Η Αστρολογία ως σύγχρονη «Μυθολογία»

οι Πιθανότητες είναι αυτή η Αρχή που κυβερνά τον κόσμο της Ύλης
Παπασταύρου Λίντα
Η Αστρολογία ως σύγχρονη «Μυθολογία»

από το Β. Παπαδολιά

Vassilis_new

Συνεχίζοντας τη σειρά των άρθρων μας για τη Συμβουλευτική Αστρολογία θα προσπαθήσουμε σήμερα να δούμε μία διαφορετική θεώρηση του γενέθλιου χάρτη, μία θεώρηση που επιτρέπει στον καθένα από μας να τον χρησιμοποιήσει σαν φίλτρο για να κατανοήσει καλύτερα όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν γενικώς οι άνθρωποι και η φύση.

Η φιλοσοφία της Αστρολογίας

Θα ξεκινήσουμε φιλοσοφικά την προσέγγιση μας λέγοντας ότι, η Μυθολογία αν συνδεθεί στ’ αλήθεια με την Αστρολογία, μας δίνει μία Νέα Αστρολογία, μία Αστρολογία Ιδεαλιστική. Ιδεαλιστική με τη φιλοσοφική έννοια του όρου, με την έννοια την πλατωνική, που υποστήριζε ότι πίσω από τα φαινόμενα των πραγμάτων κρύβονται πάντα κάποιες αρχές, που ο Πλάτωνας τις ονόμαζε Ιδέες.

Οι Ιδέες αυτές (παγκόσμιους ψυχολογικούς ή φυσικούς Νόμους θα μπορούσαμε επίσης να τους ονομάσουμε) έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι άφατες (γι’ αυτό άλλωστε και η προσέγγιση μας θεωρείται ιδεαλιστική).

idees

Δεν μπορεί κανείς δηλαδή να κατανοήσει πλήρως την ουσία τους, μπορεί μόνο να μελετήσει τον τρόπο της εκδήλωσης τους. Εκδήλωσης που έχει το χαρακτηριστικό (όπως και η επίδραση των πλανητών στην Αστρολογία) ότι παρουσιάζει ομοιότητες όσον αφορά ιδιότητες των φαινομένων που προκαλεί.

Οι κοινές ιδιότητες αυτές όμως, εάν μελετούνταν πράγματι με βάση την κλασσική επιστήμη, ενδεχομένως να μην είχαν κανένα αντικειμενικό συνεκτικό στοιχείο (τι σχέση έχει αλήθεια το σεξ με τους σεισμούς για να τα συνδέσει κανείς και τα δύο με τον Πλούτωνα). Η σύνδεση τους γίνεται επειδή πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις (το σεξ και ο σεισμός) υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, ένας κοινός νόμος, που δεν τον γνωρίζουμε κι ούτε θα μπορέσουμε ενδεχομένως να τον μάθουμε ποτέ.

Αυτή η ιδεαλιστική προσέγγιση είναι αρκετά ενοχλητική για τους υλιστές επιστήμονες της εποχής μας αλλά και για τους ορθολογιστές της εκάστοτε εποχής. Η σύγχρονη δυτική ιστορία έχει χαρακτηριστεί από τη λεγόμενη ορθολογιστική προσέγγιση, η οποία έχει σα χαρακτηριστικό ότι διαχωρίζει τα πράγματα. Ένα αντικείμενο είναι ή άσπρο ή μαύρο, ή μεγάλο ή μικρό. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο. Ο δυτικός νους δεν είναι εκπαιδευμένος να δουλεύει με τη λεγόμενη «συμβολική όραση»*, την όραση αυτή που επιτρέπει μέσα από μία αφαιρετική διαδικασία να βλέπουμε «κοινά στοιχεία εμπειρίας» πίσω από φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα.

Αυτή η συμβολική όραση (για τους μεταφυσικούς θα μπορούσε να συνδεθεί και με το όγδοο τσάκρα, αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τις μεταφυσικές κορώνες) δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας διαφορετικός τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα. Ένας τρόπος που επιτρέπει να διακρίνουμε ότι πίσω από τις μορφές και τις εκδηλώσεις υπάρχει μία κοινή αρχή, την οποία δεν είμαστε σε θέση να δούμε με τα μάτια της φύσης, αλλά μόνο να αισθανθούμε την ύπαρξη της με τα μάτια της συμβολικής μας όρασης.

Όπως μέσα στο όνειρο μας «νιώθουμε» ότι κάποιος έρχεται δίπλα μας και τον «βλέπουμε» χωρίς να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία άλλου είδους αίσθηση, που θα μπορούσαμε, αν δεν είχαμε τον κίνδυνο να παρασυρθούμε σε λανθασμένες και προκατειλημμένες ταυτίσεις θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και «διαίσθηση». «Ξέρουμε» ότι υπάρχει κάτι «εκεί έξω», αλλά δεν μπορούμε να το «δούμε» φυσικά. Ξέρουμε όμως την ύπαρξη του και την αναγνωρίζουμε στις εκδηλώσεις του στην πραγματική ζωή.

Αυτές οι αρχές που «αισθανόμαστε» ότι υπάρχουν δεν είναι παρά αυτό που ο ψυχολόγος Karl Jung είχε ονομάσει Αρχέτυπα. Όταν βλέπουμε κάποιον άνδρα γενναίο για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε πίσω του τον Ήρωα (που είναι ένα από τα Αρχέτυπα που ονομάτισε ο Karl Jung), αλλά, αν μας πουν να περιγράψουμε με λόγια τον Ήρωα, καταλήγουμε να λέμε ανοησίες.

Hercules

Αν δούμε ένα άνθρωπο πληγωμένο να μοιράζεται την εμπειρία του με τους γύρω του να τον κοιτούν εκστατικοί, αναγνωρίζουμε τον Πληγωμένο Θεραπευτή (άλλο ένα από τα Αρχέτυπα που αναγνώρισε ο Karl Jung), αλλά και πάλι αν μας ζητήσουν να περιγράψουμε τι κάνει αυτός ο άνθρωπος, ίσως να πέσουμε έξω (μπορεί από το να αυτοσαρκάζεται, ως το να κλαίει με λυγμούς για την εμπειρία του).

Υπάρχει επομένως κάτι κοινό που αισθανόμαστε ότι υπάρχει πίσω από τα φαινόμενα, το οποίο όμως δεν είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με λόγια. Μπορούμε όμως να απαριθμήσουμε ιδιότητες που βλέπουμε να εμφανίζονται ξανά και ξανά όποτε αυτό το κοινό παίρνει μία συγκεκριμένη μορφή και εκδηλώνεται στον κόσμο μας. Αυτό ακριβώς δηλαδή που κάνουμε και με τους Πλανήτες στην Αστρολογία.

Οι λάτρεις της Επιστήμης ίσως να αρνηθούν την ύπαρξη κάποια παραπάνω υπερβατικής αρχής έξω από τα υλικά φαινόμενα και την φύση. Από αρχαιοτάτων χρόνων άλλωστε κι από τους Έλληνες φιλοσόφους υπήρχε το ερώτημα, αν ο κόσμος γεννιέται από το Πνεύμα ή από την Ύλη.

Μήπως όμως το ερώτημα αυτό είναι παραπλανητικό; Μήπως ακόμη κι η σημερινή Επιστήμη έχει φτάσει σε ένα σημείο, που πλέον κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πού σταματάει το Πνεύμα και πού η Ύλη; Γιατί σε ποια κατηγορίες από τις δύο θα έπρεπε να εντάξουμε αλήθεια αυτό που στα μαθηματικά ονομάζουμε «Πιθανότητες»; Οι πιθανότητες είναι στοιχείο του Πνεύματος ή της Ύλης;

Γιατί οι Πιθανότητες είναι αυτή η Αρχή που κυβερνά τον κόσμο της Ύλης όπως αποδεικνύει κι η σημερινή Επιστήμη. Κανείς δεν ξέρει για παράδειγμα, αν στον κόσμο των ατομικών σωματιδίων ένα ηλεκτρόνιο είναι ένα κύμα ή ένα σωματίδιο. Κανείς δεν ξέρει ακόμη, αν το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται σε καθορισμένες τροχιές ή σε ένα νέφος περιοχής γύρω από τον πυρήνα. Μόνο για τη δεδομένη στιγμή που το παρατηρούμε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Την επόμενη στιγμή, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι.

Με την έννοια αυτή η πραγματική φύση του ηλεκτρονίου θα μας μείνει για πάντα άφατη. Ποτέ δε θα μάθουμε τι είναι πραγματικά το ηλεκτρόνιο. Μόνο εκδηλώσεις του θα μπορούμε να βλέπουμε. Άλλοτε τη σωματιδιακή κι άλλοτε την κυματική.

Πώς σας φαίνεται αυτό, αγαπητοί αναγνώστες; Μήπως σας θυμίζει λίγο μεταφυσική; Μήπως θυμίζει τον άφατο Θεό, που μόνο τις εκπορεύσεις του μπορούμε να δούμε;

Πίσω από την εκδήλωση του κόσμου μας υπάρχουν μόνο οι πιθανότητες. Κι επειδή υπάρχουν αυτές μπορούμε εμείς οι αστρολόγοι να κάνουμε προβλέψεις. Ποτέ όμως δε θα είμαστε σίγουροι. Και ποτέ δε θα μπορέσουμε να «μετρήσουμε» πλήρως την προβλεπτική μας μέθοδο.

