ΤΟΞΟΤΗΣ

Τοξότης σημαίνει φως

Το Αλφαβητάρι του Τοξότη

Αισιοδοξία, απόλαυση, άνεση, αταξία, ανακάτεμα, ανευθυνότητα, ασυνέπεια, άλογα, αλάνα, αντβέντσουρ (παρκ), Απόκριες

Βαβέλ, βύσμα, βόλεμα

Γνώση, γκάφες, γαϊδουριά, γεροντο-μπεμπέκα, Γκαστόνε (Ντακ)

Δουλειές (του ποδαριού), δεν (πειράζει), δάσκαλος (που δίδασκε...), διασπορά

Ελευθερία, έκταση, επέκταση, εξέλιξη, εκπαίδευση, εκδόσεις, εξυπνάδες, ενθουσιασμός, ευκολία, επιπολαιότητα, εξοχή

Ζαμάν (φου), ζώα, ζήτω

Ημιμάθεια, ήττα (αδιανόητη)

Θεωρία, θράσος, θρίαμβος

Ιδέες, ιππόδρομος

Καλοπέραση, κομπίνες, κυνήγι, κιτς, κουμπαριές, καρδιά (έξω), κου πε πε,

Λίγο (απ’ όλα), λαμπάδιασμα

Μπάρμπεκιου, ΜΜΕ, μπλα μπλα, μεγαλοποίηση, μπάρμπας (στην Κορώνη), μάνα (βάλε να φάω...), Μαυρογιαλούρος, μονόπολη, μπιρίμπα

Νεανικότητα, νομολογία, Νέρων

Ξένη (γλώσσα, κουλτούρα), ξερόλας, ξοδεύω

Όπου (γη και πατρίς), ορίζοντες (ανοιχτοί)

Πολυμέρεια, πολυπραγμοσύνη, πολύ (γενικώς...), πνευματικότητα, πολυχρωμία, πάτσγουερκ, παιδικότητα, παιχνίδι, πτήση, πάρτι, παλιμπαιδισμός, πορνόγερος

Ροβόλημα, ραχάτι, ρούχα (στο πάτωμα...)

Σοφιστεία, σαλάτα, σαφάρι, στόμφος, σπατάλη, σπορ, σουλτάνος, σόουμπιζ

Ταξίδια, τουρισμός, τυχοδιωκτισμός, τσούρμο, τουρλουμπούκι, τσαπατσουλιά, τερατολογία, τύχη, τζόγος, τσιγκολελέτα

Υποσχέσεις, υπερβολές, ύπαιθρο

Φως, φύση, φιλοσοφία, φάρσες, φωτιά, φωτεινός (παντογνώστης), φιδάκι

Χαρά, χρώμα, χιούμορ, χαβαλές, χοντράδες, χαρέμι, χρήμα, χρηματιστήριο

Ψητά, ψώνια (πολλά), ψυγείο (γεμάτο)

Ω λα ρία, ω λα ρα

Τοξότης

Το φωτεινό μονοπάτι

Τοξότης σημαίνει φως! Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η σκληρή και αδυσώπητη μοίρα έχει ορίσει τους εκπροσώπους του ζωδίου ως τους θεματοφύλακες της γνώσης και της πνευματικότητας, προικίζοντας τους με μοναδικές αρετές. «Είμαι Τοξότης. Το πιο φιλοσοφικό από όλα τα ζώδια!», είπε ο Τζιμ Μόρισον μπροστά στα αλαλάζοντα πλήθη.

Και φυσικά δεν κρατούν τη γνώση μόνον για τον εαυτό τους. Είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν τον πνευματικό πλούτο που-κακά τα ψέματα-μόνον αυτοί κατέχουν. Η διδασκαλία είναι το φόρτε τους και συχνά πυκνά εκστρατεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να αφυπνίσουν τους αδαείς. Χιλιάδες-για να μην πω εκατομμύρια-άξεστοι ιθαγενείς ευγνωμονούν τους Τοξότες για τα καθρεφτάκια και τα μπιχλιμπίδια που τους χάρισαν. Και οι χαρούμενοι κοινωνοί του πνεύματος συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της πνευματικότητας. Πολύχρωμα φιογκάκια, γλειφιτζούρια, Μπάρμπι και Τζον Τζον εναποθέτονται καθημερινά στο κοντέινερ της γνώσης.

Για να εκπαιδευθεί η ανθρωπότητα πρέπει πρώτα να αναβαπτιστεί στη χαμένη της αθωότητα. Και ποιός θα δείξει το δρόμο αν όχι ο Μέγας Διδάσκαλος; «Είναι όλοι τους παιδιά μου!», λέει ο Τοξότης και το εννοεί βάζοντας πρώτον απ’ όλους τον εαυτό του. Όμως η ευθύνη του διαφωτισμού είναι βαριά. Γι αυτό ο καλός θεούλης εκτός από μια υπέρλαμπρη ευφυΐα, έδωσε στους Τοξότες και ένα ανίκητο όπλο με το οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία: Τη γαϊδουριά!

Οι Τοξότες δεν φταίνε ποτέ για τίποτα κι αν πάλι φταίνε, δεν πειράζει. Η ικανότητα τους να παίζουν με τις λέξεις και τις έννοιες τους βοηθά να ξεγλιστράνε από κάθε κακοτοπιά, κάνοντας τους αντιπάλους τους να θέλουν να πηδήξουν απ’ το μπαλκόνι. Απέναντι σε κάθε σοβαρό επιχείρημα που απειλεί να τους δυσκολέψει τη ζωή οι Τοξότες απανταχού της γης έχουν πάντα έτοιμη μια έξυπνη ατάκα βγαλμένη από όλα τα είδη της κωμωδίας: Standup, φάρσας, όρθιας, κινητικής, μαύρης μπλε, πορτοκαλί... Η σχέση του ζωδίου με το χιούμορ είναι τελικά ζωτικής σημασίας, αφού πρακτικά είναι το υπερόπλο της διαφυγής τους. Άλλες φορές για να μπερδέψουν τον εχθρό πηδάνε από το ένα θέμα στο άλλο και οδηγούν τη συζήτηση εκεί που τους βολεύει.

Οι Τοξότες είναι γεννημένοι για μεγάλα πράγματα. Έτσι νοιώθουν τουλάχιστον... Γι αυτό σκέπτονται και δρουν όπως αρμόζει στη μεγαλοφυΐα τους, χωρίς μίζερους περιορισμούς και ποταπές αγκυλώσεις. Όπως ακριβώς έκανε και ο Νέρων. Τοξότης με Άρη και Πλούτωνα στον Τοξότη μεταλαμπάδευσε (κυριολεκτικά) το πυρ της γνώσης στους αδαείς.
Καθημερινά δίνουν δείγματα της σπάνιας ευφυΐας τους. Τα ξέρουν όλα κι ας μην έχουν μάθει τίποτα. Ως ιδιοφυείς πολυπράγμονες μπορούν να ασχολούνται με πολλά χωρίς να ταλαιπωρούνται με την υποχρέωση της ολοκλήρωσης τους. Παρότι στο σχολείο μαθαίνουν όπως όλα τα παιδιά και τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής, στην πράξη εφαρμόζουν μόνον τη μια. Ο πολλαπλασιασμός είναι το χόμπι τους και το εξασκούν αδιάλειπτα μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Και βέβαια το πρώτο αποτέλεσμα ενός πολλαπλασιασμού είναι η ποσότητα. Ποτέ ένα πιάτο δεν είναι αρκετό στο τραπέζι του Τοξότη. Χρειάζονται τουλάχιστον δέκα για να χορταίνει το μάτι... Όλα στη ζωή του είναι πληθωρικά, πολλά και μεγάλα. Η «στενωπός της Αρετής» δεν είναι ο δρόμος του. Προτιμά να βαδίζει σε πλατιές φωταγωγημένες λεωφόρους με βιτρίνες και πολυκαταστήματα. Να ξοδεύει και να ξοδεύεται, αξιοποιώντας άμεσα τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα του.

Το μότο του ζωδίου είναι «πάντα υπάρχει μια εύκολη λύση» κι αυτό ουσιαστικά είναι το μυστικό της επιτυχίας των Τοξοτών. Οι άλλοι, που βέβαια δεν έχουν το δικό τους φιλοσοφικό επίπεδο, πιστεύουν ακόμη ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται» και χάνουν πολύτιμο χρόνο πελαγοδρομώντας σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ποιοτικές προδιαγραφές. Αλλά γι αυτό δεν γίνονται ποτέ πλούσιοι. Αντίθετα οι Τοξότες είναι γεννημένοι για να πλουτίσουν. Κι αν δεν τα βρουν έτοιμα, υπάρχουν τα καζίνο, το τζόκερ και για τους λάτρεις της περιπέτειας οι επιχειρήσεις. Ακόμη κι όταν εκ παραδρομής η ζωή δεν τους κάνει όλα τα χατίρια και κουβαλάνε ένα βαρύ σταυρό, ο σταυρός είναι τουλάχιστον χρυσός...

Και στο κάτω -κάτω, γιατί να κουράζονται όταν μπορούν να τα βρουν όλα έτοιμα; Γιατί να στερήσουν τη χαρά από όσους λυσσάνε να τους εξυπηρετήσουν; Τι θα κάνει ο μπάρμπας στην Κορώνη χωρίς τα ρουσφέτια του; Να μείνουν δηλαδή οι ευεργέτες χωρίς δουλειά; Είναι ξεκάθαρο ότι ο κυβερνήτης πλανήτης του ζωδίου, αυτός ο μεγαλοπρεπής κοιλαράς που τρέχει ξοπίσω από τα θηλυκά και ενίοτε το παίζει φιλόσοφος, έχει αναγορευθεί πανηγυρικά ως «Ο Ευεργέτης Πλανήτης». Και βέβαια ευεργετεί σκανδαλωδώς τους προστατευόμενους του Τοξότες, αφήνοντας που και που μερικά-μεγάλα-ψίχουλα και για τους συνδαιτυμόνες τους.

Οι Τοξότες αναλαμβάνουν συχνά οι ίδιοι το ρόλο του μεγάλου ευεργέτη. Είναι πάντα πρόθυμοι να συνεισφέρουν στο γενικό καλό και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Με πλουσιοπάροχες υποσχέσεις, καλαμπούρια και κεράσματα. Αρκεί βέβαια να περνάνε καλά, μαζί τους. Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα βάζουν το καπελάκι τους στραβά και αναχωρούν για άλλες πολιτείες. Οι ευθύνες τους απέναντι στην ανθρωπότητα φθάνουν και περισσεύουν. Όχι να φορτώνονται και τα προβλήματα των άλλων! Αυτό δεν μειώνει καθόλου τον ανθρωπισμό τους. Ίσα-ίσα που δίνει το σύνθημα για μια φιλοσοφημένη αντιμετώπιση της ζωής, που οι περισσότεροι άνθρωποι, εγκλωβισμένοι σε πλαστές ηθικές αξίες, δεν κατέχουν.

Οι σχέσεις των Τοξοτών

Ο άνδρας Τοξότης αναζητά μια μόνιμη σχέση που θα τους προσφέρει ανέσεις και υλικά πλεονεκτήματα, ξεκινώντας φυσικά από τη ...μαμά (οι Καρκίνοι έχουν το όνομα και αυτοί τη χάρη...) Ανεξάρτητα με τα όσα διατυμπανίζει περί ελευθερίας και πνευματικότητας κρέμεται από τα υλικά αγαθά και ουσιαστικά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Ως γνήσιος φιλόσοφος-παρτάκιας είναι δύσκολο να αφοσιωθεί σε ένα, μόνο, πρόσωπο. Και συχνά ακολουθεί τη γνωστή πολιτική «αλλού τρως και πίνεις και αλλού πας και το δίνεις...»! Καθημερινά, χιλιάδες «μωρά» σκίζουν τα ιμάτια τους για να δουν η να αγγίξουν τη θεϊκή μορφή του και από αυτήν την άποψη είναι πράγματι κρίμα να δεσμεύεται από τις παρωχημένες αντιλήψεις περί πίστης και αφοσίωσης. Ευτυχώς, η αξεπέραστη ευφυΐα του τον προστατεύει από τις κακοτοπιές αυτού του είδους. Κάθε κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος, κάθε γνώση και πληροφορία, κάθε τέχνασμα χρησιμοποιείται, κατά το δοκούν, ως θεωρητικό υπόστρωμα της απιστίας του... Και ελλείψει επιχειρημάτων κλείνει όλα τα στόματα ...πληρώνοντας. Είναι ιδανικός για παρέα αλλά περί συνέπειας ούτε λόγος να γίνεται... Το ιδανικό κάθε Τοξότη είναι να έχει πολλά χρήματα, να ταξιδεύει και να «τσιμπολογάει» δεξιά κι αριστερά, χωρίς καμία δέσμευση. Η φυσική του θέση είναι ένα χαρέμι κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που εκτιμά την ανατολική ...φιλοσοφία.

Οι γυναίκες του ζωδίου μαγεύονται από την πνευματική επικοινωνία και τους ανοικτούς ορίζοντες. Γι αυτό αναζητούν ένα σύντροφο έξυπνο, πνευματώδη και πρόθυμο να μοιραστεί μαζί τους ταξίδια περιπέτειες και παρεμπιπτόντως το πορτοφόλι του. Τίποτα σπουδαίο δηλαδή, μόνο τα αυτονόητα. Φυσικά, δεν είναι σκλάβες του εκάστοτε σπόνσορα τους. Είναι πάντα ελεύθερες να ζήσουν τη ζωή τους, μακριά από τη φτώχια και τη μιζέρια. Κι αν καταφέρουν να έχουν μια ουσιαστική οικονομική ανεξαρτησία, κάνουν το κέφι τους χωρίς να έχουν τον ...αγά πάνω στο κεφάλι τους. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ευκολία με την οποία προσεγγίζουν τις νεώτερες γενιές, κάτι που αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια. Οι ...τρελογιαγιάδες Τοξοτίνες διαπρέπουν σε όλους τους τομείς και συχνά κατηγορούνται ως «ελευθεριάζουσες» στον έρωτα χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Βλέπετε, οι άνδρες κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και θεωρούν ότι μια ανεξάρτητη γυναίκα με ευρύ κοινωνικό κύκλο είναι ...τουλάχιστον πολυγαμική. Η γυναίκα Τοξότης, αν θέλει μπορεί να είναι αλλά δεν ζορίζεται κιόλας...

Ο Τοξότης στην κοινωνική εξέλιξη

Η παραδοσιακή σύνδεση του ζωδίου με τα μακρινά ταξίδια, τη γνώση και τον πλουραλισμό επιβεβαιώνεται και από τα ιστορικά δεδομένα.

Στην αρχαιότητα με τις δύο συνόδους του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στους Διδύμους (από το 400 έως το 60 π Χ, περίπου) εμφανίστηκαν, όπως συμβαίνει συνήθως, και πολλά από τα χαρακτηριστικά του Τοξότη, του απέναντι δηλαδή ζωδίου.

Μια χρήσιμη αναλογία

Τα χαρακτηριστικά των δύο πολικών ζωδίων επανεμφανίστηκαν από τα τέλη του 15ου μ Χ αιώνα, μέχρι τις αρχές του 19ου, όταν ο Ουρανός με τον Ποσειδώνα έκαναν τις συνόδους τους στον Τοξότη.

Η περίοδος του Διαφωτισμού ακολούθησε την επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα και τις ανακαλύψεις των 'Νέων χωρών" μόνον που η φορά της κίνησης ήταν από Ανατολικά προς Δυτικά.

Συγκρίνοντας τις δύο περιόδους που η μία απέχει από την άλλη γύρω στα 1500 χρόνια, προκύπτει, τηρουμένων των αναλογιών, μια ομοιότητα-συχνά μέσα από αντιθέσεις-που ...λέει πολλά.

1) Επιστήμες και τεχνολογία: Εκτός από τον ...πολυμήχανο Αρχιμήδη, ξεχώρισαν ο Ευκλείδης, ο Εύδοξος, ο Ερατοσθένης, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, που διατύπωσε την Ηλιοκεντρική θεωρία και ο Ίππαρχος, που ανακάλυψε τη μετάπτωση των ισημεριών.

-Έπρεπε να περάσουν πολλοί αιώνες για να ξαναμπεί το νερό στο αυλάκι... Ο Κέπλερ, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας και πολλοί άλλοι επανέφεραν τη ...λογική τάξη

2) Φιλοσοφία: Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ήταν το ...βαρύ πυροβολικό, εκφράζοντας παράλληλα τη διττή-ιδεαλιστική και υλιστική-φύση των Διδύμων. Ακολούθησαν οι Επικούρειοι, οι Στωικοί, οι Κυνικοί και πλήθος άλλων που στο σύνολο τους απομακρύνθηκαν από τα μεγάλα κοσμολογικά προβλήματα, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία του ατόμου και τη λογική.

Αν και τότε δεν υπήρχαν τα τηλεοπτικά παράθυρα, οι εκπρόσωποι της κάθε σχολής δεν παρέλειπαν να τα ...χώνουν στους αντιπάλους σε κάθε ευκαιρία.

-Αντίστοιχα την περίοδο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού έγιναν τεράστια βήματα προς την απελευθέρωση της σκέψης από τα θρησκευτικά δόγματα της Εποχής των Ιχθύων, με αποκορύφωμα τη δράση των Εγκυκλοπαιδιστών.

Το "σκέπτομαι, άρα υπάρχω" είναι βέβαια το τυπικό αξίωμα των Διδύμων που άρχισαν να εδραιώνουν την υπεροχή τους στη σύγχρονη εποχή, μετά την πρώτη σύνοδο του Ποσειδώνα με τον Πλούτωνα στο ζώδιο. Και μπορεί να το είπε πρώτος ο ...Κριός Ντεκάρτ, το είπε όμως, όταν ο Πλούτωνας (ξανά)περνούσε από το ζώδιο.

3) Κοινωνία-Πολιτική: Ο κόσμος ξαφνικά ...μεγάλωσε και στην "Οικουμένη" διαμορφώθηκαν νέοι όροι για τα έθνη και τους πολίτες τους, που βίωναν μια πολυπολιτισμική κοινωνία μιλώντας, στην πλειοψηφία τους, Ελληνικά.

Από την άλλη πλευρά είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι μία από τις συνέπειες των κατακτήσεων του Μ Αλεξάνδρου, για την Ελληνική κουλτούρα, ήταν η κατάργηση στην πράξη του "πας μη Έλλην βάρβαρος".

Υποθέτω ότι κάποιοι δεν του το συγχώρεσαν ποτέ...

-Ανάλογες εξελίξεις, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με ...λίγο διαφορετικούς όρους, συνέβησαν μετά το 1480 με τις ανακαλύψεις των Νέων χωρών. Οι ευρωπαϊκές γλώσσες διαδόθηκαν στις αποικίες ακόμη και ...με το στανιό. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο, εκμεταλλευόμενες τον πλούτο των Νέων Χωρών και τις ανύπαρκτες ...συμβάσεις εργασίας με τους ντόπιους, οι οποίοι φυσικά ήταν συλλήβδην «βάρβαροι και απολίτιστοι».

Ο αποικισμός αποτελεί μια από τις κύριες συνιστώσες της επίδρασης του Τοξότη, αν και όπως έχω ήδη επισημάνει και ο άξονας Κριού-Ζυγού φαίνεται να συνδέεται στενά με το θέμα.

Ωστόσο η Εποχή των Ιχθύων έβαλε τη δική της σφραγίδα και η κατακτητική ορμή των Ευρωπαίων συνδυάστηκε με ένα γενικευμένο προσηλυτισμό των ιθαγενών πληθυσμών. Αντίθετα στην Εποχή του Κριού δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα...

Ολίγον ...Σκορπιός

Η πρώτη σύνοδος του Ουρανού με τον Ποσειδώνα το 1479 είχε διπλή «ταυτότητα» αφού τυπικά έγινε στο τέλος του Σκορπιού κρατώντας πολλά από την μηδενιστική του ...οπτική, κάτι που τουλάχιστον οι ντόπιοι πληθυσμοί του Νέου Κόσμου το πλήρωσαν ακριβά.

Εξ άλλου, η Ιερά Εξέταση, δεν ήταν παρά ένας τυπικός συνδυασμός Τοξότη-Σκορπιού.

Και τα σκλαβοπάζαρα, που κρατάνε από την Εποχή του Ταύρου, το ίδιο…

Μια γεύση από το …δηλητήριο του Σκορπιού είχε πάρει νωρίτερα και η Ευρώπη από την προηγούμενη σύνοδο στο ζώδιο, όταν οι "καθαρτήριες" διαδοχικές επιδημίες αποδεκάτισαν τον πληθυσμό της.

Αυτή η αστρολογική "λεπτομέρεια" της διπλής ζωδιακής επιρροής μέτρησε πολύ και έκανε μία ακόμη διαφορά σε σχέση με την αρχαιότητα. Η επιθυμία του γρήγορου πλουτισμού και ο τυχοδιωκτισμός, (που συχνά χαρακτηρίζει τους Τοξότες) συνδυάστηκαν με μεθόδους και λογικές εξαιρετικά …απόλυτες.

Νέα ήθη

Η πρώτη "καθαρή" σύνοδος στον Τοξότη έγινε το 1648-50, προσδιορίζοντας με σχετική ακρίβεια την επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα και τις απαρχές του Διαφωτισμού, που ήταν και η ουσιαστικότερη «συνεισφορά» του ζωδίου στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Όμως δεν άλλαξαν μόνον τα μυαλά. Τα νέα προϊόντα που βρίσκονταν σε αφθονία στις κατακτημένες χώρες (ανάμεσα τους ο καφές, ο καπνός και η πατάτα) έφεραν τα πάνω κάτω στις καθημερινές συνήθειες των Ευρωπαίων, που εκτός των άλλων άρχισαν να μαζεύονται στα πρώτα καφενεία.

Στο σήμερα

Στις μέρες μας οι διαδοχικές διελεύσεις του Ουρανού (1981-88) και του Πλούτωνα (1996-08) από τον Τοξότη συνέβαλαν σε νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της «διαστημικής εποχής», στη διάδοση των υπολογιστών και του διαδικτύου, τη διεύρυνση του ρόλου των ΜΜΕ και γενικότερα ανανέωσαν την πολιτική σκέψη τους νόμους και τα κοινωνικά ήθη.

Τουλάχιστον στην Ευρώπη, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της πήρε σάρκα και οστά, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε τα διαδοχικά μεταναστευτικά ρεύματα από τις Ανατολικές χώρες, την Ασία και την Αφρική δημιούργησαν σταδιακά μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Αντίστοιχα η μεταφορά επιχειρήσεων και πολυεθνικών στις φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου αναβίωσε το αποικιακό καθεστώς των περασμένων αιώνων.

Ανακαλύψεις και εφαρμογές με τον Ουρανό στον Τοξότη

Σύσταση της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία

Ο χάρτης του κόσμου από τον Μερκάτορα

Η μέτρηση του Ισημερινού

Το δικύλινδρο πιεστήριο

Το πρώτο ατμόπλοιο διασχίζει τον Ατλαντικό

Το πρώτο πηδαλιουχούμενο

Η πρώτη πτήση με αεροπλάνο

Η υπερατλαντική ασύρματη τηλεγραφία

Η ολοκλήρωση του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου

Η αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ

Οι ομάδες αίματος

Η γενίκευση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Το διαστημικό λεωφορείο

Η δορυφορική TV

Η ethnicκουλτούρα

Η διευρυμένη χρήση μουσικών οργάνων στη ροκ.

Γενικότερα, πολλές από τις εξελίξεις συνδέονται με θέματα γλώσσας, τα ΜΜΕ και την Παιδεία. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η γέννηση πολλών κορυφαίων επιστημόνων, όπως των Γαλιλαίου, Λάιμπνιτς, Λαγκράνζ, Βατ, Γκαλβάνι, Φουκώ κ.α.

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved