Αυτή είναι η αιτία που δυο άνθρωποι φτάνουν από τον έρωτα στο μίσος
Πώς η αγάπη με την πάροδο του χρόνου μεταμορφώνεται σε κρυμμένη εχθρότητα
Στις ημέρες μας το 50% των γάμων τελειώνουν με ένα διαζύγιο το οποίο συχνά είναι επώδυνο. Οι σύντροφοι δεν βλέπουν ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και η αγάπη τους με την πάροδο του χρόνου μεταμορφώνεται σε κρυμμένη εχθρότητα κι είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν κάποιοι που κάποτε αγαπήθηκαν, απέκτησαν παιδιά, έζησαν χρόνια μαζί ή δημιούργησαν μια επιχείρηση, καταλήγουν να μισούν ο ένας τον άλλο.
Συχνά οι άνθρωποι κρατάνε μέσα τους τα εκρηκτικά συναισθήματα τους σαν ασφαλισμένες χειροβομβίδες. Όμως μια μέρα ο ένας σύντροφος λέει κάτι που επιβεβαιώνει πως ο άλλος «είναι ανίκανος» ή η σύντροφος κάνει κάτι που αποδεικνύεται πως «είναι ανεύθυνη» και τότε το ποτήρι ξεχειλίζει.
Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει πως μέσα από τη σχέση γεύεται περισσότερο πόνο παρά ευχαρίστηση αποφασίζει να απασφαλίσει τη χειροβομβίδα και όποιον πάρει ο χάρος. Ο τραυματισμός είναι επώδυνος και το ζευγάρι χωρίζει.
Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι έχουν αντιληφθεί ότι η αρχή του πόνου και της ευχαρίστησης ανάγεται στον Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο ο οποίος τη διατύπωσε ως εξής: «οι άνθρωποι έλκονται από αυτό που τους ικανοποιεί και απομακρύνονται από αυτό που τους δυσαρεστεί».
Η αλήθεια είναι πως η αρχή του πόνου και της ικανοποίησης επηρεάζει όλες τις σχέσεις μας. Κάθε τι που κάνουμε επηρεάζει τη ζωή των υπολοίπων γύρω μας. Αν τους προσφέρουμε πολλά αρνητικά συναισθήματα σύντομα θα απομακρυνθούν από εμάς. Ενώ, αν σε κάθε επαφή μας τους κάνουμε να νοιώθουν καλύτερα, τότε κάθε φορά που θα μας βλέπουν ή θα μας σκέφτονται θα νοιώθουν χαρά και θα μας επιβραβεύσουν με σεβασμό και τρυφερότητα.
Όλοι οι άνθρωποι επιζητούν την αποδοχή. Αυτή η ανάγκη εμφανίζεται από πολύ νωρίς. Τα μικρά παιδιά επιζητούν την αποδοχή των γονέων τους. Τα μεγαλύτερα επιζητούν την αποδοχή των δασκάλων τους. Οι έφηβοι επιζητούν την αποδοχή των δημοφιλών συνομήλικων τους. Ακόμα και οι ενήλικοι επιζητούν την αποδοχή όσων σέβονται.
Η συναναστροφή με όσους μας σέβονται τονώνει πολύ την αυτοεκτίμηση μας. Όση μεγαλύτερη ευαισθησία δείχνουμε στα καταπιεσμένα συναισθήματα τους, τόσο η τρυφερότητα και ο σεβασμός τους μετατρέπεται σε αγάπη προς το πρόσωπο μας.
Για να κερδίσουμε το σεβασμό των άλλων, πρέπει να σκάψουμε βαθιά στον ψυχισμό τους και να εντοπίσουμε το σημείο, το μέγεθος και τη μορφή του εύθραυστου αυτοσεβασμού τους. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με ακρίβεια τα συναισθήματα τους, να ανταποκριθούμε με ευαισθησία και να τους κάνουμε να νοιώσουν άμεση σύνδεση με εμάς.
Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η καλή επικοινωνία. Όσοι έχουν τελειοποιήσει την ικανότητα επικοινωνίας έχουν πάντα επίγνωση του εαυτού τους, του περιβάλλοντος τους, της τρέχουσας κατάστασης και των υπολοίπων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να εναρμονίσουν και τα τέσσερα.
Συχνά, συναντάμε ανθρώπους που μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους και δεν αντιλαμβάνονται πως νοιώθουν οι άλλοι. Ο εγωισμός όμως και η έλλειψη ευαισθησίας δημιουργούν ένα μικρό αγκάθι, ένα αγκάθι πόνου. Και όσοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν σκορπίσει πολλά τέτοια αγκάθια στους γύρω τους είναι πολύ πιθανόν στο τέλος να μείνουν μόνοι.
Ο λόγος αυτής της απομόνωσης οφείλεται στο ότι ο εγωισμός μας είναι πολύ ευαίσθητος, όσο ένας αιμοφιλικός με πολύ λεπτό δέρμα. Η παραμικρή αμυχή προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία. Αν απερίσκεπτα σκορπάμε στους γύρω μας πολλά τέτοια αγκάθια πόνου, ο πληγωμένος εγωισμός τους θα πει στον ιδιοκτήτη του: «Μείνε μακριά από αυτόν τον άνθρωπο, είναι επικίνδυνος για μένα».
Αντί να λειτουργούμε λοιπόν εγωιστικά και να προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να ενστερνιστεί το δικό μας τρόπο σκέψης, ας τον βοηθήσουμε να νοιώσει καλά με τον εαυτό του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Και σίγουρα αν αγαπήσει τον εαυτό του θα αγαπήσει και εμάς.
Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να έχουν ποιότητα και διάρκεια χρειάζονται όμως ευαισθησία, αποδοχή και άμεση πρόβλεψη των συναισθημάτων των άλλων ως αντίδραση σε κάτι που λέγεται ή συμβαίνει.
Πηγή: How to instantly connect with anyone, Leil Lowndes
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI
Διάβασε επίσης: