας κάποιας ηλικίας
Ίσως καμιά περίοδος κατά την διάρκεια της ζωής μας δεν μας αναστατώνει περισσότερο συναισθηματικά από την περίοδο κατά την οποία σταδιακά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε πλέον ενεργά μέλη της ονομαζόμενης «σημερινής γενιάς».
Έρχεται λοιπόν η ώρα που συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να γίνουμε δραστήρια μέλη μιας ομάδας κάποιας ηλικίας, προς την οποία μπορεί να απευθύνεται κάποιος σεβασμός ή ακόμη και θαυμασμός. Αυτή η περίοδος της ζωής μας, όπου παρατηρούμε μια αλλαγή συμπεριφοράς απέναντί μας από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και η αντίληψή μας, μας πληροφορεί ότι «ξαφνικά είσαι μεγαλύτερος», απαιτεί ένα μεγάλο μέρος διανοητικής δύναμης για την αποδοχή αυτού του «σκληρού ξυπνήματος» στο γεγονός ότι όλες οι χάρες, τα προνόμια και οι ελαφρότητες της νιότης μπορεί να μην έχουν φύγει ή χαθεί εντελώς, αλλά έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο αξιομνημόνευτα στοιχεία ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.
Οι άφθονες ιδιότητες της νιότης, πάνω στις οποίες μπορεί να είχαμε βασιστεί ίσως πάρα πολύ, πρέπει να πάνε στην άκρη με χάρη και προθυμία. Μαθαίνουμε να τις αντικαθιστούμε με νέες ιδιότητες πιο πρακτικής φύσης, έχοντας σκοπό να καθιερώσουμε σταθερά τον εαυτό μας μέσα σε μια κοινωνία της μέσης ηλικίας, που δεν την ενδιαφέρουν προσωπικά τα προβλήματα της εφηβείας, ούτε οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν την άφιξη της επονομαζόμενης ενηλικίωσης, ούτε η παραίτηση που πρέπει να γίνει αποδεκτή όταν γίνουμε μέλη της τελευταίας γενιάς πολιτών.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την κρίση της μέσης ηλικίας με βάση τα αστρολογικά στοιχεία. Μεταξύ των 38-42 ετών γίνονται κάποιες όψεις των εξωτερικών πλανητών, από Δία μέχρι Πλούτωνα. Αυτές οι όψεις επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Άλλοι βιώνουν τις επιδράσεις αυτές λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ανάλογα βέβαια και με τον γενέθλιο χάρτη του κάθε ατόμου. Παρακάτω θα εξετάσουμε την επίδραση αυτών των πλανητών σε γενικά χαρακτηριστικά.
Ο Διερχόμενος Ουρανός σε αντίθεση με τον Γενέθλιο Ουρανό
Η διέλευση αυτή συμβαίνει πάνω-κάτω από τα 38 έως τα 42 και όπως όλες οι αντιθέσεις προκαλεί εσωτερικές συγκρούσεις. Οι διελεύσεις του Ουρανού είναι παράξενες γιατί φέρνουν αναστατώσεις και ξαφνικές αλλαγές. Απροσδόκητα γεγονότα, άνθρωποι και εμπειρίες μπαίνουν στην ζωή μας. Μερικές φορές νέες ανησυχίες και «επιφοιτήσεις» έρχονται στην επιφάνεια. Η βιασύνη, η ανυπομονησία και το άγχος είναι χαρακτηριστικά της επίδρασης της διέλευσης του Ουρανού. Ως αποτέλεσμα αυτών, κάθε είδους ατυχείς καταστάσεις μπορεί να συμβούν στην διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μερικές φορές γινόμαστε τραχείς, πνεύματα αντιλογίας και ευερέθιστοι κάτω από αυτή την διέλευση. Συχνά η ωμή ειλικρίνεια και ο απότομος τρόπος στην συμπεριφορά ή τα λόγια μας έχουν σκοπό μόνο και μόνο τον ανταγωνισμό, είτε με το σύστημα , είτε με τους εαυτούς μας. Η αντίθεση αυτή συχνά μας φέρνει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους άλλους, καθώς προσπαθούμε να χωνέψουμε τις αλλαγές που αισθανόμαστε να επιβάλλονται στην ζωή μας. Αισθανόμαστε παγιδευμένοι, περιορισμένοι από την ίδια μας την ζωή. Οι σχέσεις γίνονται πληκτικές και η δουλειά μάς πνίγει. Τα παιδιά μας γίνονται κουραστικά και οι γονείς μας είναι «βάρος».
Η διέλευση αυτή μας κάνει να αφηνιάζουμε σαν τα άλογα και να θυμόμαστε την νιότη μας που έφυγε. Διαλύουμε μακροχρόνιους δεσμούς, αφήνουμε την δουλειά μας για κάτι καλύτερο, απομακρυνόμαστε από φίλους και οικογένεια και κάνουμε αυτά που θέλουμε, μια προσπάθεια να ξανακερδίσουμε την χαμένη νιότη. Η διέλευση αυτή δεν μας καταστρέφει την ζωή, απλώς μας ταρακουνά, μας βγάζει από το βόλεμά μας. Κι αν δεν αποφασίσουμε εμείς να το κάνουμε ταμπουρωμένοι σε απαράβατους νόμους και δυσκίνητες ηθικές αξίες, τότε αυτό συμβαίνει μέσω των άλλων που αναλαμβάνουν το ρόλο του ανατροπέα για λογαριασμό μας.
Επειδή ο Ουρανός είναι συνδεδεμένος με τη δημοκρατία και την ισότητα, μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη, την οικολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ...πάλαι ποτέ νεανικές ανησυχίες, που τώρα έρχονται να πάρουν την εκδίκηση για την περιθωριοποίηση τους. Είναι η ολική επαναφορά της πρώτης αίσθησης ότι είσαι Πολιτικό Ον και η τύχη του πλανήτη σου ανήκει. Τυπικά παραδείγματα ανθρώπων που άλλαξαν με τον δικό τους τρόπο τα πολιτικά πράγματα στις χώρες τους είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Πολωνός ηγέτης Λεχ Βαλέσα, που στην αντίθεση του Ουρανού τους ξεκίνησαν τον πολιτικό τους αγώνα.
Ο Διερχόμενος Ποσειδώνας σε Τετράγωνο με τον Γενέθλιο Ποσειδώνα
Η διέλευση αυτή συμβαίνει ανάμεσα στα 40 και στα 42. Όπως όλες οι όψεις τετραγώνου, αυτή η διέλευση εγκαινιάζει μια περίοδο εσωτερικής αναστάτωσης και άγχους που προκαλεί κάποιες μορφές προσαρμογής. Ο Ποσειδώνας συνδέεται με τον ιδεαλισμό, την τελειότητα και την παραίσθηση. Επίσης είναι ο σημειοδότης της εγωπάθειας, του μυστικισμού και της πνευματικότητας. Οι διελεύσεις του Ποσειδώνα συμπίπτουν με περιόδους μη ρεαλιστικών προσδοκιών, μιας μορφής «αυταπάτης» και ροπής προς το αλκοόλ, σαν μηχανισμούς διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η διέλευση συμπίπτει ή έρχεται αμέσως μετά από την αντίθεση του διερχόμενου Ουρανού στην γενέθλια θέση του.
Ο Ουρανός μάς κάνει κυρίως να συνειδητοποιούμε τις ανεπάρκειες της ζωής, ο Ποσειδώνας μάς ωθεί να κυνηγήσουμε τα ξεχασμένα ιδανικά μας. Κοιτάζουμε μέσα μας για να δούμε πού ικανοποιήσαμε τα όνειρα και τις προσδοκίες και πού αποτύχαμε. Στις περισσότερες φορές οι κατακτήσεις μας είναι λιγότερες και φτωχότερες από αυτές που είχαμε ονειρευτεί στα νιάτα μας. Η διέλευση αυτή μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος φεύγει μέσα από τα χέρια μας και πρέπει για μια άλλη φορά να κυνηγούμε τους ευγενείς στόχους της νιότης. Ο κίνδυνος που μας περιμένει στην γωνία είναι ότι, εξαιτίας του ρομαντισμού που έχουμε δημιουργήσει μέσα μας, αγνοούμε την πρακτική πλευρά της ζωής.
Η Διέλευση του Δία σε αντίθεση με τον Γενέθλιο Δία
Η διέλευση αυτή συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 41-42. Όπως όλες οι αντιθέσεις μάς προξενούν κατά μέτωπο αντιπαραθέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Ο Δίας είναι ο μεγάλος «ευεργέτης» και τις περισσότερες φορές νιώθουμε σιγουριά, ενθουσιασμό, αγάπη για όλον τον κόσμο. Συχνά προσπαθούμε να καταπιαστούμε με πολλά πράγματα στην διάρκεια των περιόδων αυτών και εξαντλούμε τον εαυτό μας βιολογικά και οικονομικά. Θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανούς για όλα και ξεχνάμε να λέμε και κανένα όχι.
Η αντίθεση Ουρανού-Ουρανού διεγείρει την επιθυμία για συγκινήσεις και νέες εμπειρίες, σε συνδυασμό με το τετράγωνο Ποσειδώνα -Ποσειδώνα μας κάνει να αφυπνίζονται ο ιδεαλισμός και οι προσδοκίες μας. Οι δυο αυτές διελεύσεις κάνουν οδυνηρό για μας το θέμα του χρόνου που φεύγει, έτσι λοιπόν νιώθουμε να κάνουμε εδώ και τώρα αυτό που πραγματικά θέλουμε. Στους 6 μήνες που διαρκεί η αντίθεση Δία-Δία θέλουμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Η αλαζονεία και η υπερφίαλη φιλοδοξία μας σημαδεύουν την διέλευση του Δία.
Οι μεσήλικες είναι επιρρεπείς να πέσουν στην παγίδα αυτή. Οι παρενέργειες αυτής της διέλευσης είναι ότι γινόμαστε αυταρχικοί και υπεροπτικοί προς τους άλλους, αναδίνοντας αρνητική αύρα. Οι οικονομικές υπερβολές είναι χαρακτηριστικό της διέλευσης. Ο υπερκαταναλωτισμός και το shopping therapy είναι κυρίαρχα κομμάτια της ζωής μας και προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα από την ψευδή εικόνα της καταναλωτικής κοινωνίας. Ο επεκτατισμός που φέρνει η όψη αυτή μας κάνει να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από την δουλειά μας και φυσικά καλύτερες αμοιβές, στοιχείο που σημειοδοτεί την αλλαγή δουλειάς την περίοδο αυτή.
Αλλά η υπερβολική πίστη στον εαυτό μας, όσο καλή και αν φαίνεται, μπορεί να μας οδηγήσει στο σημείο να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και τότε έρχεται ο αλκοολισμός, η στροφή σε γκουρού και μάγισσες... άλλωστε τα άτομα της μέσης ηλικίας είναι οι καλύτεροι πελάτες όλων των πνευματιστών, μηδέ των αστρολόγων εξαιρουμένων.
Η Διέλευση του Κρόνου σε Αντίθεση με τον Γενέθλιο Κρόνο
Ο διερχόμενος Κρόνος έρχεται σε αντίθεση με την γενέθλια θέση όταν είμαστε περίπου 42 χρόνων. Ο Κρόνος έχει μάλλον κακή φήμη, κυρίως γιατί μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και μας φέρνει ακριβώς αυτό που μας αξίζει και δεν είναι πάντα αυτό που θέλουμε. Μετά από κάποια χρόνια αλλαγών, επέκτασης, ιδεαλισμού και ευσεβών πόθων, χρειαζόμαστε τον περιορισμό και την προσγείωση του Κρόνου για να επανέλθουμε στους σωστούς δρόμους.
Οι ανήσυχοι μεσήλικες δυσκολεύονται συχνά να αντιμετωπίσουν την πιεστική διέλευση του Κρόνου. Στα νιάτα μας πολλοί από εμάς απολαύσαμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία από εκείνη των γονιών μας και δεν είμαστε πρόθυμοι να περιοριστούμε. Μεγαλώσαμε επαναστατώντας στις αρχές και δεν νιώθουμε και τόσο άνετα να παίξουμε οι ίδιοι εξουσιαστικούς ρόλους. Ο τρόπος που δοκιμάζει ο καθένας την εμπειρία της αντίθεσης Κρόνου-Κρόνου εξαρτάται από τον τρόπο που έζησε την ζωή του τα τελευταία 14 χρόνια, από την επιστροφή του Κρόνου (που γίνεται μεταξύ 28-30).
Αν σταθερά και υπεύθυνα οικοδομήσαμε τους στόχους μας, εάν ήμασταν ρεαλιστές ως προς τις ικανότητές μας και διαλέξαμε τους ανάλογους για μας δρόμους, η διέλευση αυτή μας φέρνει την ανταμοιβή μας. Ωστόσο, αν τρέχαμε πίσω από λάθος στόχους, αν αποφύγαμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, ο Κρόνος με οδυνηρό τρόπο θα δείξει τα λάθη μας.
Με την διέλευση αυτήν πολλοί μεσήλικες μπορεί να παραδεχτούν πως πράγματι κάπου πήρανε λάθος δρόμο, στρίψανε σε λάθος μονοπάτι και δεν έκαναν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Ξοδέψανε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να «πετύχουν» και αφήσανε πίσω τα ιδανικά τους. Κατά την διάρκεια της διέλευσης του Κρόνου θα καταφέρουμε να δούμε τους εαυτούς μας και τους στόχους μας πιο καθαρά. Θα έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε την πορεία μας, αν είναι αναγκαίο. Οι μεσήλικες που δούλεψαν σκληρά εδώ και χρόνια για να κερδίσουν ισχύ, τώρα θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ισχύ δημιουργικά.
Διέλευση Πλούτωνα σε Τετράγωνο με τον Γενέθλιο Πλούτωνα
Ο Πλούτωνας συνδέεται με την μετατροπή. Όχι απλώς με το ταρακούνημα που παρατηρείται στις διελεύσεις του Ουρανού, αλλά με μια απόλυτη και ολοκληρωμένη αλλαγή, μετά από την οποία τίποτε δεν μένει πια το ίδιο. Η σύγκρουση είναι οριστική και τα κομμάτια ποτέ δεν ξαναμπαίνουν στην θέση τους. Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης του θανάτου και της αναγέννησης, συμβολικά και κυριολεκτικά.
Το πότε ακριβώς συμβαίνει αυτή η διέλευση ποικίλει από γενιά σε γενιά, εξ αιτίας του ότι ο Πλούτωνας δεν παραμένει τον ίδιο χρόνο σε όλα τα ζώδια (από 12 μέχρι 30) Για παράδειγμα οι σημερινοί εβδομηντάρηδες βίωσαν τον Πλούτωνα τους στην ηλικία των 45 περίπου, ενώ οι πενηντάρηδες στα 38 τους. Και σε όσους σήμερα είναι μεταξύ 37-40, το «καμπανάκι» σημαίνει το τέλος της ζωής έτσι όπως την αντιλαμβάνονταν και το ξεκίνημα μιας νέας πορείας. Στην διάρκεια αυτών των διελεύσεων του Πλούτωνα κάτι από μας πρέπει να πεθάνει και να αντικατασταθεί με κάτι νέο. Ο «καταστροφέας», όπως λέγεται ο Πλούτωνας, κάποιες φορές, σβήνει τα περασμένα, έτσι που να μπορούν να περάσουν περισσότερες και διαφορετικές πληροφορίες μέσα μας. Μοιάζει με αυτούς που κατεδαφίζουν ένα κτήριο για να δημιουργήσουν έναν καινούργιο χώρο.
Ο Πλούτωνας συχνά συμβολίζεται με τον μυθικό Φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Έτσι όσο καταστροφικές και αν είναι οι διελεύσεις του Πλούτωνα μας δίνουν την ευκαιρία να αναγεννηθούμε από τα ίδια μας τα συντρίμμια. Στην διάρκεια της περιόδου αυτής μοιάζουμε σαν τα ερπετά που αλλάζουν το δέρμα τους (ένας άλλος συμβολισμός του Πλούτωνα). Συνήθως η διαδικασία απόρριψης των παλαιών δομών είναι οδυνηρή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν με δυσκολία. Για πολλούς από εμάς είναι η στιγμή να απαλλαγούμε από όλους εκείνους τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που μας καταπιέζουν, τους πραγματικούς και τους φανταστικούς δικτάτορες της ζωής μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απαλλαγή από μια καταπιεστική και εξευτελιστική κατάσταση και το ξεκίνημα μιας νέας καριέρας. Μπορεί επίσης να είναι το τέλος μιας αποτυχημένης σχέσης.
Μερικοί θα απαλλαγούν από καταστροφικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Άλλοι πάλι ξεκινούν μια θεραπεία αντιμετώπισης των εσωτερικών τους φόβων, που πιθανόν να τους κρατούν δέσμιους από την παιδική ηλικία. Όποιες αλλαγές και αν διαλέξουμε να κάνουμε την περίοδο αυτή (όπως και εκείνες που μοιάζουν μοιραίες και όχι αποτέλεσμα επιλογής) θα μας διαφοροποιήσουν βαθιά και μόνιμα σε σημείο που δεν θα είμαστε πλέον οι ίδιοι. Συχνά η διέλευση αυτή φέρνει έντονη αφύπνιση πορείας προς τον θάνατο. Η αφύπνιση αυτή ίσως μας εμπνεύσει στην προσπάθεια να συνδεθούμε με τις ανώτερες δυνάμεις του σύμπαντος, όπως επίσης και με την θεϊκή σπίθα που υπάρχει μέσα μας.
Οι διελεύσεις του Πλούτωνα συνήθως πυροδοτούν περιόδους ψυχικής έρευνας, πνευματικής αναζήτησης, ενδιαφέρον για την παραψυχολογία, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων.
Οι μεσήλικες βρίσκονται σε θέσεις ισχύος. Η δύναμη αυτή συνεπάγεται ευθύνη και ευκαιρίες διαφορετικές από αυτές που έφερναν σε σύγκρουση τους προκατόχους μας. Η συσσωρευτική αυτή επίδραση στην μέση ηλικία δεν ήταν ποτέ τόσο διαβρωτική, έντονη και ανέλκητη, όπως είναι για τους σημερινούς μεσήλικες. Πολλά μας έχουν δοθεί αλλά και πολλά μας ζητείται να δώσουμε. Οι συνδυασμένες επιδράσεις των διελεύσεων των εξωτερικών αυτών πλανητών μάς παρακινούν να δεχτούμε την πρόκληση της μέσης ηλικίας, να συνενώσουμε τα δυο κομμάτια της ζωής μας και να κάνουμε τα οράματα της νιότης μας πραγματικότητα στον σημερινό κόσμο.
Από τα ανωτέρω βλέπουμε ότι η αστρολογία έχει κάποια εργαλεία για την ερμηνεία της μέσης ηλικίας. Αυτοί που δεν έχουν ακόμα φτάσει σε αυτή την περίοδο της ζωής τους μπορεί να ανακαλύψουν ότι σκέψεις που βγαίνουν από τις ανωτέρω ερμηνείες μπορεί να λειτουργήσουν σαν προετοιμασία, για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες αναπόφευκτες διαδικασίες της συγκεκριμένης ηλικίας. Κάνοντας ανασκόπηση αυτοί που ήδη έχουν περάσει από αυτήν την περίοδο της ζωής τους μπορεί να βρουν ενδιαφέρον το να ελέγξουν την αυθεντικότητα των ερμηνειών και να καθοδηγήσουν τον μελλοντικό ταξιδευτή αυτής της περιόδου της ζωής μας.
Το ανωτέρω πόνημα πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΖΩΗ ΚΑΙ ΖΩΔΙΑ