Πρακτική Εφαρμογή

Η Αστρολογία λοιπόν πραγματεύεται τις εκδηλώσεις αρχών που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Ιδέες. Ή Αρχέτυπα ή φυσικούς ή ψυχολογικούς νόμους. Και η μεν Εξωτερική Αστρολογία έχει σα στόχο με βάση την πιθανότητα εκδήλωσης αυτών των Νόμων να προβλέψει πιθανά γεγονότα, υπάρχει όμως και μία άλλη Αστρολογία που παλιά είχε ονομαστεί Εσωτερική, που σήμερα όμως μετά την πρόοδο της Ψυχολογίας και την παρακμή του Εσωτερισμού θα ήταν ίσως πιο σωστό να την ονομάσουμε Μυθολογική**.

Στην μυθολογική αυτή προσέγγιση οι πλανήτες δεν είναι στοιχείο πρόβλεψης γεγονότων, αλλά μετατρέπονται σε προσωπικούς μας Μύθους, Αρχές, Νόμους, Πρότυπα, που καλούμαστε να συμβουλευτούμε. Ο Δίας και η θέση του στο χάρτη δε μας υποδηλώνει σε ποιον τομέα της ζωής μας θα έχουμε τύχη και από πού θα έχουμε ενδεχομένως και χρήματα, αλλά συμβολίζει Αρχές όπως το Έλεος, η Δικαιοσύνη, η Μύηση, το Άνοιγμα του Ορίζοντα.

zeus

Αυτές τις Αρχές, τα Πρότυπα, τα Αρχέτυπα, καλούμαστε μέσα από μία διαδικασία αυτογνωσίας (με εργαλείο το γενέθλιο χάρτη) να σκεφτούμε Εμείς πώς τα αντιλαμβανόμαστε; Πώς τα εφαρμόζουμε; Πώς εκδηλώνονται αυτές οι Συμπαντικές Αρχές (αν τις θεωρήσουμε τέτοιες) μέσα από το δικό μας Σώμα και το δικό μας Νου;

Μέσα από αυτή τη διαδικασία καλούμαστε να αναγνωρίσουμε αυτό που η Carolyn Myss ονομάζει τα Ιερά μας Συμβόλαια ***, οι προσωπικές μας συμφωνίες, που τις έχουμε κάνει συχνά χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει και μέσα από τις οποίες έχουμε συμφωνήσει με το Σύμπαν ότι εμείς θα εκδηλώσουμε με το συγκεκριμένο τρόπο, τη Δικαιοσύνη, το Έλεος ή τις άλλες αυτές παγκόσμιες Αρχές.

Οι προσωπικές μας αυτές συμφωνίες είναι και τα Πρότυπα στα οποία θα ανατρέξουμε, όταν θελήσουμε να φτιάξουμε κάτι καινούριο στη ζωή μας. Όταν θελήσουμε να αντλήσουμε πληροφορίες από την Παγκόσμια Τράπεζα Πληροφοριών σε αυτά τα Πρότυπα θα ξαναγυρίσουμε, όπως, όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα φαγητό και καθώς δεν ξέρουμε, ξαναθυμόμαστε πώς το μαγείρευε η Μητέρα. Όπως όταν σκεφτόμαστε τι θα έκανε ο Πατέρας μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή;

Έτσι οι Πλανήτες είναι στην ουσία οι προσωπικοί μας καθοδηγητές, αυτοί, που, όταν τα βρίσκουμε σκούρα, θα ανατρέξουμε να διαλογιστούμε, να ρωτήσουμε, να βρούμε λύσεις. Κι αν κάποιοι προβληματίζονται από αυτή την «ειδωλολατρική» απεικόνιση, ας τους ανακουφίσουμε λέγοντας ότι οι Πλανήτες αυτοί δεν είναι εξωτερικοί Θεοί, αλλά πράγματα που έχουμε κι εμείς μέσα μας, εκπορεύσεις του ίδιου Θεού που διαπνέει τα πάντα, Φυσικοί ή Ψυχολογικοί Νόμοι του Σύμπαντος. Μικρές εστίες φωτιάς, που στις δυσκολίες θα ανατρέξουμε εκεί, διαλογιζόμενοι, προσευχόμενοι, για να βρούμε πώς θα κάνουμε το επόμενο βήμα.

Έτσι θα μπορούσαμε με λίγα λόγια να περιγράψουμε τη «Μυθολογική» Προσέγγιση του γενέθλιου χάρτη μας.

Και μέσα από ένα τέτοιο βιωματικό πρίσμα θα προσπαθήσουμε και σε επόμενα άρθρα μας να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στο πώς η Αστρολογία μπορεί να μας βοηθήσει πρακτικά σαν Συμβουλευτικό Εργαλείο.

Αναφορές

* Carolyn Myss, Γιατί οι άνθρωποι δε θεραπεύονται και πώς μπορούν

** Steven Arrory, Η αστρολογία, Η Ψυχολογία και τα τέσσερα στοιχεία

*** Carolyn Myss, Ιερά Συμβόλαια

Δείτε επίσης

-Γιατί δε μας αρκεί μία επιστημονική Αστρολογία

-Συμβουλευτική Αστρολογία

-Το Μεσουράνημα και η σημασία του στην Ατομική Εξέλιξη

-Τα όρια της Συμβουλευτικής Αστρολογίας

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved