ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι συνήθειες δεν άλλαξαν. Το οικείο είναι πάντα πιο ασφαλές
♋ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι συνήθειες δεν άλλαξαν. Το οικείο είναι πάντα πιο ασφαλές.
Η αναζήτηση του ανθρώπου για έναν ασφαλή τόπο διαμονής χρονολογείται από τότε, που κρυμμένος στις σπηλιές προσπαθούσε να προφυλαχθεί από τα στοιχεία της φύσης, τα άγρια θηρία και τους κακούς γείτονες. Κι αν η Θεά Φύση μπορούσε να τοποθετηθεί στο πάνθεον του υπερφυσικού, δεν συνέβαινε το ίδιο με τους μαλλιαρούς ανταγωνιστές, που διεκδικούσαν κομμάτια από την ίδια πίτα. Αυτοί ήταν οι «άλλοι», οι ξένοι. Οι «δικοί μας» βίωναν την ίδια καθημερινότητα, την ίδια βρώμα, μοιραζόντουσαν τη λιγοστή τροφή και-γιατί όχι-τους ερωτικούς συντρόφους, αναπτύσσοντας μια πρωτόγνωρη συναισθηματική αλληλεγγύη.
Ακόμη και σήμερα με «εφτά νομά σ’ ένα δωμά» όλα γίνονται... Έτσι άρχισαν να διαμορφώνονται οι πρώτες οικογένειες, που από την αρχή νιώθοντας την ανάγκη να περιφρουρήσουν το χώρο τους δανειζόντουσαν τις άκρως αποτελεσματικές τεχνικές του ζωικού βασιλείου. Σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων η οσφρητικού η γευστικού τύπου αναγνώριση εξελίχθηκε σε σχήματα και σύμβολα, που δήλωναν την κοινή καταγωγή, τον ίδιο σκοπό και ήταν φορτισμένα με την ασφάλεια και την αποδοχή.
Μια μεγάλη αγκαλιά περίμενε τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι ξένοι ήταν πάντα εχθροί, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Και για την προστασία από την επιβουλή κάθε επίδοξου εισβολέα χρειάζονται γερά σπίτια, κάστρα και αμυντικά όπλα. Η ιστορία του κακού λύκου με τα τρία γουρουνάκια, που γαλούχησε γενιές και γενιές είναι απείρως διδακτική. Δεν φτάνει το πέτρινο οικοδόμημα, πρέπει να έχεις ετοιμοπόλεμο και το καζάνι με το βραστό νερό.
**Απόκτησε την Αστρολογική ανάλυση του Ωροσκοπίου σου εδώ**
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ
Η γυναίκα Καρκίνος διαφέρει πολύ από τον τυπικό άνδρα του ζωδίου, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται να επινοήσει κάποια ιδιαίτερη τεχνική για την ...επιβίωση της στον συναγωνισμό των σχέσεων. Διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που χαρακτηρίζουν την αιώνια εικόνα του θηλυκού: Πλούσια συναισθήματα, ενίοτε και πλούσιες καμπύλες. Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτεί είναι αν θα εγκαταλείψει ποτέ το μητρικό της ρόλο, βασικό υπεύθυνο για όλους αυτούς τους άχρηστους και τους κακομοίρηδες, που κατά διαστήματα μαζεύει γύρω της. Ο ανθρωπισμός και η τρυφερότητα δεν συνδέονται απαραίτητα με τον έρωτα, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταλήξει μια υπόθεση τροφοδοσίας, αμοιβαίων συμφερόντων η παροχής υπηρεσιών. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι η αδιέξοδη αναδρομή στο παρελθόν. Όλοι θυμόμαστε τις παλιές σχέσεις μας αλλά δεν τις μεταφέρουμε σαν τα σαλιγκάρια, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε... Τα παιδικά τραύματα φθάνουν και περισσεύουν!
**Ταιριάζετε; Μάθε τα πάντα για το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει εδώ**
Ο άνδρας Καρκίνος πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν θέλει να είναι «με τη μαμά» η την έτερη αγαπημένη του. Το κακό είναι ότι συνήθως η μαμά δεν βοηθά καθόλου, να του δώσει δηλαδή μια κλωτσιά μπας και ξεκολλήσει. Αντίθετα διαιωνίζει τη σχέση εξάρτησης εκμεταλλευόμενη όλες τις εξουσίες που της παρέχει. Γι αυτό, ένας Καρκίνος είναι χίλιες φορές προτιμότερος χωρίς τη μαμά του κι αυτή είναι μια πολύτιμη συμβουλή για όλες τις υποψήφιες... Αν παρακάμψουμε αυτό το σκόπελο, σαν σύζυγος είναι βολικός και τρυφερούλης, έστω κι αν γκρινιάζει από το πρωί ως το βράδυ. Οι σεξουαλικές του επιδόσεις δεν είναι και οι καλύτερες αλλά αυτό ισοσταθμίζεται από τη ζεστή αγκαλιά, το γεμάτο πορτοφόλι και την κατανόηση του για τα προβλήματα του γυναικείου φύλου. Όμως το μεγαλύτερο θέμα του είναι το πως θα ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό των υπόλοιπων αρσενικών. Με την «ευαίσθητη και πονεμένη του ψυχή» η την «ανθρωπιστική» διανόηση του; Η μάχη της ...επιβίωσης είναι σκληρή και οι Καρκίνοι στα δύσκολα δεν έχουν παρά να παίξουν σκληρή και μαζική άμυνα, που είναι ένα από τα δυνατά τους σημεία. Αντίθετα ως «επιτιθέμενοι» μαζεύουν ...πληγές με το τσουβάλι!
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ
Για να γίνουν ακόμη πιο σφιχτοί οι οικογενειακοί και λοιποί δεσμοί κάποιοι άνθρωποι (οι Αιγόκεροι, ντε...) επινόησαν μια σειρά από θεσμούς, που διασφάλιζαν τις ισορροπίες. Οι εξουσίες απόκτησαν ιεραρχική δομή, ανάλογα με το πως βόλευε τον καθένα στη γη η τους ουρανούς. Τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου, Τίμα το Θεό σου, Υπάκουσε στους νόμους, είναι μερικές από τις βασικές εντολές, που όλες υπονοούσαν με σαφήνεια το ίδιο πράγμα: Κάτσε στ’ αβγά σου!
Όμως, για τους Καρκίνους, που δεν στερούνται καθόλου πρακτικού πνεύματος, δεν ήταν τόσο οι κανόνες, όσο το πλέγμα των συναισθηματικών εξαρτήσεων, που διαιώνιζε την αρραγή ενότητα της οικογένειας κι αργότερα της κοινωνίας, της πατρίδας, του έθνους. Για να έχεις, πρέπει να αγαπάς. Οι πρόγονοι, οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς ήταν οι διαδοχικοί κρίκοι μιας αλυσίδας, που μετέφερε το ίδιο κληρονομικό υλικό και γι αυτό άξιζαν όχι μόνο το σεβασμό αλλά και την παντοτινή αγάπη-αντάλλαγμα στην ένταξη και την αποδοχή. Η τρομερή Μαμά έκανε το κουμάντο της στο σπίτι, ακόμη κι όταν δεν είχε κανένα λόγο στη διοίκηση του κράτους.
Και σταδιακά αυτή η Καρκινική διάσταση επεκτάθηκε παντού. Ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας προχωρούσε με αργά αλλά σταθερά βήματα. Δεν είχε τόση σημασία η κοινωνική ισχύς. Οι αδύναμοι και οι κατατρεγμένοι είχαν κι αυτοί τις ευκαιρίες τους. Ο ταπεινός ζητιάνος μπορούσε να γίνει πάμπλουτος βουτηγμένος στον οίκτο των συνανθρώπων του. Κλαψ, κλαψ! Σκληρή και άδικη κοινωνία... Το ηρωικό μεγαλείο του Λέοντα και του Κριού είχε πια απέναντι του το αντίπαλο δέος: Τη μιζέρια και την κακομοιριά.
Ακόμη και οι πτωχοί αλλά έντιμοι αρσενικοί μπορούσαν να ανακάμψουν με μια γενναία προίκα-θεμέλιο και πειστήριο του έρωτα τους. Από την άλλη το φεμινιστικό κίνημα άρχισε να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η καταπιεσμένη μάνα μπορούσε πλέον δικαιωματικά να πνίγει η να ευνουχίζει τα παιδιά της, προστατεύοντας τα η να τα χρησιμοποιεί ως βαρύ πυροβολικό ενός ατέρμονου συναισθηματικού εκβιασμού απέναντι στους αρσενικούς δυνάστες. Η πιο γλυκιά εκδίκηση επιβεβαιωνόταν ύστερα από πολλά χρόνια, όταν ο πενηντάρης κανακάρης της, εκφράζοντας τον ευαίσθητο ψυχικό του κόσμο, θα την αποκαλούσε μαμά. Τι καλό παιδάκι, που ήταν κι ας είχε σφάξει το μισό πληθυσμό της γης...
Με όλα αυτά, στο τέλος εδραιώθηκε επιτέλους η πίστη και η πεποίθηση, ότι η αγάπη είναι κτήμα, που περιφράσσεται και αξιοποιείται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειράξει ότι βρίσκεται μέσα στην ελεγχόμενη ζώνη. Κάποιοι, όπως οι Σκορπιοί περίμεναν πως και πως αυτή την ευκαιρία για να κάνουν το παιχνίδι τους. Ο Καρκίνος είναι ο προθάλαμος του Σκορπιού η μήπως δεν το έχετε καταλάβει ακόμη; Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, μόνο το δηλητήριο λείπει. Ναι, ναι, κλάψτε πάλι! «Μα εμείς είμαστε τόσο καλοί...» Τουλάχιστον οι Σκορπιοί είναι συνειδητοί σε αυτό που κάνουν. Ευτυχώς, που μεσολαβούν οι Ιχθύες για να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες γνήσιες εκδοχές για το συναίσθημα και την αγάπη.
**Απόκτησε τη must-have ζωδιακή κούπα του Καρκίνου**
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Τα πρώτα εμφανή σημάδια της Καρκινικής παρέμβασης στην εξέλιξη του πολιτισμού εμφανίζονται στην Εποχή του Καρκίνου (8500-6000 π Χ). Από τότε, που η ανθρωπότητα στράφηκε στη γεωργία, άρχισαν να δομούνται και, σταδιακά, να κυριαρχούν όλα εκείνα τα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την κοινωνική μας οργάνωση: Φυλή, οικογένεια, πατρίδα, και κοινή παράδοση, δίνουν το μέτρο της διαφοροποίησης του «ξένου» από το «δικό μας» και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή, από τη μια, ανάπτυξη, που όμως, πάντα καλείται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της «έξωθεν απειλής».
Μέχρι και τις μέρες μας οι διελεύσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα από τον Καρκίνο θέτουν επί τάπητος ανάλογα ζητήματα: Μειονοτικές η φυλετικές διαφορές και εθνικές διεκδικήσεις.
Στην προϊστορική περίοδο η Μητριαρχία, φυσικό επακόλουθο της Καρκινικής επιρροής, συνδυάστηκε με τη λατρεία της-εξόφθαλμα καμπυλωτής- θεάς της γονιμότητας, της παντοδύναμης Μεγάλης Μητέρας αλλά και μιας σειράς θεοτήτων, που αβίαστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φεγγαρικές».
Μετά το οριστικό πέρασμα στις Ηλιακές θεότητες (την Εποχή του Κριού), που έσυραν το χορό της Πατριαρχίας, το ισχυρό θηλυκό στοιχείο παραμερίστηκε αλλά δεν ξεχάστηκε. Διατηρήθηκε σαν αναγκαίο κοινωνικό υπόβαθρο, που γαλουχούσε και διαιώνιζε την αρσενική υπεροχή.
Η στοργική μάνα, η Θεομήτωρ η αυτό που στη λαϊκή σοφία είναι κοινός τόπος, ότι δηλαδή «πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα, κρύβεται μια γυναίκα» είναι οι κύριες εξωτερικές όψεις αυτού του πολιτισμικού μοντέλου.
Στην εποχή μας, που το Καρκινικό πρότυπο αναπαράγεται εξ αιτίας των συνόδων του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στο απέναντι ζώδιο, τον Αιγόκερω (από το 1820), γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα και αυξανόμενης θηλυκής επιρροής στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.
Το φεμινιστικό κίνημα και η συνολική αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας είναι οι ουσιαστικότεροι καρποί της ανατρεπτικής δράσης του Ουρανού μέσα σε ένα ακραιφνώς «αρσενόφιλο» ζώδιο.
Κι αν σας προβληματίζει το «μπέρδεμα», η λειτουργική ανταλλαγή περιεχομένων μεταξύ των δύο (Καρκίνου και Αιγόκερω), δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που είναι μέχρι σήμερα η μόνη άμεσα εμπλεκόμενη με τον Καρκίνο, στους ιστορικούς χρόνους (σύνοδοι Ουρανού και Ποσειδώνα στον Καρκίνο, από το 60 π Χ ως το 280 μ Χ, περίπου).
Ο τότε γνωστός κόσμος ενοποιήθηκε και σταδιακά ο τίτλος του «Ρωμαίου πολίτη» επεκτάθηκε σε όλους τους κατακτημένους λαούς. Οι Ρωμαίοι εφάρμοσαν μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση (στοιχείο του Αιγόκερω) ενώ διέπρεψαν στην κατασκευή αψίδων και θόλων (τα καμπυλωτά σχήματα παραπέμπουν άμεσα στον Καρκίνο), που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας. Παράλληλα την ίδια περίοδο η εμφάνιση και η ανάπτυξη του Χριστιανισμού συνετέλεσε στη δημιουργία μιας κοινής θρησκευτικής παράδοσης με παγκόσμια εμβέλεια. Πάντοτε τα χαρακτηριστικά ενός ζωδίου συνυπάρχουν με αυτά του πολικού του.
Στις μέρες μας η «παγκοσμιοποίηση» τείνει να εξουδετερώσει όλα τα στοιχεία, που συνθέτουν μια κοινή παράδοση, να αποδυναμώσει δηλαδή την παλαιά Καρκινική ισχύ, αντικαθιστώντας την με το νόμο και την τάξη του Αιγόκερω.
Οι αναλογίες με τη Ρωμαϊκή περίοδο είναι υπαρκτές. Μέχρι το 2160 η Ευρωπαϊκή, ίσως και η παγκόσμια συγκρότηση θα έχει ολοκληρωθεί ανοίγοντας το δρόμο στο Υδροχοϊκό ...χάος
ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Ανάμνηση, άμυνα, αντίκα, ακίνητα
Βιορυθμοί, βάρκα, Βόσπορο (πίνω τον...)
Γονιμότητα, γλίτσα, γκρίνια, γούτσου-γούτσου
Δημοτικός, δημόσιος, δοχείο
Εξάρτηση, επιχείρηση, έθνος
Ζεστασιά, ζελέ, ζουμί (η γριά κότα έχει το...)
Ηλικιωμένοι, ημεδαπή, ήθη (και έθιμα)
Θάλασσα, θηλυκό, θηλασμός, θύλακας, θόλος
Ιστορία, ικεσίες, ιθαγενής, ιγκλού
Κληρονομικότητα, καμπύλη, κουκούλι, καναπές, καψούρα
Λαός, λαϊκός, λαϊκή, Λαλάκη (όχι στα βαθιά, παιδί μου!)
Μετανάστες, μουσείο, μαντρί, μπούλης
Ναύτης, ναυτικό, νιανιά, νταλκάς
Ξενοδοχείο, ξενώνας, ξενοφοβία,
Οίκος, οικογένεια, οικονόμος, οικοτροφείο, ουσίες
Παρελθόν, προστασία, πατρίδα, πρόσφυγες, πιπίλα, παντόφλες
Ράτσα, ρατσισμός, ρούφα (το αυγό σου...)
Συλλογή, στρογγυλό, σπηλιά, στάνη
Τροφοδοσία, τρυφερότητα, τζουτζούκος
Υγρός, υδραυλικός, υδροφόρα
Φυλή, φέουδο, φωλιά, φουφού, φιλοξενία
Χωράφι, χουχούλιασμα
Ψίχουλα (αγάπης, σου γυρεύω...), ψέλνω (σε)
Ωρα (για νάνι), ω τι κόσμος μπαμπά!
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΓΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Η εργασία του Μέντελ για την κληρονομικότητα
Η ανακάλυψη και η διερεύνηση του DNA
Η ανάλυση του νερού
Τα πρώτα πειράματα κλωνισμού σε βατράχους
Οι ανασκαφές του Σλήμαν στην Τροία
Η ίδρυση μουσείων
Η κατάκτηση του Λευκού Όρους και του Έβερεστ
Το πρώτο υποβρύχιο διηπειρωτικό καλώδιο
Η αλωνιστική μηχανή
Η λήξη της κοσμικής εξουσίας των Παπών
Οι μεταρρυθμίσεις του Μ Πέτρου στη Ρωσία
Η ίδρυση της Κου Κλουξ Κλαν
Το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους των ΗΠΑ
Η Παρισινή κομμούνα
Η περίοδος του Μακαρθισμού
Η κρίση στο Σουέζ
To Rythm n’ blues
Γενικότερα η παρουσία του πλανήτη στο ζώδιο συνδέεται με εποικισμούς, αναδασμούς, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ. Προωθεί επίσης κάθε είδους Εθνικά η φυλετικά θέματα.